Ismeretlen, öltönyös edző tüzeli az NB II meglepetéscsapatát

Eltelt az első tíz forduló az NB II-ből, és egyelőre nem az a két klub uralja a bajnokságot, amelyektől a legtöbben a feljutást várták előzetesen. A Vasas és a Diósgyőr is a hátát nézi a Haladásnak, amely két éve csaknem megszűnt, most pedig egy országosan ismeretlen, öltönyös, Louis van Gaalt és José Mourinhót csodáló edzővel az élen áll.

2021. 10. 01. 6:24
Budapest 20210926 Labdarúgás 2021 NBII NB2 Merkantil Bank Liga Budafok Haladás Szombathely Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Horváth Rajmund Németh Szabolcs Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vasas már elszenvedett két vereséget és a harmadik helyen áll, az élvonaltól tavaly, tíz év után búcsúzott DVTK pedig az öt döntetlenje miatt csak a hetedik. A papírforma szerint e két együttesnek lenne a legnagyobb esélye a feljutást érő első két hely megszerzésére, a Transfermarkt adatai alapján ők dolgoznak a legértékesebb keretekkel, a Vasasé 5,4, a Diósgyőré 4,48 millió eurót ér. A bajnokságot mégis a mindössze 2,45 millió eurós, ugyanakkor veretlen Haladás vezeti.

– Nem a pénz rúgja a labdát, a pályán mindenki egyenlő eséllyel indul – válaszolta a szombathelyi klub vezetőedzője, Németh Szabolcs kérdésünkre, amellyel a Haladás riválisokhoz képest szerény anyagi helyzetét firtattuk. 

A csapat két évvel ezelőtt a kiesés szélén táncolt a másodosztályban, és súlyos pénzügyi problémákkal küzdött. Nem csoda, hogy a feljutás a mostani idény előtt sem volt kimondott cél.

– A vezetőség elvárása felénk, hogy végezzünk az első nyolcban, és közben minél több fiatalt építsünk be – árulta el Németh. – A feljutás a jó rajt ellenére sem lett hivatalosan kitűzött cél, de sportemberek vagyunk, bárhol indulunk el, legyen az felkészülési torna vagy az NB II, mindig nyerni szeretnénk. Tesszük a dolgunkat, és meglátjuk, ez mire lesz elég.

A 2020-as kritikus év után az előző idényt még Mátyus János vezetésével a középmezőnyben, a 11. helyen zárta a Haladás, majd a nyáron nevezték ki a szombathelyi születésű, a klubhoz ezer szállal kötődő Németh Szabolcsot vezetőedzőnek. A 40 éves szakember a Haladásban nevelkedett, majd miközben az osztrák alacsonyabb osztályokban futballozott tizenkét évet, edzőnek tanult, dolgozott a Haladás utánpótlásbázisát jelentő Illés Akadémián is, Dorogon pedig már a felnőttcsapatot vitte fel az NB III-ból az NB II-be.

Ebben az idényben eddig erőn felül teljesít a szombathelyi csapat Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

– Szombathelyiként a Haladást irányítani több mint egy munka. Azok, akik itt nőttek fel, átérzik, mit jelent a helyieknek a csapat. Nem véletlen, hogy a Haladás mindig akkor volt a legsikeresebb, amikor erős volt a Vas megyei mag az öltözőben. 

Hasonló elköteleződés és csapategység megteremtése a célunk most is. A játékosoknak személy szerint is fontos, hogy a Haladás visszakerüljön oda, ahova való: az NB I-be.

Hagyományai alapján kétségkívül az élvonalban lenne a helye a szombathelyi klubnak. Ugyan az NB I-ben a 2009-es bronzérem a legjobb eredménye, aminél több vidéki csapat jobbat is fel tud mutatni, de a 62 élvonalbeli idényével a Haladásnak van a hetedik legtöbb a magyar futballban, csak a vidéki együtteseket nézve pedig a második legtöbb a Győr után.

Az évad azonban még hosszú, és kidomborodhatnak az erőviszonyok. A Vasas keretében sorakoznak a korábbi válogatott vagy NB I-ben meghatározó labdarúgók, mint Otigba Kenneth, Pátkai Máté, Feczesin Róbert, Radó András, Bobál Gergely. Ráadásul Kuttor Attila személyében az élvonalban is bizonyított edző vette át az együttes irányítását a nyáron, beérhet az elvégzett munka. De Diósgyőrben Kondás Elemér vezetésével is erős a csapat, a nemrég még válogatott Könyves Norbert már hat gólt számlál.

– Nálunk is vannak tapasztalt játékosok, Rózsa Dániel, Predrag Bošnjak, Devecseri Szilárd és Guzmics Richárd válogatottak is voltak. Utóbbi a felkészülés utolsó hetében került haza Szombathelyre, idő kellett, mire fizikailag utolérte magát, de fontos szerepe van, mentorként is tekintek rá, aki tudja segíteni a fiatalokat – fogalmazott Németh a Haladás legismertebb, 2016-os Eb-t is megjárt védőjéről.

Németh Szabolcs edzői példaképei José Mourinho és Louis van Gaal, szereti az olasz futballt, egyik kedvence a Mourinho-féle 2010-es Internazionale volt, mert a portugál a relatíve kisebb nevű játékosokkal is elhitette, hogy meg tudják nyerni a Bajnokok Ligáját. 

A maga szintjén Szombathelyen is valami hasonló zajlik eddig egy öltönyös edzővel a kispad mellett: – Nekem minden meccs ünnepnap, a futballnak meg kell adni a neki járó tiszteletet.

Mondhatnánk erre: alázat, munka, haladás. De tényleg messze még a vége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.