Lehet zsoldos vagy hős, de Buffon ma szenzációt vihet véghez

Tizenhét évesen aranylabdásokat sokkolt a Parmában, majd Ronaldo ellen kapta a Superman becenevet, végül a világ legdrágább kapusaként hagyta el a csapatot. A távozást azonban a mai napig nem bocsájtotta meg mindenki Gianluigi Buffonnak, aki húsz év után hazatért, és ma este újra tétmeccssen védheti a Parma kapuját az olasz másodosztály nyitófordulójában.

Magyar Nemzet
2021. 08. 20. 10:51
Serie A - Juventus vs Sampdoria
SOCCER-ITALY-JUV-SAM/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan nem tudják, de Gianluigi Buffon kezdetben középpályás volt a Parma utánpótlásában. Tulajdonképpen két tényezőnek köszönhető, hogy később a világ valaha volt egyik legjobb kapusa vált belőle.

Az egyik az volt, hogy az 1990-es olaszországi világbajnokságon gyerekként lenyűgözte őt a kameruni válogatott kapusának, Thomas N'Konónak a teljesítménye. A másik pedig az volt, hogy későbbb a Parma utánpótlás-csapatának mindkét kapusa megsérült, így Buffon kipróbálhatta magát a poszton, amelyet megkedvelt. Két héten belül már ő volt a csapat elsőszámú kapusa.

Csupán egy-két évvel később, 1995. november 19-én már a Serie A-ban debütált, mindössze 17 éves és 295 napos volt akkor. Az ellenfél nem is lehetett volna nehezebb, hiszen az akkori éllovas AC Milan látogatott a Parma otthonába, és a milánóiak csatársorát két aranylabdás, Roberto Baggio és George Weah alkotta. Az ifjú Buffont ez nem zavarta, óriási védéseinek köszönhetően kihúzta 0-0-val a meccset a Parma.

– Soha nem láttam ilyen debütálást, Buffon a személyiségével és a minőségével is fantasztikus volt – nyilatkozta az olaszok korábbi világbajnok kapuslegendája, Dino Zoff.

Buffon ezután az 1996–1997-es idénynek már kezdő kapusként vágott neki, a Parma pedig ezüstérmes lett a Serie A-ban. A fiatal tehetség később főhőse lett a klub aranykorszakának, amelynek csúcspontja 1999 volt, az év, amelyben az Olasz Kupát és az UEFA-kupát is megnyerte a többek közt Fabio Cannavarót, Lilian Thuramot és Hernán Crespót felvonultató együttes.

2001 nyarán a világ legdrágább kapusaként, 52 millió euróért igazolta le a Juventus. Sokatmondó, hogy csak 17 évvel később dőlt meg ez a rekord, amikor a Liverpool szerződtette Alissont a Romától 62 millióért.

Buffon pedig 43 évesen ma térhet vissza tétmeccsen a Parmába. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen legendának mindenki örül a klubnál, amely elindította őt az úton, de ez nem így van. „Zsoldosként távoztál, nem térhetsz vissza hősként. Tisztelned kell a mezt” – írták a csapat ultrái egy transzparensre Buffonnak üzenve.

Nem voltak mindig ennyire mérgesek a drukkerek rá, 1997-ben a szurkolók adták neki a Superman becenevet, miután Buffon látványos vetődéssel védte ki az interes Ronaldo tizenegyesét. Még egy supermanes pólót is ajándékoztak neki. A Parma-szurkolók egy része most azt nehezményezi, hogy Buffon húsz éve állítólag megígérte, nem igazol a Juventusba, mégis megtette. Sőt ott vált legendává.

Buffon hazatérésének megítélése persze közel sem ennyire általánosan rossz, a legtöbben értékelik, hogy a másodosztályt is vállalva újra tenni akar a Parmáért. Erre egyébként 43 évesen is képes lehet, egy felkészülési meccsen, amelyen már újra a csapat mezét viselte, klasszis védést mutatott be az élvonalbeli Sassuolo ellen.

Ma este pedig eljöhet Buffon második debütálása a Parmában. Bár még az is megeshet, hogy erre várni kell, mivel legutóbb a Lecce elleni Olasz Kupa-meccsen és az Inter elleni felkészülési találkozón nem lépett pályára. Olaszországban mindenesetre úgy készülnek, ma eljöhet a nagy visszatérés.

Serie B, 1. forduló, pénteki nyitómérkőzés: Frosinone–Parma 20:30.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.