Újabb sportágban lépett be Magyarország az európai elitbe

A magyar amerikaifutball-válogatott 44-19-re legyőzte Izrael nemzeti csapatát Székesfehérvárott, ezzel bebiztosította feljutását az Európa-bajnokság B csoportjából a kontinens legjobbjai közé.

2021. 09. 12. 20:00
20210912 Székesfehérvár Magyarország Izrael Amerikai Futball Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Játszik a magyar válogatott, a lelátón tömve a széksorok. Szinte magától értetődik az összefüggés, vasárnap délután azonban a szurkolók a ritkán látható magyar amerikaifutball-válogatottért lelkesedtek a székesfehérvári First Fielden. A tét Izrael ellen a feljutás volt: a magyar győzelem biztossá tehette, hogy a nemzeti csapat az Európa-bajnokság következő kiírásában a B csoport helyett már a tizenkét csapatos európai elit mezőny tagja lehet.

A mérkőzésen a magyar válogatott védői hamar labdát szereztek, az első támadósorozatból pedig kis híján touchdownt ért el a magyar válogatott. A játékvezető kihangosított, angol nyelvű bejelentéséig sokan nem is értették, mi volt a szabálytalanság – az elkapó a labda érintése előtt elhagyta a pályát, majd visszatért –, a lelátón egyébként is állandó a szabálymagyarázat.

Aki jobban benne van a játékban, az is kieshetett már a ritmusból: a magyar válogatott majdnem két éve, 2019 októberében játszott legutóbb, azóta a koronavírus-járvány megakasztotta a B csoportos Európa-bajnoki sorozatot.

Majdnem két év után az első touchdownt a nemzeti csapatban a futó, Danku Dávid érte el, a második negyedben pedig a pálya háromnegyedét egyetlen passzból tette meg a magyar csapat: Bencsics Márk átadását Elek Ádám vitte be a célterületre. A lendület ezután sem tört meg: még a nagyszünet előtt újabb két magyar hatpontost ünnepelhetett a közönség (Gecser Máté, majd újra Elek), a félidőben 34-7 állt az eredményjelzőn.

A nagy előny hatására Grátz Vilmos vezetőedző már a második félidő első támadósorozatára a csereirányítóját, Jordán Lászlót küldte fel, ami a sportágban egyértelmű jele annak, hogy a szakvezető már lefutottnak érzi a találkozót.

A második félidő már nem hozott az elsőhöz hasonló pontesőt, viszont a több labdaszerzést kiharcoló magyar védelemnek köszönhetően így is alig csökkent a különbség: ugyan engedtek két touchdownt, de a hajrában, slusszpoénként Zilai János interception visszahordásával szereztek is egyet. 

A meccs végére az NFL-hez képest rövidebb tiszta játékidő – tizenöt helyett tizenkét perces negyedek – ellenére is eltelt kis híján három óra, a 44-19-es eredmény pedig teljes mértékben hozzájárult a magyar amerikaifutball ünnepéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.