Michelisz magában kereste a hibát, és két év után először nyert

Amióta 2019-ben bajnok lett a túraautó-világkupában (WTCR), Michelisz Norbert most először állt fel a dobogó legfelső fokára, a bajnokság csehországi fordulójában. A sikerhez előbb magába kellett néznie a magyar autóversenyzőnek.

Magyar Nemzet
2021. 10. 10. 18:19
AUTO - WTCR 2021 - RACE OF CZECH REPUBLIC
Michelisz Norbert (hun), BRC Hyundai N Lukoil Squadra Corse, Hyundai Elantra N TCR, portrait during the 2021 FIA WTCR Race of Czech Republic, 5th round of the 2021 FIA World Touring Car Cup, on the Autodrom Most, from October 8 to 10, 2021 in Most, Czech Republic - Photo Florent Gooden / DPPI Fotó: Florent Gooden
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem hiszek a szerencse-balszerencse dolgában, ezért a mostani idényben bekövetkezett sok kiesésemet sem akartam elintézni annyival, hogy ez csak egy peches időszak, van ilyen – fogalmazott a csehországi Mostban rendezett versenyhétvége előtt. – A Hungaroring után azt éreztem, valamin muszáj változtatnom. Azzal telt az elmúlt másfél hónapom, hogy arra kerestem a választ, mi az a valami.

Úgy tűnik, megtalálta. Augusztus utolsó előtti hétvégéjén a Hungaroringen ért az évad feléhez a WTCR mezőnye, és Michelisz az első tíz futamból ötön került versenybalesetbe vagy kapott defektet, ami miatt csak a 14. helyről várta a csehországi fordulót. Legtöbbször a rajtoknál, illetve az azokat követő első kanyarokban került bajba Michelisz, aki a bajnokság nagy szünetében a probléma megoldásán dolgozott.

A pénteki időmérőn a második helyet szerezte meg, és az idényben először tudott élni a jó rajthely adta lehetőséggel. A fordított rajtrácsos futamon hetedik lett, majd a főfutamon az első sorból rajtolva végre nem történt vele semmi. Sőt az első kanyarokban meg tudta előzni a pole pozícióból induló Mikel Azconát.

Michelisz maga mögött tartotta Azconát Fotó: Florent Gooden

Rajtbaleset Mostban is volt, ám ez most Michelisz mögött zajlott, és a Hyundai Motorsport magyar versenyzőjét az emiatt beküldött safety car, majd a piros zászlós szünet sem zavarta meg, az újraindítás után magabiztosan tartotta maga mögött a Cupra versenyzőjét. Állandósult köztük a fél másodperces különbség, majd a hajrában le is maradt róla a spanyol. Michelisz először aratott győzelmet az idényben.

Sőt a 2019-es bajnoki címe óta először nyert, hiszen 2020-ban dobogóra sem állt. Idén Portugáliában már volt egy harmadik helyezése, de alighanem ez a győzelem jelent neki elégtételt a sok balszerencséért, vagy az ő olvasatában inkább visszaigazolást az alázatosan elvégzett munkáért.

– A rajtnál kockáztattam, tudtam, hogy mindent bele kell adnom, de gratulálok Mikelnek, mert miután megelőztem, nem könnyítette meg a dolgomat, lényegében tizenöt időmérős gyors kört kellett mennem a győzelemért, ami nem egyszerű – nyilatkozta Michelisz a leintés után. – Nagyon örülök a sikernek a csapat miatt is, mert nem volt könnyű évünk idáig.

Michelisz az időmérőn négy, az első futamon kilenc, a másodikon 25 pontot szerzett, amivel jelentősen javított bajnoki helyezésén: Csehországban 93-ra növelte pontjai számát, és előreugrott a nyolcadik helyre, hátránya 42 pont az éllovas Yann Ehrlacher mögött.

A többi magyarnak nem volt ilyen jó hétvégéje Mostban. A Honda versenyzője, Tassi Attila az első futamon 12, a másodikon egy kör után állt ki, így pont nélkül maradt. A Zengő Motorsport Cupráját vezető Boldizs Bence az első versenyen egy pontot szerzett a 15. hellyel, a másodikon pedig a 13. pozícióban végezve három pontot gyűjtött.

A WTCR egy hét múlva Franciaországban folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.