Üdítő kivételekkel vegyítve követik a nagyok példáját

Alig néhány esztendőre volt szükség az ijesztő debütálás után a nagy hazai sikerhez.

2021. 09. 13. 10:41
null
20210912 Székesfehérvár Magyarország Izrael Amerikai Futball Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén elkezdődött az NFL, amely talán semmilyen más sportligához nem hasonlítható. Bár csúcsnak számít az észak-amerikai profi bajnokság kosárlabdában, baseballban és jégkorongban is, ezekben a sportágakban akadnak nemzeti csapatok, amelyek eséllyel veszik fel a versenyt az Egyesült Államokkal, illetve Kanadával.

Amerikai futballban erről szó sincs, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne próbálkoznának a világ különböző pontjain a látványos és rendkívül összetett sportággal. Így van ez Magyarországon is, ahol 2005 óta rendeznek bajnokságot – az idei kiírást május és július között bonyolították le.

A válogatott 2015-ben lépett először pályára, az első tétmeccs azonban nagyon rosszul alakult: Szerbia 56-0-ra nyert Magyarország ellen. Ehhez képest vasárnap az Izrael elleni fölényes, 44-19-es siker azt jelentette, hogy a magyar válogatott bejutott az Európa-bajnokság A csoportjába.

– Ott voltam a pályán, amikor Szerbia összevissza vert minket, az nagyon nagy pofon volt a hazai amerikaifutball-projektnek. Azóta is folyamatosan itt voltam a válogatottal, és látom, honnan hová jutott, mennyi játékos, edző tett bele extrát az évek során – örvendezett a magyar nemzeti csapat első számú irányítója, Bencsics Márk.

A beletett rengeteg kemény munka ugyan a legkevésbé sem utal rá, de itthon amatőr sportágról van szó. A körítés, a felszerelés, a pompomos lányok mind a sportág klasszikus hangulatát idézik fel, viszont az értékelésben üdítő az őszinteség, ami a profi PR-gépezeteken talán már nem menne át.

– Éreztük a félidőben, hogy ez a meccs már megvan. Voltak az ellenfélnek is jó játékosai, nagy játékai, de látszott, hogy a miénk a jobb, összeszokottabb csapat, és tudtuk, hogy elképzelhetetlenül sok hibát kellene elkövetnünk, hogy elbukjuk ezt a meccset – fogalmazott Bencsics, akit a biztos győzelem okán le is cserélt Grátz Vilmos, hogy az előre megbeszélteknek megfelelően a szintén rengeteg munkát elvégzett csereirányító, Jordán László is megkapja a jutalmát.

A meccs utáni gyors interjút rajongók zavarták meg, a fiatal fiúk közös képre álltak össze Bencsiccsel a székesfehérvári First Fielden, Magyarország egyetlen, direkt amerikai futballra kialakított pályáján.

– Hihetetlen, ahogy jönnek hozzánk a rajongók, ahogy a hangulat is az volt. Két év után volt ismét válogatott meccs hazai pályán, el is felejtettük, milyen a közönséggel a hátunk mögött játszani.

Nincs tele a versenynaptár, idén hazai meccsre nem is lesz több lehetősége a magyar válogatottnak, amely novemberben Törökországban játszik. Ott a B csoportos veretlenség megőrzése a nemes cél. Utána pedig jöhet az A csoport kalandja.

– Azt tudjuk, hogy a krém, Németország, Ausztria, Franciaország nagyon messze van, de az a célunk, hogy megtaláljuk a helyünket a legjobbak között. Izgalmas kaland lesz! – jelentette ki Bencsics.

(A borítóképen a magyar válogatott bevonulása. Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.