Vajon miért éppen a legbiztosabb svájci rúgók nem lőttek 11-est?

A Franciaország elleni mind az öt büntetőt értékesítették a svájciak, Spanyolország ellen négyből csupán egyet. Nem is lehetett más a vége, mint kiesés. Vladamir Petkovic kapitány a játékosaival együtt azt emeli ki, büszke az elért eredményre, ám kérdés, hogy Svájc mikor kerül legközelebb ekkora lehetőség kapujába. A spanyolok azt hangoztatják, most már megnyerik az Európa-bajnokságot.

N. M.
2021. 07. 02. 23:25
null
A mindent eldöntő 11-es. A spanyol Mikel Oyarzabal lövésénél a több bravúrt bemutató svájci kapus, Sommer rossz irányba vetődik Fotó: Anton Vaganov Forrás: MTI/EPA/Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanúgy hősiesen helytállt, néhány nap alatt mégis nagyot fordult a világ Svájc labdarúgó-válogatottjával. A Franciaország elleni nyolcaddöntőben 3-1-es hátrányból egyenlített Vladimir Petković csapata, majd a 11-es párbajban úgy harcolta ki a továbbjutást, hogy mint az öt büntetőt berúgta.

Spanyolország ellen csupán 1-0-s hátrányból egalizált, utána viszont a mérkőzés hajráját, majd a teljes hosszabbítást emberhátrányban kellett kibekkelnie. Sikerült. Ismét következtek a büntetők. S a svájci lábak ekkor megremegtek . Bár Sergio Busquets rögtön az első kísérletet elrontotta a spanyoloktól, a svájciak nem tudtak élni a lehetőséggel. Schär, Akanji és Vargas is hibázott, s noha a spanyoloktól is rontott még Oyarzabal betalált, így az ötödik párban Svájc már nem is lőtt, addigra eldőlt a párharc.

A mindent eldöntő 11-es. A spanyol Mikel Oyarzabal lövésénél a több bravúrt bemutató svájci kapus, Sommer rossz irányba vetődik
Fotó: Anton Vaganov / MTI/EPA/Reuters

Vajon miért nem tudtak a svájciak ismét összpontosítani?

Vladimir Petković szövetségi kapitány első nyilatkozatában nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.

– Vegyes érzéseim vannak. Egyrészt büszke vagyok, mindannyian büszkék lehetünk. Emelt fővel indulunk haza. Másrészt olyan közel voltunk az elődöntőhöz, és ez nem gyakran fordul elő. Inkább pozitív, mint negatív érzéseim vannak. A játékosaim voltak az éjszaka hősei. Megérdemeltük volna az elődöntőbe jutást. Gratulálok Spanyolországnak. Mindent megpróbáltak, és végül büntetőkkel nyertek – nyilatkozta.

Két játékosa, a meccsen bravúrok tucatját bemutató Yann Sommer és az egyenlítő gól szerzője, Xherdan Shaqiri sem volt okosabb.

Yann Sommer: – Régi emlék szállt meg a kapott gólunknál. Három évvel ezelőtt ugyanilyen gólt kaptunk Svédország ellen a világbajnokságon. A kiesés dacára nagyon büszke vagyok a csapatra, arra, amit elértünk úgy, hogy az egész ország mögöttünk áll.

Xherdan Shaqiri: – Nagyon büszke vagyok a csapatra. A büntetőpárbaj szerencsejáték. Ideges voltam közben. Ma nem állt mellénk a szerencse.

Milyen kár – legalábbis a svájciaknak, hogy a remek rúgótechnikájú Shaqirit már lecserélte Petković, ezért ő nem rúghatott büntetőt, a másik biztos láb” játékosban, Rodríguezben pedig olyan mély nyomott hagyott a franciák ellen még a rendes játékidőben, 1-0-s svájci vezetésnél kihagyott büntető, hogy miként a franciák, úgy a spanyolok ellen sem vállalta a rúgást a 11-es párbajban.

A spanyolok készültek a büntetőkre

Sokba került Svájcnak e két ember hiánya. Unai Simón, a spanyol kapus sportszerű gesztusa kevés gyógyírnek. Simon érdemelte ki a mérkőzés legjobbjának járó díjat, de ő ezt svájci kollégájának adná.

– Őszintén? A meccs embere díjat Yann Sommernek adnám – jelentette ki sportszerűen. Majd így folytatta: – Frissen, magabiztosan és emelt fejjel jutottunk be az elődöntőbe. Most már meg kell nyernünk az Európa-bajnokságot! Ahogyan a legutóbbi mérkőzésen is ki kellett törölnünk ennek a hibának az emlékét, itt az ideje, hogy gyorsan elfeledjük ezt a diadalt, mert a következő meccsen kemény riválissal nézünk szembe.

Spanyol mámor. Irány az elődöntő!
Fotó: EPA/Anton Vaganov

Az utolsó tizenegyest értékesítő Oyarzabal is megosztott egy érdekes történetet:

– Amikor „Busi” (Sergio Busquets) kihagyta az első tizenegyest, megfordultam és azt mondtam Unainak (Unai Simon), hogy ő három büntetőt fog hárítani. Biztos voltam benne, hogy ez az ő napja, és ezt meg is mondtam neki. Hogyan készültem a lövésemre? Ahogy nekikészülsz a lövésnek, annyi minden megy keresztül a fejeden, nagyon hosszú a lövésig vezető út.

Luis Enrique szövetségi kapitány elmondta, tudatosan készültek a 11-esekre.

– Hét-nyolc olyan emberünk van, akinek van tapasztalata és kellően elszánt ahhoz, hogy vállalja a 11-est. Ám csak néhányan voltak közülük a pályán. Ezért is cseréltem be Thiago Alcántarát és Rodrit – árulta el.

Az már más kérdés, hogy Thiago nem rúgott – talán ő lett volna a hatodik –, Rodri pedig kihagyta a maga lehetőségét. Spanyolország ezúttal így is jobban bírta idegekkel a mindig gyilkos párbajt.

Európa-bajnokság, negyeddöntő:

Spanyolország–Svájc 1-1 – 11-esekkel 3-1

Gólszerzők: Shaqiri (68.), ill. Zakaria (8. – öngól)

Kiállítva: Freuler (77.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.