Elismerés a legendának: Cseh Lászlóról uszodát neveznek el

Sok elismerést kapott kivételes pályafutása alatt Cseh László, de mind közül az egyik legkülönlegesebb ma este érte, hiszen a törökbálinti uszoda az ő nevét viseli majd. A tokiói olimpia után visszavonult úszóklasszis nevét a még meg sem született törökbálinti gyerekek is ismerni fogják.

Magyar Nemzet
2021. 09. 07. 20:16
Tumbász Hédi / Nemzeti Sport
Japn Tokio 20210730 Tokio2020 Olimpia szs Foto Nemzeti Sport - Tumbsz Hdi A kpen: Cseh Lszl
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetedik helyen végzett a tokiói olimpián a kétszáz méteres vegyesúszás döntőjében pályafutása utolsó versenyén, amelynek a végén még az aranyérmes kínai úszó is meghajolt előtte. Ez volt az a gesztus, amely szavak nélkül is mindent elmondott a magyar klasszis pályafutásáról.

Sose lett olimpiai bajnok, de kétségtelen, hogy a magyar és az egyetemes úszósport valaha volt legnagyobb alakjai között van a helye. A tokiói hetedik helye pedig győzelemmel ért fel, hiszen túl az édesapja tavalyi elvesztésén, túl az év eleji vakbélműtéten, túl a koronavírus-járvány okozta nehézségeken sem tört meg Cseh, aki 35 évesen is vállalta az olimpiát, s önmagát legyőzve, döntőt úszva búcsúzott.

Ma ünnepélyes keretek között is elbúcsúztatták Cseh Lászlót a Törökbálint Sportközpontban. Az eseményen az ünnepelt, valamint tanúként Elek Sándor polgármester és Konrády Ildikó, a Törökbálint Sportközpont vezetője írta alá az uszoda névváltoztatásához szükséges dokumentumot, így a jövőben Cseh László nevét viseli majd a létesítmény. Erről még augusztus végén döntött egyhangúlag a képviselőtestület.

Az olimpiai bajnok Wang tiszteleg Cseh László előtt Tokióban Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Cseh László eredményei, jelenléte és végtelen közvetlensége törökbálinti gyermekek és felnőttek sokaságának adott és ad motivációt, valamint inspirációt arra, hogy sportoljon, ússzon és egészségesebb életet éljen. Laci hatása a város sportéletére felbecsülhetetlen –  jelentette ki Elek Sándor polgármester, aki emlékeztetett: Cseh László utolsó edzőjével, Plagányi Zsolttal kezdte meg a közös munkát Törökbálinton, aki azóta is a sportközpontban készíti fel fiatal tanítványait.

Cseh Lászlónak hosszú évek óta kivételes kapcsolata van a településsel, edzései helyszínéül már 2015-ben Törökbálintot választotta, és visszavonulásáig itt készült fel a különböző világversenyekre.

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A klasszis a 2004-es athéni olimpián bronzérmet nyert négyszáz méter vegyesen, majd 2008-ban, Pekingben ugyanebben a számban, illetve kétszáz méter vegyesen és pillangón is ezüstérmes volt. A 2012-es londoni játékokon kétszáz vegyesen szerzett újabb bronzot, a 2016-os riói ötkarikás eseményen pedig száz méter pillangón ezüstérmes lett. Világbajnokságokon 13, Európa-bajnokságokon 23, rövidpályás vb-ken 4, rövidpályás Eb-ken pedig 25 érmet nyert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.