Harry Kane egymaga többet ér, mint a teljes magyar keret

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Angliát fogadja ma 20.45-től a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában a 2022-es világbajnokság selejtezőjének I jelű csoportjában. Az ellenfél csapatkapitánya papíron egymaga többet ér a teljes magyar keretnél, de Marco Rossi nem akar félős magyarokat látni a pályán.

2021. 09. 02. 6:44
null
FBL-EURO-2020-2021-MATCH50-ENG-DEN Fotó: PAUL ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába vívta ki a nemzetközi futballvilág elismerését a magyar válogatott a nyári Európa-bajnokságon, az angol újságírókban nem csapatának kiváló teljesítménye maradt meg, hanem a diszkriminatív lelátói hangok, amelyek miatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szankcionálta hazánkat. Legalábbis a szigetországi médiamunkások a Puskás Arénában feltételezésük szerint várható rasszizmusról kérdezték először mindkét szövetségi kapitányt a tegnapi sajtótájékoztatókon.

– Ebben a témában megvannak a saját problémáink otthon, úgyhogy nem szerencsés más országokat elővennünk – reagált Gareth Southgate, az angol válogatott szakvezetője. – Magyarországon telt ház támogatja majd a hazai csapatot, és mi a mérkőzés kihívására készülünk, minden más csak spekuláció.

Korrekt válasz, ettől függetlenül Marco Rossi határozottan kérte, hogy ne legyen kifogásolható szurkolói magatartás a Puskás Arénában. A játékosok képviseletében is megerősítette, hogy ez a csapat óhaja. – Mindenki tudja, hogy nekünk a szurkolóink a legnagyobb fegyvereink, és nem szeretnénk elveszíteni őket – utalt a Dunaszerdahely középpályása arra, hogy zárt kapus büntetést vonhat maga után a szabályszegés.

De beszéljünk inkább a futballról! Southgate elismerően vélekedett az Eb-n a németek és a franciák ellen döntetlent elért Rossi-csapatról: – Hatvanezer ember előtt egy nagyon jó válogatott ellen lépünk pályára, és ez igazi teszt lesz nekünk. Nem engedhetjük játszani a magyarokat, mert ha területet adunk nekik, akkor nagyon jól tudnak futballozni. Az Eb-n bizonyították, hogy képesek helyzetet teremteni, a védelmüket pedig nehéz feltörni. Portugáliának is csak az utolsó tíz percben sikerült. A legjobb arcunkat kell mutatnunk.

Anglia az 1966-os világbajnoki címe óta először volt döntős világversenyen az idei Eb-n. Rossi kemény meccsre készül: – Az angol válogatott a német, a portugál és a francia csapatnál is erősebb. Egyetlen lépésre voltak az Eb-győzelemtől, csak tizenegyesekkel veszítettek az olaszok ellen egy kiegyensúlyozott döntőben. Kereshetünk gyenge pontot, de az angolok gyakorlatilag bármilyen játékhelyzetben tudnak érvényesülni.

Látatlanban kijelenthető, hogy a pályán lesz a legkisebb különbség a két válogatott között, mert a számokat tekintve óriási a lemaradásunk Angliával szemben. Ők a negyedik helyen állnak a világranglistán, mi a 37.-en. Az angol keret összértéke 1,18 milliárd euró, a magyaré 102 millió. Az ellenfél csapatkapitánya, a 120 milliós egymaga többet ér a teljes magyar együttesnél. – Sorozatban játszunk a papíron erősebb ellenfelekkel, de a csapatom már bizonyította, hogy képes félelem nélkül játszani – jegyezte meg Rossi. – Taktikailag összeszedettnek kell lennünk, de az a legfontosabb, hogy ne engedjünk teret a félelemnek, mert az a legnagyobb ellenfelünk.

Mindkét gárdának van egy-egy nagy hiányzója. Az angoloknál a Manchester United szélsője, Jadon Sancho várhatóan nem lesz bevethető sérülés miatt, míg a magyar válogatottban biztosan nem játszik az eltiltott Visszatér ugyanakkor a csapatba akihez Rossi nagy reményeket fűz: – Különösen a pálya utolsó harmadában, a befejezéseknél számítok arra, hogy Dominik sokat emel a színvonalon. Kívánom, hogy ezt megmutathassa, de ehhez helyzetbe kell hoznunk őt.

Vb-selejtezők, I csoport, csütörtöki meccsek, Magyarország–Anglia 20.45 (M4 Sport), Lengyelország–Albánia 20.45, Andorra–San Marino 20.45; a csoport állása: 1. Anglia 9, 2. Magyarország 7, 3. Albánia 6, 4. Lengyelország 3, 5. Andorra 0 (–7), 6. San Marino 0 (–10). A nap további mérkőzései: Grúzia–Koszovó 18.00 (Sport 1), Csehország–Fehéroroszország, Észak-Macedónia–Örményország 20.45, Észtország–Belgium 20.45, Izland–Románia 20.45, Lichtenstein–Németország, Litvánia–Észak-Írország, Olaszország–Bulgária (Sport 2), Svédország–Spanyolország (Sport 1).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.