Az olaszok hőse a sérült társának ajánlotta a győzelmet

Tizenegyespárbajban győzte le az olasz labdarúgó-válogatott Spanyolországot az Európa-bajnokság első elődöntőjében. Federico Chiesa, az olaszok gólszerzője a lefújás után fontos üzenetet küldött haza, a sok nagy csatát megélt Leonardo Bonucci pedig pályafutása legkeményebb meccséről beszélt. A spanyolok csapatkapitánya, Sergio Busquets szerint még visszavágnak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 07. 0:50
null
London, 2021. július 6. Az olasz játékosok ünnepelnek, miután csapatuk 1-1 után tizenegyespárbajban 4-2-re megnyerte a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elõdöntõjének Olaszország-Spanyolország mérkõzését Londonban 2021. július 6-án. MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis Fotó: Justin Tallis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok vezető gólját szerző Federico Chiesa lett a mérkőzés embere, és a Juventus támadója nem feledkezett meg a torna egyik legjobbjáról, a sérülése miatt az olasz válogatottból kieső Leonardo Spinazzoláról sem. – Irtó nehéz meccs volt, Spanyolország topcsapat, mi viszont bizonyítottuk, mennyire erős közösséget alkotunk – fogalmazott Chiesa. – A meccs emberének járó címet és a győzelmet Leonardo Spinazzolának ajánlom. Segíthetett volna nekünk ezen a meccsen, de a sérülések a futball velejárói. Remélem, kárpótolni tudjuk majd őt a döntőben.

Egyébként nem Chiesa volt az egyetlen, akinek eszébe jutott a sérült csapattárs, hiszen az olasz válogatott tagjai Spinazzola mezével és őt éltetve ünnepelték a győzelmet a Wembley-ben.

Gianluigi Donnarumma, az olasz válogatott kapusa a tizenegyespárbajról és az övéi bátorságáról beszélt. – Nyugodt voltam a tizenegyesek előtt, mert tudtam, hogy képes vagyok segíteni a csapatnak – árulta el az AC Milan sztárja. – Spanyolország nagyon erős, de mi meg bátrak vagyunk, sosem adjuk fel. A spanyolok sok gondot okoztak nekünk a labdabirtoklásukkal, de megérdemelten jutottunk tovább. Még nem akarok a döntőről beszélni, most éljük meg a pillanatot. Majd akkor gondolok a fináléra, ha itt az ideje.

A sok nagy csatát megélt Leonardo Bonucci sem fukarkodott a nagy szavakkal. – Pályafutásom legnehezebb meccse volt ez – jelentette ki a Juventus védője. – Kitettük a szívünket a pályára, az elkötelezettségünk sokat segített a fontos pillanatokban, és a tizenegyeseknél is nekünk kedvezett a szerencse. Mindig azok a győzelmek a legédesebbek, amelyekért megszenved az ember.

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya arra is kitért, hogy a spanyolok meglepték a klasszikus csatár nélküli felállásukkal, hiszen a csak csereként beküldött Álvaro Morata helyén hamis kilencessel játszottak. – A torna előtt nem sokan hittek bennünk, de mi ott akartunk lenni a döntőben – kezdte Mancini. – Vannak meccsek, amelyeken szenvedni kell, de megérdemeltük a sikert. A spanyolok megleptek a csatár nélküli játékkal, de a csapatom csodálatos.

Később a spanyol szövetségi kapitány, Luis Enrique elárulta, hogy Morata közelítőizom-sérüléssel bajlódott, ezért nem játszott kezdőként. Majd külön kitért Pedrire, aki a rendes játékidőben egyetlen passzt sem rontott el, mindössze a hosszabbításban kettőt, így 67-ből 65 sikeres átadással zárta a 120 percet. – Mindenki felfigyelt arra, amit művelt ezen az Eb-n? – tette fel a költői kérdést a Barcelona 18 éves középpályásáról Luis Enrique. – Olyat csinált, amit soha nem láttunk korábban, még akkor sem, amikor Andrés Iniesta berobbant. Vigyáznunk kell erre a srácra!

Spanyolország aranygenerációjának, a 2008 és 2012 között két Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot megnyerő csapatának egyik utolsó hírmondója Sergio Busquets maradt, aki csapatkapitányként ugyancsak a pozitívumokat kereste a kiesés után. – Sok fiatal játékos volt a csapatban, és a tapasztalat, amit gyűjtöttek, sokat jelent majd a jövőben. Ez a csapat még visszavág egyszer – jósolta a Barcelona középpályása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.