Ők „szabad prédák” – melyik edzőkre csaphatnak le a topklubok?

Több ismert futballklub is új vezetőedző után nézhet a közeljövőben. Utánajártunk, jelenleg mely szakemberek „szabad prédák”, akik tehát szóba jöhetnek a Newcastle-nél vagy éppen a Barcelonánál és a Manchester Unitednél.

2021. 10. 28. 16:19
Zidane, Zindine
Madrid, 2019. oktber 4. Zindine Zidane, a Real Madrid vezetedzje egy sajtrtekezleten a madridi Valdebebas sportkzpontban tartott edzs utn, 2019. oktber 4-n. A Real msnap a Granada ellen jtszik az els osztly spanyol labdarg-bajnoksgban a madridi Santiago Bernabu Stadionban. MTI/EPA/EFE/Chema Moya Fotó: Chema Moya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran mondják az embernek, ha valakit elveszít, hogy ne aggódjon, van még elég hal a tengerben. Ám ez nem minden esetben igaz, ezt megtapasztalhatja most a Newcastle, a Barcelona és a Manchester United is, amelyek épp vezetőedzőt keresnek, esetleg – minden bizonnyal – fognak a jövőben. Befutott, címeket nyert és közben munkanélküli trénerekből ugyanis nem kínál túl sokat a piac.

A pénzben dúskáló Newcastle egy hete menesztette a menedzserét, Steve Bruce-t, miután a futballklub szaúd-arábiai kezekbe került, és ezzel egy csapásra a világ legtehetősebbje lett. Az új tulajdonosoknak nagy terveik vannak, és a trófeavadászat élére éppen ezért sztáredzőt keresnek. Az átmeneti időszakban Graeme Jones másodedző irányítja a csapatot.

A Barcelonánál az újabb vereséget követően, szerda éjszaka szabadult fel a vezetőedzői pozíció. Ronald Koeman utódját állítólag már meg is találták Katalóniában Xavi Hernández személyében. Azonban hivatalos bejelentés még nem történt, talán azért, mert a Barça egykori klasszisa jelenleg a katari al-Szadd gárdáját vezeti. 

A Manchester United ugyan még hivatalosan nem keres új mestert, de a gigász idénybeli gyengélkedése okán hamarosan sor kerülhet Ole Gunnar Solskjær leváltására. Az angolokkal eddig egy sor, jelenleg is alkalmazásban álló szakembert hoztak szóba. Mi annak jártunk utána, mely edzők „szabad prédák” jelen pillanatban, tehát az említett kluboknak elméletileg könnyebb dolguk lenne, ha őket igazolnák le, mintha máshonnan csábítanának el egy mestert.

Zinédine Zidane

A francia szakember második madridi regnálása befejezte, azaz július óta nem vállalt munkát, de sikerlistájával – többek közt két spanyol bajnoki cím és három Bajnokok Ligája-győzelem – szinte bármely klub kispadjára pályázhatna, ha szeretné.

Antonio Conte

Hiába nyert az Interrel az előző idényben bajnoki címet, a költségei lefaragása reményében a klub májusban megvált Antonio Contétól. Az olasz mester már két topligában is bizonyított, az Interen kívül a Juventusszal is megnyerte a Serie A-t, a Chelsea-vel pedig a Premier League trónját foglalta el. Conte azonban idáig egy csapatánál sem töltött el két idénynél többet, futballberkekben önfejű fickónak tartják, aki gyakran kerül összetűzésbe az egyes klubvezetőkkel. Így kérdés, hogy hosszú távú megoldást jelenthet-e egy-egy együttesnek az ő megszerzése. Mindenesetre a Manchester Unitednél jelöltként emlegetik a vezetőedzői posztra.

Joachim Löw

A német válogatott júliusban leköszönt szövetségi kapitánya mögött hosszú, 26 éves vezetőedzői pályafutás áll, de még mindig csak 61 éves, így a nemzeti csapattól való búcsú után nem beszélt visszavonulásról. Hazája válogatottja mellett korábban osztrák, török és természetesen német kluboknál vállalt munkát, korábbi lapértesülések szerint legközelebb Spanyolországban dolgozna, és emiatt már nyelvleckéket is vett. Löw ugyanakkor júniusban azt nyilatkozta, hogy pihen, és egyelőre vár a megfelelő ajánlatra – talán azért is, mert korábban a Real Madriddal boronálták össze, ahol jelenleg nincs edzőkérdés. Más topkluboknál viszont van.

A fent említett hármason kívül a Chelsea-nél és a Juventusnál megbukott közönségkedvencek, Frank Lampard, illetve Andrea Pirlo sem edzősködnek jelen pillanatban, ahogyan a korábban a Borussia Dortmundot irányító Lucien Favre, az AS Romától a nyáron távozott Paulo Fonseca, valamint Frank de Boer (korábban a holland válogatott szövetségi kapitánya, az Ajax és az Inter mestere), Jürgen Klinsmann (Bayern München, német, majd amerikai válogatott) és André Villas-Boas (Porto, Chelsea, Tottenham Hotspur, Marseille) sem állnak alkalmazásban egy klubnál sem.

A borítóképen: Zinedine Zidane a Real Madrid vezetőedzőjeként. Fotó: MTI/EPA/EFE/Chema Moya

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.