időjárás 2°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Drámai végjáték, időhúzó Gulácsi, elszórakozott lipcsei győzelem

Magyar Nemzet
2021.10.30. 20:35 2021.10.30. 20:43
Drámai végjáték, időhúzó Gulácsi, elszórakozott lipcsei győzelem

A kieső helyek elől menekülő Eintracht Frankfurt otthonában 1-1-et játszott a három magyarral felálló RB Leipzig a Bundesliga 10. fordulójában. A Frankfurt a 94. percben egyenlített a lipcseiek ellen, akiknek a vezető gólját Szoboszlai és Orbán együttműködése alapozta meg.

Szoboszlai elmúlt időszakban tett erőfeszítései megtették a hatásukat. A magyar középpályás október 16-án a Freiburg elleni 1-1-en kezdő volt az RB Leipzigben, de nem nyújtott jó teljesítményt, három nappal később a PSG elleni BL-meccset a kispadról nézte végig, majd múlt hétvégén a Greuther Fürth elleni Bundesliga-meccsen is csak csereként szállt be az utolsó fél órában.

Azt eddig is tudtuk, hogy Szoboszlai a mentális erejét és az önmagába vetett hitét tekintve kiemelkedik a magyarok közül, és újra bizonyította, nem lehet könnyen megtörni. A Fürth ellen a csereként kapott kevés idejét góllal és gyönyörű gólpasszal használta ki, majd a hétközi Német Kupa-meccsen győztes gólt lőtt a Babelsberg ellen.

Ezek után Jesse Marsch vezetőedző nem tehetett mást, újra a kezdőbe állította az időközben a 21. születésnapját ünneplő szélsőt a Bundesligában – aki mellett a csapat másik két magyarja, a kapus Gulácsi Péter és a védő Willi Orbán is ott volt a lipcsei tizenegyben.

A Frankfurt elleni meccs eleje kiegyenlített, főként mezőnyben zajló játékot hozott, de azért akadt egy-egy lehetőség itt is, ott is. A hazaiak részéről Kosztics próbálta megviccelni a kapujából kint álló Gulácsit, és majdnem sikerrel járt: a 26-27 méterről leadott lövéséből kapufa lett. A lipcseiek részéről a Szoboszlai–Orbán duó volt aktív, előbbi beadásaira utóbbi érkezett többször veszélyesen a frankfurti kapu elé.

A két magyar főszerepet játszott a Leipzig vezető góljában is: a 36. percben Szoboszlai szögletét középen Orbán csúsztatta tovább – gólpasszot érően, hiszen Poulsen a kapuba talált.

Szünet után Szoboszlai továbbra is aktív maradt a lipcsei támadásokban, a Frankfurt pedig nem igazán tudott nagy veszélyt teremteni Gulácsi kapuja előtt, amihez többször Orbán határozottsága is kellett. Szoboszlait a 82. percben a svéd válogatott Emil Forsberg váltotta, aki a 88. percben eldönthette volna a meccset, ám öt méterről képtelen volt a kapuba lőni. Megbosszulta magát a kihagyott helyzet…

A hosszabbítás perceiben a Frankfurt jött előre, a 92. percben Gulácsi nagy bravúrral szögletre tolt egy közeli fejest. Érezte a magyar kapus, hogy baj van, húzta az időt, amiért sárga lapot kapott. Bekövetkezett, amitől tartott: a 94. percben egy 30 méteres frankfurti szabadrúgásból ívelték a labdát a lipcsei kapu elé, a védők lemaradtak Tutáról, aki Gulácsi kapujába fejelt.

Húsz másodpercet kellett volna kibírnia a győzelemhez a Leipzignek, amelyben Orbán és Gulácsi végig a pályán volt. Az 1-1-es döntetlen egyik csapaton sem segített igazán: a Frankfurt 15., a Leipzig a nyolcadik helyen áll a Bundesligában.