A lesajnált szomszéd súlyosbítja a házigazda fájdalmát

Lezajlottak az alsó ági negyeddöntők a US Openen. A férfi- és a női torna második kiemeltje is érvényesítette a papírformát, az elődöntőben pedig mind Danyiil Medvegyevre, mind Arina Szabalenkára kanadai ellenfél vár.

Magyar Nemzet
2021. 09. 08. 11:09
null
Canada's Leylah Fernandez reacts after winning her 2021 US Open Tennis tournament women's quarter-finals match against Ukraine's Elina Svitolina at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 7, 2021. (Photo by Kena Betancur / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban az északi szomszéd, Kanada gyakran vicc tárgya, esetleg jóindulatúan kis testvérként tekintenek az északi szomszédra. Az idei US Openen azonban egybeesik az amerikai tenisz mélypontja és a kanadai ünnepe. A torna 1881 óta íródó történetében először fordult elő, hogy a férfi- és a női mezőny is hazai negyeddöntős nélkül maradt. Viszont mindkét nemnél lesz kanadai elődöntős.

A női mezőnyben Leylah Fernandez folytatta menetelését. Az ecuadori és fülöp-szigeteki felmenőkkel is rendelkező lány a torna alatt ünnepelte tizenkilencedik születésnapját, és egymás után búcsúztatta a címvédő Oszaka Naomit, a 2016-os bajnok Angelique Kerbert, majd a magyar idő szerint ötödik kiemelt Elina Szvitolinát. A szoros csata hajrájában a szerencse is Fernandez mellé állt, de a teljes menetelés aligha írható kizárólag Fortuna számlájára.

Fernandezre az elődöntőben a második kiemelt Arina Szabalenka vár. A fehérorosz játékos simán intézte el az idei Roland Garros bajnokát, Barbora Krejčíkovát, ezzel biztossá tette, hogy új Grand Slam-győztest arat a női mezőny. Szabalenka már évek óta a top 10 környékén mozgott, de a négy nagy tornán sokáig nem jött ki neki a lépés. Idén a wimbledoni elődöntővel megszakította rossz sorozatát, és ennél alább már New Yorkban sem adja.

US Open, női negyeddöntők

Fernandez (kanadai)–Szvitolina (ukrán, 5.) 6:3, 3:6, 7:6
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Krejčíková (cseh, 8.) 6:1, 6:4

A férfiak között is elődöntőbe jutott a második kiemelt: Danyiil Medvegyev folytatta magabiztos menetelését, bár a selejtezőből indult Botic van de Zandschulp ellen – a tornán először – elveszített egy játszmát. Az orosz játékos 2019-ben a 2019-es amerikai és az idei ausztrál nyílt teniszbajnokság után harmadszor juthat Grand Slam-döntőbe.

Medvegyev két év után ismét döntős lehet New Yorkban   Fotó: AFP/Kena Betancur

A fináléhoz Medvegyevnek a kanadai Félix Auger-Aliassime ellen kell nyernie. A huszonegy éves játékos a még nála is három évvel fiatalabb Carlos Alcarazt győzte le, igaz, a fiatal spanyol a második játszmában sérülés miatt feladta a találkozót, így elmaradt a várt nagy csata.

US Open, férfi negyeddöntők

Auger-Aliassime (kanadai, 12.)–Alcaraz (spanyol) 6:3, 3:1-nél Alcaraz feladta
Medvegyev (orosz, 2.)–Van de Zandschulp (holland) 6:3, 6:0, 4:6, 7:5

(A borítóképen: Leylah Fernandez. Fotó: AFP/Kena Betancur)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.