Reméljük, Boris Johnson felébred! – üzen a dánok kapitánya

Hogy Spanyolország, Olaszország és Anglia ott van a legjobb négy között az Európa-bajnokságon, ez lényegében papírforma, elvárás. Na de Dánia? Az maga a csoda. Különösen Christian Eriksen drámája és az első két elvesztett mérkőzés után. A dánok azonban magukra találtak, miként az normális, az Eb alatt egységbe kovácsolódott a dán nemzet, éppen ezért nem akarnak beletörődni abba, hogy noha szerdán már 60 ezer néző lehet a Wembley-ben, Dániából azonban egyetlen szurkoló sem utazhat az Anglia elleni elődöntőre.

N. M.
2021. 07. 04. 11:31
Dán öröm
Dán öröm Bakuban. Lesz-e részük benne a Wembley-ben is? Fotó: Europress/AFP/Resul Rehimov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hát így vigadnak, könnyek közepette, a dánok, hogy ott lehetnek az elődöntőben a Wembley-ben.

Dánia mámorban fürdik. Érthetően. A dánoknak pocsékul, sőt drámaian kezdődött az Európa-bajnokság. Hazai pályán Koppenhágában nem csak az első mérkőzésüket vesztették el, hanem kis híján a legjobb játékosukat, Christian Eriksent. A 2021-es (avagy 2020-as, megközelítés kérdése) kontinensviadal valószínűleg a megrázó esetéről lesz emlékezetes, ahogy összerogyott a pályán, és küzdöttek az életéért.

A sokk hatására Dánia, hiába volt a mérkőzés egyértelmű esélyese, 1-0-ra elvesztette a nyitómeccsét Finnország ellen. Aztán a másodikat is Belgium ellen úgy, hogy Poulsen már a 2. percben vezetést szerzett, s a belgák az első félidőben csak nyomozták a labdát, a másodikra azonban feltámadtak és fordítottak.

Dánia a kiesés szélére sodródott, ám a harmadik nekifutásra szenzációs játékkal 4-1-re kiütötte Oroszországot és továbbjutott. A nyolcaddöntőben következett Wales – sima 4-0. A szombati negyeddöntőben Csehország ellen is a dánok voltak jobbak, igaz, a hajrában akadtak forró pillanataik, de azért nyertek 2-1-re.

Érdemes kitérni a dán szurkolókra. A Puskás Aréna mögött a koppenhágai Parken Stadionban volt a legjobb hangulat a csoportkörben. A dánok a nyolcaddöntőre természetesen Amszterdamba is elkísérték a kedvenceiket, sőt szép számban ott voltak Bakuban is, a csehek elleni negyeddöntőben. S akik otthon ragadtak, azok is kitettek magukért.

Íme, hangulatkép a koppenhágai szurkolói zónából a csehek feletti győzelem idején:

Örömszavak

Kasper Hjulmand (szövetségi kapitány): Nem ez volt a legszebb meccsünk, de nagyot harcoltunk, és fantasztikus volt a kapusunk. Szinte teljesen lemerültünk, de ott vagyunk az elődöntőben, ami óriási eredmény.

Simon Kjaer (csapatkapitány): Egyetlen célunk volt a tornára készülődvén: az, hogy újra pályára léphessünk a Wembley-ben. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az elődöntőbe jutással elégedetten beérnénk. Négy nap múlva újabb meccs, addig a regenerálódásé a főszerep. Talán játszhattunk volna jobban is, hagyhattunk volna valamivel kevesebb teret a cseheknek, de úgy érzem, a védelmünk magabiztosan állt a lábán.

Tomas Delaney (középpályás): Fantasztikus! Nem teljesen úgy alakult a meccs, ahogyan reméltük, de biztosan őriztük a kapunkat. De végül is mindegy, hogyan született meg a győzelem, el is felejthetjük, elég, ha megmarad a továbbjutás élménye.

Kasper Schmeichel (kapus): Tudtuk, hogy rettenetesen kemény teszt vár ránk egy hozzánk hasonló, fizikailag erős és lendületes futballt játszó csapat ellen. Az első félidőben nagyon jól játszottunk, a másodikat viszont megnehezítette a korán kapott gól. De egy jó csapatot az jellemez, hogy nemcsak jól játszik, hanem harcolni is tud, ha a helyzet úgy kívánja. És mi pont így tettünk!

Az általános dán hangulatot tökéletesen mutatja, ahogy Thomas Sörensen, a nemzeti csapat korábbi, 101-szeres válogatott kapusa viselkedett. Ő volt a vendég a csehek elleni meccsen a stúdióban. Természetesen a dán csapat mezében feszített. (Apropó, a mi szakértőinktől nem láthattunk ilyet…) Az első dán gólnál természetesen örült, de először úgy érezte, a stúdióban mégiscsak uralkodni kellene magán. Mégsem tudott… Fölpattant a helyéről, kikocogott a stúdióból, térdre rogyott, a magasba lendítette a karját, úgy üvöltött.

A dánokat a meccs helyszínén is elvarázsolták a szurkolóik.

– Olyan volt a hangulat, mintha hazai pályán játszanánk, és ez nagyrészt a rajongóknak köszönhető – mondta Kasper Hjulman, a dán válogatott szövetségi kapitánya. Majd elárult egy titkot, mivel motiválta a csapatát még a mérkőzés előtt. – Az ősszel jártunk a Wembley-ben (a Nemzetk Ligájában éppen Eriksen büntetőből szerzett góljával 1-0-ra nyertek a dánok). Amikor az Eb előtt találkoztunk az edzőtáborban, mutattam egy képet a fiúknak arról a meccsről, és azt mondtam nekik: visszamegyünk.

Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány tudja, mit kíván a nép
Fotó: MTI/EPA/Stuart Franklin

– Az volt a célunk, hogy eljussunk oda és újra ott legyünk a Wembley-ben, és sikerült. Ez őrület – tette hozzá Thomas Delaney, a válogatott és a Borussia Dortmund középpályása. – Fantasztikus megtapasztalni, hogy mire képesek az emberek értünk. Ha elérjük a célunkat, akkor azt csakis a szurkolóink támogatásának köszönhetjük.

Éppen ezért a dánok most bajban vannak. Az Angliában a koronavírus-járvány miatt életben lévő korlátozások miatt egyetlen külföldi szurkoló, tehát még a dánok sem, utazhatnak be Angliába. Szerdán az elődöntőben elvileg tehát csak a Nagy-Britanniában élő dánok lehetnek ott a Wembley-ben. A dán válogatott ebbe nem akar beletörődni. Kasper Hjulmand egész Dánia nevében beszélt, amikor a következő üzenetet címezte a brit miniszterelnöknek:

– Reméljük, Boris Johnson felébred!

Igen, és akkor több ezer dán drukker lehet ott szerdán este a Wembley-ben.

Labdarúgó Európa-bajnokság, a szombati negyeddöntők:

Dánia–Csehország 2-1

Baku, Olimpiai Stadion, 16 306 néző

Gólszerzők: Delaney (5.), Dolberg (42.), illetve Schick (49.)

Anglia–Ukrajna 4-0

Róma, 11 880 néző

Gólszerzők: Kane (4., 50.), Maguire (46.), Henderson (63.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.