Ilyen az, amikor Pep Guardiola a levegőbe beszél

Néhány hete még azon sajnálkozott Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere, hogy klubja ilyen árak mellett nemigen fog labdarúgókat venni ezen a nyáron. Ehhez képest most brit átigazolási rekordot jelentő összegért vásárolták meg a sokak által áhított Jack Grealisht.

2021. 08. 05. 20:19
átigazolási
Grealish az angol válogatott után a City mezét is magára öltheti Fotó: EPA/Carl Recine / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ilyen árak mellett nem fogunk csatárt venni. Ez lehetetlen, nem engedhetjük meg magunknak. Minden klub nehéz helyzetben van pénzügyileg, ez alól mi sem jelentünk kivételt – nyilatkozta közel egy hónapja Pep Guardiola.

Hazugságon nem értük a katalán menedzsert, hiszen klubja, a Manchester City csatárt a kijelentése óta sem igazolt. A rossz pénzügyi helyzet kifejezést olvasva azonban felszaladhat a szemöldökünk, hiszen anyagilag továbbra is jól el vannak engedve az angolok. Másképpen aligha engedhették volna meg maguknak, hogy brit átigazolási rekordot jelentő összegért, 100 millió fontért megvásárolják az Aston Villa kiválóságát, Jack Grealisht.

A két klub között már szerdán megszületett a megegyezés, csütörtökön pedig az angol játékos átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon, majd 2026 júniusáig szóló szerződést írt alá a Premier League címvédőjével. Az átigazolást már honlapján a City is megerősítette.

Grealish az angol válogatott után a City mezét is magára öltheti
Fotó: EPA/Carl Recine/Pool

A 25 éves támadó középpályás elsősorban az előző idényben hívta fel magára a kérők figyelmét, amikor a birminghamiek csapatkapitányaként 26 bajnoki fellépése alkalmával hat gólt és tizenkét gólpasszt jegyzett.

Messze még a vége

A Premier League új idénye a Brentford–Arsenal összecsapással már augusztus 13-án megkezdődik, de az átigazolási időszak – a hagyományoknak megfelelően – ennél tovább tart, a hónap végeztével zárul le. Feltehetően augusztus 31. előtt még fog hallatni magáról a City, már csak azért is, mert másik fő kiszemeltjéről, Harry Kane-ről még nem mondtak le a manchesteriek.

Persze az angol támadó megvásárlásával Guardiola nyilatkozatának másik része is megdőlne, de ez aligha zavarná a Bajnokok Ligája megnyerésére áhítozó szakembert. Igaz, a klasszis árát 160 millió fontban szabta meg a Tottenham Hotspur, tehát újabb rekorddöntésre lesz szüksége a világoskékeknek, amennyiben a 28 éves játékost is a soraiban szeretnék tudni.

nyolc év után állna tovább a Spurstől
Fotó: Reuters

Manchesterben egyelőre kivárnak, sokallják a vételárat. Kane elvágyódása segítheti az ügyet, a csapatkapitány ugyanis nem jelent meg a csapat e heti edzésén, helyette Floridában nyaralt. Amikor Kane hollétéről kérdezték, a nyáron kinevezett edző, Nuno Espírito Santo elutasította a válaszadást.

– Nem fogom ezt megbeszélni önökkel. Minden, ami Harryhez kapcsolódik, az a klub magánügye. Először meg kell oldanunk a problémáinkat. Beszélni szeretnék Harryvel, eddig nem volt rá lehetőségem – tette hozzá a portugál mester.

Erősödő riválisok

A Manchester City mellett a többi nagyágyú sem fogta vissza magát a nyáron, elsősorban a városi rivális United volt aktív eddig. Az előző idény ezüstérmese már megszerezte Jadon Sanchót a Borussia Dortmundtól, valamint hamarosan hivatalossá válhat Raphaël Varane szerződtetése is a Real Madridtól.

A tavaly harmadik helyen végzett Liverpool elsősorban a hátsó alakzata megerősítésén dolgozott – nem meglepő módon, hiszen az előző évadban ritkán látott sérüléshullám hatására a tél beköszöntével belső védők nélkül kellett állnia a sarat. Ibrahima Konaté megvásárlása mellett így Jürgen Klopp legfőbb szerzeményeinek Joël Matip, Joe Gomez és számítanak. A kameruni hét, az angol bő nyolc, a holland védő pedig több mint kilenc hónap kihagyás után tért vissza a pályára az előszezonban.

Gomez (balra) és Van Dijk az új idényben már játékba avatkozhat
Fotó: EPA/Paul Ellis

A Chelsea a 2020/21-es idény előtt volt különösen aktív, ezen a nyáron eddig nem sok vizet zavart az átigazolási piacon. Most azonban korábbi játékosuk, Romelu Lukaku megszerzésén munkálkodnak Londonban. A BL címvédője egy ajánlatot (100 millió euró plusz Marcos Alonso játékjoga) tett eddig a belga csatárért, amit visszautasított az Inter. A Chelsea viszont hamarosan tovább emelheti a tétet, hogy megszerezze Lukakut, mivel fő kiszemeltje, Erling Braut Håland leigazolása a szóbeszéd szerint „túl bonyolultnak tűnik”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.