Még többre vágyik a csapat, amelyik először győzte le a Fradit

Úgy fest a magyar jégkorong-bajnokság tabellája, ahogy korábban még soha: a Gyergyói HK a listavezető. Szilassy Zoltán, a csapat vezetőedzője természetesen örül a részsikernek, de különösebb jelentőséget nem tulajdonít neki, annyit mer kimondani, hogy ebben az idényben már szeretnének bejutni az elődöntőbe a rájátszásban.

2021. 10. 19. 19:23
Nur Szultán Kazahsztán 20190428 Jégkorong 2019 Világbajnokság VB válogatott edzés csapat Szilassy Zoltán Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként beszámoltunk róla, a helyi csapatok átütő sikerével zárult az FTC, a DVTK és a Debrecen egyidejű, múlt heti erdélyi túrája: a Gyergyó, a Csíkszereda és a Brassó összesítésben 8-1-re felülmúlta a magyarországi gárdákat. Az előző idényben a Csíkszereda és a Brassó játszotta a bajnoki finálét, tehát nincs különösebb okunk megrökönyödni ezen a részeredményen, a Gyergyó előretörése mégis újdonság.

– Természetesen örülök a sikereknek, hiszen először győztük le a Ferencvárost, és korábban még nem vezettük a tabellát sem – mondta érdeklődésünkre a gyergyószentmiklósi székhelyű klub vezetőedzője, Szilassy Zoltán. – A kelleténél nagyobb jelentőséget azonban nem tulajdonítok a jelenlegi állásnak, vasárnap este mindenki megihatott egy korsó sört, hétfőre szabadnapot kaptak a játékosok, keddtől készülünk, dolgozunk tovább.

Szilassy Zoltán szerint túlzás lenne azt a következtetést levonni a múlt heti eredményekből, hogy látványosan megváltoztak az erőviszonyok. – A bajnokság elején az Újpest veretlenül távozott Erdélyből, s nekünk is lesznek nehéz meccseink nemcsak Magyarországon, hanem itthon is – tette hozzá a szakember, aki Magyarországról költözött Gyergyószentmiklósra, és a válogatottnál Sean Simpson szövetségi kapitány munkáját segíti.

A gyergyói jégkorongban három éve, 2018 nyarán kezdődött új időszámítás, amikor a Balázs Attila vezette üzleti kör átvette a klub irányítását, helyesebben a Progym nevű együttes helyet újat alapított Gyergyói HK név alatt.

A névválasztás beszédes, a klub egész Gyergyószéket kívánja képviselni, noha a központja természetesen Gyergyószentmiklós.

Érdekesség, hogy éppen a járásszékhellyel, helyesebben a városatyákkal nyáron kissé hűvösre fordult a viszony, mert úgy döntöttek, a jövőben jelképesen sem támogatják a csapatot. Az ügy hozadékaként a Gyergyó vezetői közleményben nyilvánosságra hozták a klub költségvetését, ami 1,3 millió euró, tehát durván 450 millió forint. Mindez csupán azért érdekes, hogy lássuk, az egyesület anyagi lehetőségei nem javultak ugrásszerűen, e tekintetben nem emelkednek ki a mezőnyből.

– Célunk, hogy hazacsábítsuk az egykor itt nevelkedett játékosokat, így erősítve a helyi kötődést. Ezenfelül a nyáron a keret felét lecseréltük, s magam is úgy érzem, erősebbek lettünk. Annyit kijelenthetünk, reális esélyünk van arra, hogy az idény végén elődöntőt játsszunk – jelentette ki Szilassy Zoltán.

S ez is csak egy állomás. Épül az új jégcsarnok, terebélyesedik az utánpótlás, Gyergyó a Kárpát-medencei jégkorong egyik központjává kíván emelkedni.

Távol és mégis otthon

Szilassy Zoltán nagy áldozatot hozott azért, hogy Gyergyószentmiklóson dolgozhasson. Immár egy éve él távol a családjától, ebből bő fél évet – az előző ősztől tavaszig – úgy, hogy a koronavírus-járvány még inkább megnehezítette a kapcsolattartást. Ő persze tudja, mit vállal. S nem csak családfőként, vezetőedzőként. Februárban bátor kiállással beszélt arról, mit is jelent neki, hogy a Székelyföldön edzősködik.

„Többször kérdezték tőlem a médiában, ismerősök, hogy most te légiós edző vagy? Igen, jelenlegi határainkat tekintve kétségtelen, de én egy magyar városban vagyok egy magyar csapatnál. Amelynek román licence van és a romániai ligában is játszik, de hát azért ott mindenki magyarul beszél. Nagy-Magyarország területén vagyunk, úgyhogy nem érzem magam külföldön lévő edzőnek” – nyilatkozta akkor példát mutatva.

A Gyergyóban tényleg nagy dolgok vannak születőben.

A borítóképen: Szilassy Zoltán jó munkát végez Gyergyóban

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.