A magyarokhoz hasonlóan zárta az Eb-t a cseh válogatott

Csalódottsággal vegyített büszkeséggel búcsúzott az Eb-től a cseh válogatott. A dánok elérték a céljukat, de eközben megnőtt az étvágyuk is.

K. D.
2021. 07. 04. 8:17
cseh gól
Czech Republic's forward Patrik Schick (C) scores their first goal during the UEFA EURO 2020 quarter-final football match between the Czech Republic and Denmark at the Olympic Stadium in Baku on July 3, 2021. (Photo by DAN MULLAN / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/ Dan Mullan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh válogatott nem zárt rossz Európa-bajnokságot, a hollandok elleni budapesti győzelem egyenesen a bravúr kategóriájába tartozott, és a Dánia elleni negyeddöntőben is szoros meccsen búcsúzott Jaroslav Šilhavý csapata. A csehek szinte egyöntetűen ugyanazokat az érzéseket öntötték szavakba a kiesés után, amelyek a halálcsoportban helytállt magyar válogatott kapcsán számunkra is ismerősek lehetnek. Mi már tudjuk, a büszkeségből és a csalódottságból az utóbbi múlik el hamarabb.

– Büszke vagyok a játékosokra, mert papíron erősebb válogatottak ellen is csapatként küzdöttek. Most csalódottak, néhányan sírtak is, de a negyeddöntő nagyszerű eredmény a cseh futball számára – fogalmazott Šilhavý , aki kihozta a maximumot csapatából. Talán csak azt sajnálhatja, hogy a negyeddöntő hajrájára lecserélte Patrick Schicket, aki így nem lesz Eb-gólkirály. Bár a Leverkusen támadója ugyanúgy öt találattal zárta az Európa-bajnokságot, mint a portugál játékos egy gólpasszt is fel tud mutatni, és az UEFA-szabályok szerint ez dönt egyenlőség esetén. Pedig Schick talán jobban megérdemelné a díjat, hiszen az ötből csak egy gólja született büntetőből, míg Ronaldónak három is.

– A gólokat tekintve jó tornát zártam, de sajnos ma, az ellenfél első gólja előtt hibáztam, Kalassal nem értettük meg egymást, ezért helyezkedtünk rosszul. Pedig Dánia nem lett volna verhetetlen ma – kesergett a cseh gólvágó.

A dánok oldalán viszont nagy volt az öröm. Kasper Hjulmand egy éve irányítja a csapatot, de máris letette a névjegyét szövetségi kapitányként.

– Ősszel jártunk a Wembley-ben, az akkori képet mutattam meg a fiúknak: ez a cél! Nem a legszebb futballt játszottuk ma, de nagyot küzdöttünk. A tank kifogyott, van négy napunk, hogy feltöltsük – mondta Hjulmand.

– Határozott célunk volt, hogy eljussunk a Wembley-be, és elődöntőt játsszunk. De most, hogy ezt elértük, már nem akarunk megelégedni ennyivel – hangsúlyozta Simon Kjær, aki azt is elárulta, hogy nem zavarta a meccs végi cseh nyomás. – Élvezem, amikor hátul állhatok, és csak el kell fejelnem a labdákat. Talán kicsit túlságosan átengedtük az irányítást, de magabiztosak voltunk hátul.

Dánia az elődöntőben Anglia ellen játszik, július 7-én.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.