Párizs reménysége bizonyította, hogy univerzális klasszis

Megérte ráhúzni két hetet a hosszú idényre. Adolf Balázs teljesítette, amiben titkon bízott, a gyorsasági után a maratoni világbajnokságon is győzött kenu egyesben. Kettős magyar siker született, hiszen a 22 éves klasszis a kilencszeres világbajnok Kövér Mártont előzte meg.

Magyar Nemzet
2021. 10. 03. 21:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adolf Balázs szeptember közepén a koppenhágai gyorsasági, avagy síkvízi világbajnokságon nagyszerűen szerepelt, hiszen ezer méteren (ami olimpiai szám) bronz-, ötezer méteren pedig aranyérmet szerzett. Megérdemelte volna utána a pihenést, de ha egyszer már kiharcolta a részvételt a maratoni vb-re is, akkor úgy döntött, elindul ennek a szakágnak a világbajnokságán is Pitesti-ben. 

A kenu egyesek versenye végletekig kiélezett, kőkemény csatát hozott közötte és a kilencszeres világbajnok Kövér Márton között. A táv második felére mindenki leszakadt, a két magyar egymással küzdött az aranyért. Szinte egyszerre érkeztek meg az utolsó futószakaszhoz, amit Adolf bírt jobban, majd indítani is volt még ereje az utolsó pár száz méteren, aminek köszönhetően legyőzte a kilencszeres világbajnokot. 

− Kövér Marci egy legenda ebben a szakágban, még ifikoromban sokat edzettem vele, és rengeteget tanultam tőle. Az ezer métert és a maratont is egyszerűen ki kell bírni, mindkettőbe sok munka kell. A sprint miatt bíztam a végsebességemben, végig az volt a tervem, hogy minél pihentebben érkezzek az utolsó kis körre. Örülök a győzelemnek, de a jövőben is elsősorban az olimpiai számokra fogok koncentrálni − értékelt boldogan Adolf Balázs, aki Pitesti-ben, még pénteken, megnyerte az úgynevezett rövid körös, 3,6 km-es versenyt, a maratoni sprintet, bár ez az elnevezés ellentmondás.

Női kenu egyesben Kisbán Zsófia harmadik lett, Koppenhágában ő is győzött 5000 méteren.

− A fő versenyszámom az ötezer méter volt Dániában, utána azért nehéz volt regenerálódni erre a versenyre. Főleg a vállam nem nagyon tudta azt kipihenni. Tavasszal még nem gondoltam, hogy ilyen jó évet tudok zárni − nyilatkozta, arról azonban nem beszélt, hogy az olimpiai számokra megpróbál-e felkészülni.

Női kajak egyesben is kettős magyar győzelem született, egyben megismétlődött a két évvel ezelőtti világbajnokság befutója. Kiszli Vanda sorozatban harmadszor lett a szám világbajnoka, mögötte pedig most is Czéllai-Vörös Zsófia lett az ezüstérmes. A két magyar a futam nagy részében egy hét-nyolc fős bollyal haladt, az utolsó futást és a kis kört viszont a paksiak kajakosa bírta a legjobban. 

– Vannak elvárásaim magammal szemben, és ezt mindig nehezen kezelem, mert nagyon izgulós típus vagyok. Így volt ez most is, de ez hozzátartozik az én versenyzésemhez, és persze mindenki a címvédőt akarja megverni. Amikor vízre szálltunk és elrajtoltunk, már csak a versenyre összpontosítottam – beszélt az érzéseiről a paksiak immár hatszoros világbajnoknője.

A férfiak versenyét a dán Mads Pedersen nyerte. A világbajnokság legnépesebb és talán legkiegyenlítettebb mezőnyében Boros Adrián a nyolcadik, Aranyosi Gábor pedig a 15. helyen zárt. Az utánpótlás-eredményekkel együtt Magyarország kilenc arany-, kilenc ezüst- és egy bronzéremmel toronymagasan vezeti az éremtáblázatot a felnőtt párosok versenyei előtt.

A borítóképen: Adolf Balázs (elöl) és Kövér Márton csatája
Forrás: MKKSZ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.