Íme, a jövő: Európa orosz ászokkal fenyegeti a világot

Európa negyedszer is megnyerte, méghozzá hatalmas fölénnyel, 14-1-re a tenisz Laver-kupát, amelyen az öreg kontinens csapata a világválogatottal mérkőzik meg hat-hat fővel. Az egykori legendás játékos, Björn Borg mint az európai együttes csapatkapitánya úgy értékelte a jó hangulatú tornát, hogy a jövő bajnokait láthatta a bostoni közönség.

Magyar Nemzet
2021. 09. 27. 12:56
Laver Cup 2021 - Day 2
BOSTON, MASSACHUSETTS - SEPTEMBER 25: Andrey Rublev and Stefanos Tsitsipas of Team Europe are congratulated by Team Europe Captain Björn Borg after their win against John Isner and Nick Kyrgios of Team World during the eighth match during Day 2 of the 2021 Laver Cup at TD Garden on September 25, 2021 in Boston, Massachusetts. Clive Brunskill/Getty Images for Laver Cup/AFP (Photo by CLIVE BRUNSKILL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: CLIVE BRUNSKILL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki, első játéknapot követően az európaiak 3-1-re vezettek, majd szombaton minden mérkőzésüket megnyerték, elhúztak 11-1-re, így lényegében eldöntötték a tornát, hiszen vasárnap már csak egy győzelemre volt szükségük a címvédéshez. Alexander Zverev és Andrej Rubljov párosban hozta is ezt a sikert Reilly Opelka és Denis Shapovalov ellen, ami után a még hátra lévő három egyes mérkőzést már nem is kellett lejátszani.  

Negyedszerre is Európa csapata nyerte meg tehát a Laver-kupát. Először 2017-ben Prágában 15-9-re, 2018-ban Chicagóban 13-8-ra, 2019-ben Genfben pedig 13-11-re győzött a Björn Borg vezette európai együttes a John McEnroe világválogatottja ellen.

Az európai csapatból idén hiányzott a nagy trió mindhárom tagja. A műtétje után lábadozó ötletgazda, így is ott volt Bostonban . is sérült, a világelső Novak Djokovics pedig inkább a pihenést választotta a számára balul végződött US Open után. Nélkülük így állt fel az európai csapat: Danyiil Medvegyev (Oroszország), Sztefanosz Cicipasz (Görögország), Alexander Zverev (Németország,) Andrej Rubljov (Oroszország), Matteo Berrettini (Olaszország), Casper Ruud (Norvégia). Csapatkapitány: Björn Borg. A világválogatottat a következő játékosok alkották: Felix Auger-Aliassime (Kanada), Denis Shapovalov (Kanada), Diego Schwartzman (Argentína), Reilly Opelka (USA), John Isner (USA), Nick Kyrgios (Ausztrália). Csapatkapitány: John McEnroe.

Érdekesség, hogy a világválogatottban a két orosz – Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov – mellett másik két orosz gyökerű játékos szerepelt. Alexander Zverev ugyan már Hamburgban született és német színekben játszik, de a szülei oroszok, a görög Sztefanosz Cicipasznak pedig az édesanyja orosz származású.

A legendás Björn Borg érzelmesen értékelte a csapata sikerét:

Személy szerint számomra kapitányként ez a legfontosabb hét az évben. Azt hiszem, mindannyian nagyon örülünk a címünk megvédésének. Ez a hat srác jelenti a tenisz jövőjét. Hihetetlenül játszanak, ahogy az is, csapatként milyen teljesítményt nyújtottak. A jövőben sokszor játszanak majd egymás ellen, ami egyszerre lesz örömteli és fájdalmas. Az itt eltöltött napoknak köszönhetően azonban jobban megismerik egymást, jobb kapcsolatba kerülnek, ami nagyon fontos. Ennek a kupának talán ez a legkiemelkedőbb érdeme. 

Noha a Laver-kupán inkább a jó hangulaton és a közönség szórakoztatásán van a hangsúly, így is magas volt a játék színvonala. Cicipasz pályafutása során például először győzte le Kyrgiost. Az európai együttesből Rubljov emelkedett ki, aki mindhárom meccsét – egyet egyesben, kettőt párosban – megnyerte.

– Idén két igazán érzelmes pillanatom volt. Az egyik az olimpiai aranyérem (vegyes párosban győzött – a szerk.) a másik pedig itt, a Laver-kupán – kedveskedett az amerikai közönségnek Rubljov. – Ez az élmény örökre emlékezetes marad. Természetesen a pályán csodálatos hangulat volt, csodálatos stadion csodálatos emberekkel, ami mindannyiunknak nagyon hiányzott, különösen egy ilyen nehéz időszak után. Csak hálás lehetek, hogy egy ilyen csapat tagja lehetek.

A borítóképen: Björn Borg Sztafanosz Cicipasz és Alexander Zverev között
Forrás: AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.