Elképesztő magyar sportsiker, Vas Blanka a világ előtt + videó

Ritkán esik meg, hogy az Eurosport csatorna közvetítésében egy magyar sportoló szereplése a szenzáció, aki bő háromnegyed órán keresztül a középpontban van. A mostani történet bizonyos tekintetben még a teniszező Fucsovics Márton egy-egy nagy győzelmét is felülírja, hiszen akkor csak ketten vannak a pályán. Vas Blanka ma a cyclocross, vagyis a terepkerékpár-világkupában megnyerte a legendás overjisei versenyt Belgiumban.

Magyar Nemzet
2021. 10. 31. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még csak húszéves Vas Blanka már a tokiói olimpián is szenzációs szerepelt, a női hegyikerékpár versenyszámában a negyedik helyen zárt. Szeptemberben a Belgiumban rendezett országúti világbajnokság mezőnyversenyében ugyancsak a negyedik helyen végzett, most vasárnap pedig cyclocrossban, vagyis terepkerékpárban ért el világraszóló eredményt azzal, hogy ugyancsak Belgiumban megnyerte a legendás overjisei versenyt. Az ötkörös, 14 kilométeres távon 48:07 perc alatt célba érkezve tizenöt másodpercet vert a második helyezett holland  Puck Pietersére, a harmadik helyezett holland Lucinda Brand, a szám regnáló világbajnoka pedig harminchárom másodpercet kapott tőle.

Vas Blanka cyclocrossban az idei világkupaszezonban mindig az élmezőnyben zárt, a waterlooi szezonnyitón és Fayetteville-ben hatodik, Iowa Cityben harmadik lett, ott egy elrontott kanyar ellenére.

– Az első versenyen nagyjából az a hatodik hely volt a realitás, bár akadt egy kisebb gond a bicómmal, menet közben meglazult a kormánycsapágyam. Majd azt hittem, hogy defektem van, ezért ki kellett mennem kerékpárt cserélni, de emiatt meg visszaestem. A második fordulóban nagyon bekezdtem, azt utólag sajnálom, és a gumiválasztásom sem volt az igazi, egy kört el is pazaroltam a csere előtt. A harmadik versenyemen még a tévében is látszott, hogy elrontottam egy kanyart, megcsúsztam, ezért le kellett ugranom, szóval eddig mindenhol voltak apróbb hibáim, de ennek ellenére nem érzem azt, hogy a holland lányok verhetetlenek lennének – idézte az Eurosport.hu versenyzőnket a vasárnapi viadal előtt.

Az overijsei Mariëndal évről évre az egyik leglátványosabb, legkeményebb és legváltozatosabb pályát kínálja, ráadásul száz százalékig természetes a nyomvonal, azaz egyetlen mesterséges akadályt sem tartogat. 

A statisztikák szerint legutóbb cyclocrossban 763 napja fordult elő, hogy ne holland versenyző nyerjen világkupa-versenyt a nőknél, az pedig, hogy ez Európában történjen, 1379 napja. Vas Blanka most ezt a sorozatot törte meg, bár egyszer elesett, a végeredményt tekintve a csúszós terepen a falevelek, a sár és a kockakő sem fogott ki rajta, s nagyon elpáholta a mezőnyt.

– Nem vártam ezt a győzelmet, úgyhogy most nagyon boldog vagyok! Teljesen jól éreztem magam a nyeregben, minden nagyon jól ment, nagyon örülök, hogy megvan az első vk-futam-győzelmem. Megpróbáltam az élen maradni, és tudtam végig koncentrálni.  Tudom, hogy ez az egyik legnagyobb verseny a cyclocross-szakágban, szóval igazán örülök, hogy ez lett az első győzelmem – fogalmazott a futamot közvetítő Eurosport csatorna mikrofonja előtt néhány perccel a célba érkezés után Vas Blanka.

Most a legnagyobb kerékpáros szakportálokon is ő a sztár.

Eredmény:

  1. (SD Worx) 48:07 perc

2. Puck Pieterse (holland, Alpecin-Fenix) 15 másodperc hátrány

3. Lucinda Brand (holland, Baloise Trek Lions) 33 mp h.

 Az összetett állása: 1. Brand 147 pont, 2. Denise Betsema (holland, Pauwels Sauzen-Bingoal) 147, 3. Pieterse 112, 4. Vas Blanka 105.  A sorozat két hét múlva a csehországi Taborban folytatódik.

Borítókép: Vas Blanka a célban. Forrás: Eurosport

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.