Két magyar aranyérem született vasárnap a tokiói paralimpián

Másodszor lett paralimpiai bajnok Pálos Péter, aki a 2012-es londoni diadala után ma Tokióban szerzett aranyérmet az asztaliteniszezők S11-es kategóriájában. Fél órán belül megszületett a második magyar bajnoki cím is vasárnap: Illés Fanni 100 méteres mellúszásban, az S4-es kategóriában diadalmaskodott. A kerekesszékes női tőrcsapat pedig bronzérmet szerzett.

Magyar Nemzet
2021. 08. 29. 11:54
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálos Péter, aki enyhe értelmi fogyatékossággal született, a harmadik paralimpiáján szerepelt Tokióban, és ezúttal is éremmel tér majd haza. 2012-ben Londonban bajnok volt, 2016-ban Rióban bronzérmet szerzett, az pedig már szombaton eldőlt, hogy ezúttal is dobogós lesz. Végül nem érte be kevesebbel az aranynál: a BVSC két nap múlva 36 éves sportolója az ausztrál Samuel Philip von Einemmelt győzte le a vasárnapi döntőben.

Pedig már a fináléba jutásért is meg kellett izzadnia, tegnap a francia Lucas Créange ellen Pálos a saját bevallása szerint a negyedik szett után már feladta a harcot, elfogadta, hogy bronzérmes lesz, de épp ez adott neki új lendületet, így az utolsó játékban 10-7-ről fordítani tudott.

Pálos Péter elszántan küzdött Fotó: Koszticsák Szilárd

A mai döntőben Pálos 3:2-re győzött Samuel Philip von Einemmel ellen, de ez sem volt sima meccs. Miután az első és a harmadik szettet az ausztrál nyerte, Pálos pedig mindig egyenlített, az elődöntőhöz hasonlóan jöhetett a mindent eldöntő játszma.

Ebben Pálos irányított, 5-2-re, 7-4-re, majd 10-6-ra vezetett, és bár az ellenfél az első három meccslabdát még hárítani tudta, a negyedik már sikerült, ezzel a magyar asztaliteniszező 2012 után újra paralimpiai bajnok lett. Ezzel a magyar küldöttség ötödik érmét, közte a második aranyát szerezte meg a tokiói játékokon, de nem kellett sokat várni a hatodikra, illetve a harmadikra sem.

Pálos sikere után nem sokkal kezdődött a 100 méteres mellúszás döntője, amelyet Illés Fanni nyert meg. A 2019-ben világbajnok magyar a nevezési idők és a papírforma alapján a szám legnagyobb esélyesének számított, ennek megfelelően már az előfutamból is a legjobb idővel, 1:44,68 perccel jutott tovább.

Féltávnál Illés még második volt hat századmásodperccel a kínai Csang Li mögött, végül azonban 1.44,41 perccel fölényesen győzött. A második helyezett olasz Giulia Ghiretti csaknem hat másodperccel úszott lassabban nála. A Vasas 29 éves, végtaghiányos úszója tehát Magyarország harmadik aranyérmét szerezte meg a paralimpián, ennyit pedig Sydney óta nem gyűjtöttünk, 2000-ben négy bajnokot avattunk.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A vasárnapi magyar sikerek sora ezzel még nem ért véget. A kerekesszékes vívók utolsó versenynapján a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi összetételű női tőrcsapat harmadik lett, miután a bronzmeccsen 45–44-re legyőzte Hongkongot. – Azt mondtam a csajoknak, hogy innen érem nélkül nem megyünk haza – mesélte a tizenkétszeres paralimpiai érmes Krajnyák. Tartotta a szavát.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.