A futam nem zajlott le, mégis Verstappen nyert Belgiumban

Max Verstappen nyerte a Formula–1-es Belga Nagydíjat, amely valójában le se zajlott. A rossz látási körülmények miatt a pilóták csak a biztonsági autó mögött tettek meg néhány kört a pályán, és végül a rövid teljesített versenytáv okán csak a megszokott pontszámok felével gazdagodott az első tíz helyezett. Verstappen mellett George Russell és Lewis Hamilton fértek még fel a dobogóra.

2021. 08. 29. 19:13
VERSTAPPEN, Max
Spa-Francorchamps, 2021. augusztus 29. A gyõztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a bajnoki tróveával a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának eredményhirdetésén a spa-francorchampsi pályán 2021. augusztus 29-én. A futamot kétszer próbálták elindítani, de az idõjárási körülmények miatt a mezõny mindkét alkalommal csupán két kört tudott megtenni a biztonsági autó mögött, ez viszont elegendõ volt ahhoz, hogy végeredményt hirdessenek. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyhetes szünet után tért vissza a száguldó cirkusz, de az időjárás nem volt kegyes a versenyzésre éhes szurkolókhoz: a belga versenyhétvége mindhárom napja esőben zajlott, és a valós csata végül elmaradt.

Pénteken és szombaton ugyan még a megszokott kerékvágás szerint lezajlott a menetrend, a vasárnapi futam esetében viszont gyorsan kiderült, hogy nem ez lesz a helyzet. A hatalmas esőzések és a rossz látási körülmények miatt a versenyigazgatóság előbb tíz, majd húsz perccel, végül több mint három órával halasztotta el a rajtot Spa-Francorchamps-ban.

A hosszú várakozás egy pilótának játszott a kezére: Sergio Pérez már az első felvezető kör alatt összetörte az autóját, de a Red Bull szerelőinek lehetősége nyílt arra, hogy összetákolják azt az újraindításra.

A mexikóinak tehát volt miért rágnia a körmét, a többi versenyzőnek viszont nem volt dolga, így mindenki máshogy ütötte el az időt: Lando Norris (McLaren) és Carlos Sainz (Ferrari) szundítottak egyet, Fernando Alonso (Alpine) a közvetítést nézte, Mick Schumacher (Haas) és Sebastian Vettel (Aston Martin) a bokszban futballoztak, míg egy másik garázsban egy kártyapakli került elő.

Eközben időről időre tett egy próbakört az orvosi autó a pályán, de a körülmények látszólag nem lettek jobbak. Ennek ellenére 18.17-kor a pilóták a biztonsági autó mögött kimerészkedtek a pályára, köröztek tíz percen keresztül, majd a versenyigazgatóság piros zászlóval leintette a belga futamot. És mivel két kört teljesítettek a pilóták, a helyezésüknek megfelelően az első tíz, a megszokott pontszámok felével gazdagodott. A futam győztese tehát (Red Bull), mögötte George Russell (Williams) első dobogós helyezését ünnepelhette a királykategóriában, (Mercedes) pedig a harmadik lett. A pontszerzők további sorrendje: Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Nicholas Latifi és Carlos Sainz.

A valós versenyzésre tehát még egy hetet kell várni, a jövő héten a Holland Nagydíjjal folytatódik az idény.

Végeredmény, Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps:
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 3:27.071 perc
 2. George Russell (brit, Williams) 1.995 másodperc hátrány
 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 2.601 mp h.
 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 4.496 mp h.
 5. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 7.479 mp h.
 6. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 10.177 mp h.
 7. Esteban Ocon (francia, Alpine) 11.579 mp h.
 8. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 12.608 mp h.
 9. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 15.485 mp h.
10. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 16.166 mp h.

A vb-pontversenyek állása 12 futam után (még 10 van hátra):

versenyzők:
 1. Hamilton 202,5 pont
 2. Verstappen 199,5
 3. Lando Norris (brit, McLaren) 113
 4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 108
 5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 104
 6. Sainz 83,5
 7. Leclerc 82
 8. Ricciardo 56
 9. Gasly 54
10. Ocon 42
11. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 38
12. Vettel 35
13. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 18
14. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 18
15. Russell 13
16. Latifi 7
17. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 2
18. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

csapatok:
 1. Mercedes 310 pont
 2. Red Bull 303
 3. McLaren 169
 4. Ferrari 165
 5. Alpine 80
 6. Alpha Tauri 72
 7. Aston Martin 53
 8. Williams 20
 9. Alfa Romeo 3

Borítókép: A győztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a bajnoki tróveával a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának eredményhirdetésén a spa-francorchampsi pályán 2021. augusztus 29-én. A futamot kétszer próbálták elindítani, de az időjárási körülmények miatt a mezőny mindkét alkalommal csupán két kört tudott megtenni a biztonsági autó mögött, ez viszont elegendő volt ahhoz, hogy végeredményt hirdessenek. - MTI/AP/Francisco Seco
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.