Váratlanul visszavonult a világbajnok magyar úszó

Mostantól egy aktív világbajnok magyar úszóval kevesebb lesz, ugyanis Bernek Péter némileg váratlanul bejelentette a visszavonulását. A 29 éves sportoló nemrég a tokiói olimpián még egyéni csúcsot ért el, de a vállsérülése miatt augusztusban úgy döntött, hogy nem folytatja pályafutását.

Magyar Nemzet
2021. 09. 07. 20:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt évek folyamán éreztem, hogy a testem egyre kevésbé bírja, aztán az olimpia előtt megsérült a vállam, úgyhogy ez elgondolkoztatott – fogalmazott Bernek Péter a Career Sport Brand Management szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. – Az augusztusi pihenőben hoztam meg a végleges döntést. Ha rendbe rakatnám a vállam, az egyéves kihagyást jelentene. Nemsokára harminc leszek, ennyi idősen egy évet kihagyni az úszósportban nagyon sok lenne.

Bernek a 2014-es dohai rövidpályás világbajnokságon szerzett aranyérmet 400 gyorson. Normál medencében ebben a számban javított egyéni csúcsot nemrég a tokiói olimpián, igaz, a döntőbe nem tudott bekerülni vele, a 13. helyen végzett.

– Annak örültem, hogy negyedik próbálkozásra volt egy olyan olimpiám, amelyen legyőztem saját magamat. Ez most erre volt elég, a mezőny többi tagját nem tudom befolyásolni – árulta el Bernek. – Ha nincs a vállsérülés, akkor se biztos, hogy döntőben vagyok, biztosan közelebb lettem volna, esetleg épphogy bekerültettem volna, de így is életem legjobb idejével szálltam ki a medencéből.

A 2010-es ifjúsági olimpián még 200 háton volt aranyérmes, utána a legnagyobb tehetségek között tartották számon, és a 2012-es debreceni Eb-n egyéniben ezüstérmet szerzett. A 2014-es Eb után klubot és számot váltott, a Kőbánya SC-t a BVSC-re cserélte, a hátúszást pedig gyorsra. Ennek köszönhette a rövidpályás vb-aranyat is.

– Ha egyvalamit kell kiemelnem, akkor az nyilván a világbajnoki arany, hiszen a klubváltás után egy nagyon rosszul sikerült időszakon voltam túl – mesélte. – 2014-ben az Eb-negyedik hely nagy csalódás volt, az már olyan év volt, hogy tudtam, váltani fogok. Mentálisan nem voltam a toppon, nem hittem abban a felkészülésben, aztán átkerültem a BVSC-be. Segítettek visszanyerni az önbizalmamat, nagyon hittek bennem, pedig tényleg a padlón voltam. Utána megmutattuk, hogy mire lehetünk együtt képesek.

Bernek Péter az éremgyűjtést az apai örömök gyűjtésére cserélheti   Fotó: Career Sport Brand Management

Bernek nagy medencében Eb-ezüst- és bronzérmes, rövid pályán pedig két Eb-aranya is van a világbajnoki győzelem mellett. A visszavonulása ellenére nem szeretne eltávolodni az uszodák világától. Feleségével, az ugyancsak Európa-bajnok Mutina Ágnessel komoly terveik vannak.

– A közös álmunk egy úszóiskola létrehozatala – tudatta Bernek Péter. – Szeretném magam kipróbálni ebben a szakmában. Sokan kételkedve nézik, hogy a sportoló egyből edző lesz, de ez nem olyan, hogy valaki bejön az utcáról és próbálkozik. Tizenhárom éve a világ élvonalával versenyzem, elég nagy tapasztalatom van abban, hogy mi jó és mi nem. Ami pedig nem a sport részét illeti, Ágival szeretnénk legalább még egy babát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.