időjárás 2°C Taksony 2021. November 29.
logo

Remek hajrával az éremtáblázat élére ugrottak a magyarok

Magyar Nemzet
2021.09.19. 18:02 2021.09.19. 18:22
Remek hajrával az éremtáblázat élére ugrottak a magyarok

Kajak egyesben Kőhalmi Emese és Noé Bálint, valamint kenu egyesben Adolf Balázs is győzött 5000 méteren a Koppenhágában véget ért kajak-kenu világbajnokságon. Kisbán Zsófia szintén kenuban második lett, a magyar csapat összesítésben hat arannyal, nyolc ezüsttel és négy bronzzal az éremtáblázat élén zárt. A szereplés úgy is dicséretes, hogy az olimpiai számokban ezúttal csak egy első hely jutott a mieinknek.

Nem kell magyarázni, az olimpiai programban is szereplő számoknak mindig kiemelt jelentősége van kajak-kenuban. A magyarok ezekben a világbajnokságon ugyanúgy hat érmet szereztek, mint az olimpián, igaz, az akkori három arannyal szemben most csak egy jutott – a Kozák Danuta, Csipes Tamara duó révén K–2 500-on; tovább négy ezüst és egy bronz.

Magyarország a remek zárásnak köszönhetően a vezető helyét azonban megőrizte a nemzetek versenyében. A világbajnokságot záró 5000 méteres futamokban a mieink három aranyat és egy ezüstöt lapátoltak össze, így hatra növelték az aranyak számát, s ez elég volt ahhoz, hogy a magyar csapat az élen zárjon az éremtáblázaton.

Ha lehet választani, akkor Adolf Balázs sikere különösen dicséretes. A fiatal kenus két éve a szegedi vb-n robban be a nemzetközi élmezőnybe, amikor ugyanezen a távon második lett, a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel akkor még lehajrázta. Koppenhágában fordult a kocka, Adolf győzött német riválisa előtt. Tekintve, hogy a magyar kenus ezer méteren harmadik lett, kijelenthetjük, új klasszis bontogatja a szárnyait, aki a párizsi olimpián már az aranyért is versenyben is lehet.

– Erő és kitartás is kellett ehhez a versenyhez, de kőkemény taktikai csata volt. Brendel öreg róka, sok trükköt, fortélyt ismer, talán ez volt a legmegterhelőbb, hogy ezeket mind kivédjem és jól reagálják rájuk. Éreztem, hogy a fordulóknál szerezhetek egy kis előnyt, s ez a végén is működött – értékelte az 5000 méteren aratott győzelmét az épphogy 22 éves kenus.

Adolf Balázsnak még a vb-vel sem ért véget az idény, a hó végén indul a maratoni világbajnokságon is. Csakúgy, mint Kőhalmi Emese, aki szintén győzött Koppenhágában az ötezer méteres távon.

A világbajnokság záró számában, férfi kajak egyes 5000 méteren az idén Európa-bajnok Noé Bálint a portugál Fernando Pimentával és a hazaiak versenyzőjével, Mads Petersennel vívott nagy csatát, ők hárman szinte végig az élen haladtak, a hajrában aztán a magyar kajakos volt a leggyorsabb.

– Az edzőm előzetesen azt mondta, egy pillanatig se kételkedjek abban, hogy meg tudom csinálni, és végig úgy is csináltam mindent, ahogy elterveztem. A végén nem gondolkodtam, csak hajtottam – mondta Noé Bálint, aki szombaton Kulifai Tamással párosban, 1000 méteren bronzérmet szerzett, bizonyítva, hogy az olimpiai csapatban is ott lehetett volna a helye.

A borítóképen: Adolf Balázs első vb-aranyát szerezte
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt