időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo

Két zárt kapus meccsel megúszták az angolok az Eb-döntőt

Magyar Nemzet
2021.10.18. 17:54 2021.10.18. 19:28
Két zárt kapus meccsel megúszták az angolok az Eb-döntőt

Az angol labdarúgó-válogatott a soron következő két hazai mérkőzését az európai szövetség (UEFA) égisze alatt zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani az Európa-bajnokság fináléja során történt szurkolói zavargások miatt. A második meccsre szóló büntetést egy évre felfüggesztették.

A július 11-i londoni Anglia–Olaszország finálé előtt a belépővel nem rendelkező szurkolók összecsaptak egymással és a rendfenntartókkal, majd áttörték a biztonsági kordonokat és legalább százan benyomultak a Wembley lelátóira. A rendőrök közül 19-en megsérültek, az eset kapcsán 49 embert vettek őrizetbe. Ezt követően a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy személy pedig befutott a pályára a találkozó alatt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az angolok Dánia elleni elődöntője sem volt problémamentes, a drukkerek akkor is kifütyülték az ellenfél himnuszát – de hát tudjuk, arrafelé az a hagyomány –, pirotechnikai eszközöket használtak, és többször is lézerfénnyel zavarták a dán kapus Kasper Schmeichelt. Ezért csupán 30 ezer fontos büntetést kaptak.

Csak összehasonlításképpen: a szeptember 2-i Magyarország–Anglia mérkőzésen a szurkolók nem követtek el erőszakos cselekményt, de kétségtelenül fütyültek az angolok térdeplős szertartása közben és műanyag poharakkal megdobálták Raheem Sterlinget, illetve néhányan rasszista megjegyzést is tettek. Az UEFA nagytestvére, a FIFA lényegében ugyanazt a büntetést szabta ki ezért, mint az Eb-döntőért.

Az Európa-bajnoki finálé rendes játékideje 1-1-es döntetlennel zárult, a hosszabbításban nem született gól, a tizenegyespárbajt pedig az olaszok nyerték, akik 1968 után lettek ismét Európa-bajnokok.