Cseh László nagyon haragszik korábbi edzőjére

Cseh László az első pillanattól kezdve nagyon szeretett úszni, és ezen a versenysport során ért negatív élményei sem változtattak. Az idén visszavonult úszóklasszis a Nemzeti Sportnak adott interjújában elárulta, hogy korábbi edzőjével, Turi Györggyel nincs beszélő viszonyban. Ha korábban vált, Cseh szerint Michael Phelpst is legyőzhette volna, de ma már nincs hiányérzete amiatt, hogy nem szerzett olimpiai aranyérmet.

Magyar Nemzet
2021. 10. 02. 10:26
null
Tokio 20210729 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 úszás középfutam Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Cseh László Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

,Az elmúlt két évtizedben neve nélkül elképzelhetetlen volt a magyar úszóválogatott. Ez a korszak a tokiói olimpián lezárult: a kétszeres világbajnok és hatszoros olimpiai érmes Cseh László visszavonult. Az ötkarikás aranyérem nem jött össze neki, viszont az olimpiai bajnoki címmel nem rendelkezők körében a valaha volt legjobbnak tartják. Csakhogy Cseh pályafutása szinte teljesen párhuzamosan zajlott az amerikai Michael Phelps karrierjével, aki huszonhárom olimpiai aranyérmével toronymagasan minden idők legeredményesebb sportolója. Cseh László a Nemzeti Sportnak adott hosszú és őszinte interjújában erre is reagált.

– Michael Phelps volt a legnagyobb ellenfelem, ő adta nekem a fő motivációt. Sohasem szomorkodtam azon, hogy éppen velem egy időben úszott, mert neki köszönhetően mindig úgy mentem edzésre, hogy majd a következő versenyen megverem. Ehhez viszont előbb kellett volna azokat a sokkal jobb edzéseket úsznom, amelyeket megcsináltam Plagányi Zsoltnál – akkor valószínűleg le is győzhettem volna.

Cseh László ennél az utalásnál sokkal konkrétabban is elmondta, hogy korábbi edzőjére, Turi Györgyre nagyon haragszik, hiába ért el nagy sikereket kettejük közös időszaka alatt.

– Amikor Turi György átvette a csoportunkat a sydney-i olimpia után, onnantól nekem folyamatos balhéim voltak vele. Ezt kifelé nem mutattuk, és én is úgy voltam vele, hogy nincs más, nincs jobb, vagyis ez a normális, ezzel és így kell élnem. Ráadásul annak idején még nem is nagyon volt alternatíva, olyan legalábbis biztosan nem, amelyik vonzónak tűnt. A 2011-es rövid pályás országos bajnokságon csúnya vitánk volt, az volt az utolsó csepp a pohárban. Utána még három évig nem váltottam edzőt, a londoni olimpiai szereplésemet sem segítette ez a „remek” kapcsolat. A nagy összeveszés után tulajdonképpen már magamtól csináltam az edzéseket.

Cseh László elárulta, hogy Turi Györggyel nincsenek beszélő viszonyban, és nem is látja értelmét, hogy megpróbálják megbeszélni a dolgokat. A sok negatív élmény ellenére az úszás szeretete sosem múlt el, és Cseh a pályafutására is pozitívan tekint vissza, még az elmaradt olimpiai aranyérem miatt sincs hiányérzete.

– Belénk nevelték, hogy csak akkor vagy valaki, ha olimpiai bajnok vagy. De ezen én már túlléptem, Tokió után szívből mondtam, hogy nem érzem az ötkarikás arany hiányát.

Borítókép: Cseh László utolsó olimpiai úszása után. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.