Fiatal vezérrel lehet meg 1986 óta az első vb-részvétel

Az észak- és közép-amerikai selejtezőzónában sok mérkőzést kell még megvívni a sikeres vb-kvalifikációért, de az utolsó fázisban hat forduló után kvótát érő pozícióban áll Kanada labdarúgó-válogatottja. A juharlevelesek legutóbb a számunkra is hasonló jelentőségű 1986-os, mexikói vb-n vehettek részt.

2021. 10. 14. 17:49
Panama v Canada: 2022 World Cup Qualifying
TORONTO, ON - OCTOBER 13: Alphonso Davies #19 of Canada bangs a supporters drum following the final whistle of a 2022 World Cup Qualifying match against Panama at BMO Field on October 13, 2021 in Toronto, Ontario, Canada. Vaughn Ridley/Getty Images/AFP (Photo by Vaughn Ridley / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Vaughn Ridley / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Kanada és csapatsport, akkor mindenki a jégkorongra gondol. Éppen ezért hihetetlen elismerés, hogy a Panama elleni teljesítménye után a Bayern München húszéves kanadai labdarúgóját, Alphonso Daviest nem sportágbeli elődhöz, hanem egyenesen a hokilegendához, Wayne Gretzkyhez mérik.

A magyar idő szerint csütörtök hajnalban aratott 4-1-es kanadai siker kulcsfontosságú lehet, hiszen Kanada ezzel előzte meg Panamát, és jött fel a közvetlen vb-kvalifikációt érő harmadik helyre az észak- és közép-amerikai zóna (CONCACAF) selejtezőjében. A juharlevelesek a meccs elején hátrányba kerültek, a második félidőben viszont Davies elveszettnek látszott labdát szerzett meg, majd góljával átvette a vezetést Kanadának.

Davies libériai szülők gyermeke, s bár ötéves kora óta Kanadában élt, az állampolgárságot csak 2017-ben kapta meg, alig néhány héttel az Arany-kupa – az észak- és közép-amerikai zóna kontinenstornája – előtt. Ha pedig már ott lehetett, akkor tizenhat és fél évesen duplával mutatkozott be a viadalon Francia Guyana ellen, ezzel ő lett az első, 2000-es években született labdarúgó, aki felnőtt világversenyen betalált.

2018-ban a Bayern München játékosa lett, ahol rendszerint balhátvédként számolnak vele. Nemzeti csapatában viszont Davies a klubbeli elődjének is tekinthető David Alabához hasonlóan sokkal támadóbb jellegű feladatokat kap, és egyelőre úgy néz ki, hogy húszévesen is elbírja a terhet, hogy a válogatottat a hátán vigye egészen Katarig.

Davies mellett akad még egy-két ismert labdarúgó a kanadai válogatottban: a huszonegy esztendős Jonathan David francia bajnok lett a Lille-lel, a harmincegy éves Junior Hoilett pedig komoly Premier League-tapasztalattal rendelkezik. Kanadában mégis az a felfogás, hogy a már most az ország valaha volt legjobb labdarúgójának tartott Daviesen áll vagy bukik, hogy a válogatott 1986 után ott lehet-e ismét a világbajnokságon. (Akkor Mexikóban Kanada pont nélkül esett ki a csoportjából, a juharlevelesek ellen aratta Magyarország máig utolsó győzelmét vb-meccsen.)

Kanada reménysége, Alphonso Davies Fotó: Getty Images North America/Getty Images via AFP/Vaughn Ridley 

A FIFA-nak sem jönne rosszul Kanada kijutása, ugyanis az ország a 2026-os világbajnokságnak az Egyesült Államok és Mexikó mellett társházigazdája lesz. Arról még nem döntött a nemzetközi szövetség, hogy mindhárom rendező védettséget élvez-e majd a selejtezők során, ám nyilvánvaló, hogy a kanadai érdeklődésnek jót tenne a helyi válogatott részvétele. Ha pedig Kanada saját jogon kvalifikál a katari 32-es mezőnybe, akkor könnyebben indokolható lesz, hogy az első 48 csapatos vb-nek automatikus résztvevője legyen.

Labdarúgó-vb-selejtező, észak- és közép-amerikai zóna, 6. forduló

Kanada–Panama 4-1

Egyesült Államok–Costa Rica 2-1

Honduras–Jamaica 0-2

Salvador–Mexikó 0-2

A csoport állása: 1. Mexikó 14 pont, 2. Egyesült Államok 11, 3. Kanada 10, 4. Panama 8, 5. Costa Rica 6, 6. Jamaica 5 (4-8), 7. Honduras 5 (2-7), 8. Salvador 3

Az első három helyezett egyenes ágon szerez kvótát a katari vb-re, a negyedikre interkontinentális pótselejtező vár.

(A borítóképen a kanadai ünneplés a Panama elleni siker után. Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP/Vaughn Ridley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.