A bájos tornásznő ikrek, akikkel Putyin kivételezik + videó

Oroszországban mindenki sajnálta, és ma is sajnálja az olimpián hoppon maradt nővéreket.

2021. 10. 09. 12:26
Russia Rhythmic Gymnastics Online Tournament
6275480 28.06.2020 Russia's Dina and Arina Averina perform during a gala after competitions of an International Rhythmic Gymnastics Online Tournament at Irina Viner-Usmanova Gymnastics Palace, in Moscow, Russia. Teams of several countries participate in the tournament performing at home arena as competitions are broadcast online. Alexander Vilf / Sputnik (Photo by Alexander Vilf / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október végén Japánban rendezik meg a ritmikus gimnasztikázók világbajnokságát, s immár biztos, hogy ezen az orosz Averina ikrek, Dina és Arina is indulnak, akik a tokiói olimpia előtt megkérdőjelezhetetlenül a sportág jelen kori legnagyobb csillagainak számítottak.

Igen ám, de az ötkarikás játékokon hatalmas meglepetésre az izraeli Linoy Ashram nyert, ami egyszersmind azt is jelentette, hogy huszonöt év után nem orosz győztest avattak. Ezt az oroszok azért is nehezen viselték, mert az izraeli lány az utolsó gyakorlatában elejtette a szalagot, miközben a topfavorit, 13-szoros világbajnok Dina Averina egyik szerrel sem hibázott. Mégis be kellett érnie a második hellyel, a rontó, de talán indokolatlanul lepontozott Arina pedig negyedik lett; számára az volt a hatalmas csalódás, hogy érmet sem szerzett.

Ő Dina Averina:

Fotó: Ashley Landis

Ő pedig Arina Averina:

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

S ugyan a pontozás szabályrendszeréből adódóan éppenséggel lehet magyarázatot adni arra, hogy miért ez lett a végeredmény, az oroszok mindezt nem fogadták el. A semleges, egyszerű szurkoló számára mindenesetre kétségkívül furán hatott, hogy egy látványosan hibázó versenyző lett az olimpiai bajnok. Oroszországban mindenki sajnálta, és ma is sajnálja a hoppon maradt bájos ikreket. A történetből pedig hatalmas sportdiplomáciai botrány kerekedett. Mi több, ezen túlmenően akadt orosz politikus, aki ezt már diplomáciai síkra is vitte…

A 23 éves Averina ikrek az olimpia után kilátásba helyezték, hogy befejezik a versenyzői pályafutásukat, a hátával sokat bajlódó Dina esetében ez nem is lett volna váratlan fejlemény. Ám most mindketten elindultak a moszkvai Olimpia-kupa elnevezésű versenyen, és kiválóan szerepeltek, hibátlan, szép gyakorlatokkal rukkoltak ki. Dina végzett az első, Arina a második helyen, előbbi 113,700, utóbbi 111,900 pontot kapott. (Az olimpián 107,650, illetve 102,500 pont állt a nevük mellett, Ashram pedig 107,800-zal győzött.). Ehhez azért tegyük hozzá, hogy ezúttal komoly ellenfeleik nem voltak, s Moszkvában a pontozók nyilván kevésbé szőrös szívűek a hazai versenyzőkkel.

Dina Averina labdagyakorlata zajos sikert hozott:

Ám ami a lényeg, a testvérek készülnek a hó végi világbajnokságra is – amelyre az olimpiai bajnok Ashram viszont nem megy el.

– A karrierünk befejezésével kapcsolatos gondolatok elsősorban abból fakadtak, hogy nem tudjuk hova tenni a pontozók olimpiai ténykedését, és ez félelmet keltett bennünk. Irina Alekszandrova azonban meggyőzött bennünket, hogy folytassuk a versenyzést, hálásak vagyunk neki – nyilatkozta Dina Averina, utalva Irina Alexandrovna Viner-Uszmanovára, a ritmikus gimnasztika orosz „nagyasszonyára”, a milliárdos Aliser Uszmanov feleségére. Az említett Olimpia-kupát amúgy az ő „tornapalotájában” rendezték, itt aligha érhette volna méltánytalanság az oroszok két kedvencét.

A lányok ügyelnek az eleganciájukra, ezt a közös Instagram-oldalukon is láthatjuk:

Még Vlagyimir Putyin is rajtuk tartja tartja a szemét. Amikor az elnök a tokiói olimpiai bajnokokat fogadta, egyetlen olyan versenyző kapott meghívást, aki „csak” ezüstérmes lett – Dina Averina. Mi több, ő ugyanúgy megkapta a Barátság Érdemrendet és nem mellékesen egy BMW X5-ös modellt, mint a többi olimpiai bajnok. Arina pedig az ezüst- és bronzérmeseket megillető BMW X3-as autót kapott.

Dina nagy találkozása:

A jutalmazásból amúgy lett némi purparlé az orosz sportolók között, mert a szertornaversenyeken csapatban olimpiai bajnok Artur Dalalojan megjegyezte, hogy szerinte ez így igazságtalan. Amire Viner-Uszmanova a sajtóban úgy reagált: „Túl sok az idióta Oroszországban. Ha az elnök így döntött, mert szerinte ez így igazságos, akkor ezt miért kell megkérdőjelezni?”

Az olimpia után az orosz államtól hetvenhét sportoló vehetett át BMW-t, s az X5-ös modellt harmincegyen kapták meg. Érdekesség, hogy amikor az autókat átadták, ezeken a rendszámtáblák helyett a jutalmazottak névtáblái szerepeltek, és így használhatták a forgalomban ideiglenesen.

Borítóképünkön Dina Averina (egy anyajegy elárulja, hogy ő van balra) és Arina Averina. Fotó: Alexander Vilf/ Sputnik/Sputnik via AFP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.