Gólpassz az ellenfélnek, konfliktus a szurkolókkal

Két évtized után szakadhat meg a sorozat, de a szövetségi kapitány mintha tudomást sem venne róla.

Magyar Nemzet
2021. 10. 08. 10:52
Football: Saudi Arabia-Japan World Cup qualifier
Japan players look dejected after a 1-0 loss to Saudi Arabia in a Group B football match at King Abdullah Sports City Stadium in Jeddah, Saudi Arabia, on Oct. 7, 2021, in the final group-phase round of Asian qualifying for the 2022 World Cup in Qatar. (Photo by Kyodo News via Getty Images) Fotó: Kyodo News via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán labdarúgó-válogatottját sztárjainak és eredményeinek köszönhetően az elmúlt két évtizedben Ázsia legerősebb csapataként tartották számon. A Kék Szamurájok valamennyi 32 csapatos világbajnokságon részt vettek, három alkalommal – köztük a legutóbbi, oroszországi vb-n – pedig csoportjukból is továbbléptek.

A 2022-es eseményre vezető út viszont egyre rögösebbnek tűnik: Japán pénteken 1-0-ra kikapott Szaúd-Arábiában, így három forduló után mindössze három ponttal áll csoportjában. Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány és az ellenfélnek gólpasszt adott Sibaszaki Gaku kapta a legnagyobb adagot a kritikákból, de a szurkolók a teljes csapatból kiábrándultak.

A játékosok sem viselték jól a vereséget, a csapatkapitányt, Josida Maját néhány válogatott stábtagnak kellett visszatartania attól, hogy komolyabb konfliktusba keveredjen az őt provokáló szaúdi szurkolókkal.

A japánoknak gyorsan össze kell szedniük magukat, mert kedden újabb nehéz ellenfél, Ausztrália vár rájuk. Ha ott sem lesz meg a győzelem, akkor az egyenes ági kvalifikációról lényegében le is mondhat Japán. A szövetségi kapitány állása is veszélyben lehet, ráadásul a meccs utáni nyilatkozata sem nyerte el a szurkolók tetszését.

– Az irány jó, ezt a futballt kell folytatnunk, csak eredményesebbnek kell lennünk – mondta Morijaszu, miután csapata három selejtezőmeccsen mindössze egy gólt lőtt.

Morijaszu Hadzsime (jobbra) nem népszerű Japánban   Fotó: AFP

Világbajnoki selejtezők, Ázsia, 3. forduló

A csoport: Dél-Korea–Szíria 2-1, Irak–Libanon 0-0, Arab Emírségek–Irán 0-1
Az állás: 1. Irán 9 pont, 2. Dél-Korea 7, 3. Arab Emírségek 2, 4. Libanon 2, 5. Irak 2, 6. Szíria 1.

B csoport: Szaúd-Arábia–Japán 1-0, Kína–Vietnam 3-2, Ausztrália–Omán 2-1
Az állás: 1. Ausztrália 9 pont, 2. Szaúd-Arábia 9, 3. Japán 3, 4. Omán 3, 5. Kína 3, 6. Vietnam 0.

A csoportok első két helyezettje részt vehet a 2022-es világbajnokságon, a két csoportharmadik egymás ellen vív meg az interkontinentális pótselejtezőn való részvétel jogáért. Katar rendezőként biztosan indulhat a vb-n.

(A borítóképen a vert japán sereg a Szaúd-Arábia elleni meccs lefújása után. Fotó: Kyodo News via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.