időjárás 17°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Véget ért a tündérmese: Djokovics túl erős volt Fucsovicsnak

Szilágyi
2021.07.07. 16:57
Véget ért a tündérmese: Djokovics túl erős volt Fucsovicsnak

Fucsovics Márton megilletődötten kezdett, a második szettben egyenrangú parnere volt a világelső, címvédő Novak Djokovicsnak a wimbledoni teniszbajnokság negyeddöntőjében. A harmadik játszma egy korai bréknek köszönhetően dőlt el Djokovics javára. A szerb teniszező 6:3, 6:4, 6:4-re nyert Fucsovics ellen pályafutása 50. Grand Slam-negyeddöntőjében. Fucsovicsnak ebben a műfajban a mai volt az első a karrierje során.

Négy győztes meccs után pályafutása során először a wimbledoni negyeddöntőben a címvédő és világelső szerb Novak Djokovics volt Fucsovics Márton ellenfele.

Az esélyek enyhén szólva sem Fucsovics mellett szóltak, Djokovics ma éppen 50. alkalommal jutott el Grand Slam-torna negyeddöntőjébe, míg a 29 éves magyar játékos első alkalommal játszhatott major tornán a legjobb nyolc között. A szerb nyerte a két idei GS-versenyt, az Australian Opent és a Roland Garrost, és összesen 19 GS-trófeát tudhat magáénak. Ő a férfi tenisztörténelem második legeredményesebb játékosa, a húsz trófeával rendelkező Rafael Nadal és Roger Federer mögött.

Novak Djokovics három szettben nyert
Fotó: Glyn Kirk/AFP

Az eredménysor és a minőség a pályán is megmutatkozott. Djokovics két brékkel kényelmesen ellépett, 5:0-nál Fucsovics a játszmában maradésért szervált, és 15-40-ről tudta a maga javára fordítani a játékot. Majd a szerb adogatásánál 40-15-ös állásnál hárított további két játszmalabdát. Derekasan küzdött, bréklabdáig jutott el, olyannyira, hogy el is vette a szerb szerváját. 5:0-ról hirtelen 5:2 lett az állás. Majd megint belekeveredett a slamasztikába, újabb, immár az ötödik játszmalabdát kellett hárítania és egy bombaerős szerva, majd egy vonalközelbe ütött kétkezes fonák-kombinációval elhárította a veszélyt, 5:0 után ezzel lett 5:3. De a játszma így is elment, 42 perc alatt: Djokovics az ötödik szettlabdáját már nem rontotta el, 6:3-ra nyerte a első szettet.

Fucsovics Márton a második játszma nagy részében felnőtt a szerb ellenfele szintjére
Fotó: Glyn Kirk AFP

A másodikban minden klappolt, egészen 4:4-ig abszolút egyenrangú partnerek ütögetése zajlott a pályán. Fucsovics határozottan hozta a szervajátékait, és agresszíven felpörgette a játékát, és ennek meg is lett az eredménye. 4:4 után azonban egy hosszúra nyúlt szervajáték végén a szerb brékelt, majd hozta a saját szerváját, így 6:4-re nyerte a második szettet.

Djokovicsnak nem volt könnyű dolga
Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk

A sorozat folytatódott, Djokovics nyerte a harmadik szett első két játékát, közel került a mérkőzés megnyeréséhez, bréklabdákat is hárítva őrizte meg az előnyét, besétált a célegyenesbe. 6:4-re lett a szerbé a harmadik játszma, és ezzel a mérkőzés is.

Fucsovics Márton elbúcsúzott Wimbledontól.

Wimbledoni teniszbajnokság, negyeddöntő: Djokovics (szerb, 1.)–Fucsovics 6:3, 6:4, 6:4.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.