A bajnok megvádolta a politikust, azóta nem hallottak felőle

Gyorsan lecsapott a cenzúra Peng Suajra, miután a teniszező azzal vádolta a korábbi kínai miniszterelnök-helyettest, Csang Kao-lit, hogy az államférfi szexre kényszerítette őt.

2021. 11. 15. 9:02
Peng Shuai
China's Shuai Peng hits a return against Japan's Nao Hibino during their women's singles match on day two of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 21, 2020. (Photo by Greg Wood / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE Fotó: Greg Wood / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peng Suaj 2020 februárjában játszott legutóbb tenisztornán, a koronavírus-járvány okozta leállás óta nem tért vissza a WTA Tourra. A párosban kétszeres Grand Slam-győztes, egyesben GS-elődöntős kínai játékos néhány napja mégis nagy port kavart fel, ugyanis a Kínában legszélesebb körben használt közösségi médiafelületen, a Weibón közzétett bejegyzésében azzal vádolta meg az ország korábbi miniszterelnök-helyettesét, Csang Kao-lit, hogy az államférfi szexre kényszerítette. Korábban ilyen magas rangú kínai politikust nem ért nyilvánosan hasonló vád.

Bár Peng kijelentette azt is, hogy semmiféle bizonyítékkal nem tudja alátámasztani vádjait, a posztot kevesebb mint fél órával megjelenése után törölték az erősen cenzúrázott felületről, amelyen órákon át a tenisz szóra sem lehetett rákeresni. Peng maga is bátor lépésnek érezte a közzétételt, hiszen így üzent benne Csangnak:

– Azt mondtad, nem félsz. Ahogy egy tojás sziklának ugrik, vagy a molylepke a lángba repülve meghal, én elmondom rólad az igazat.

Peng felől a november 2-án közzétett bejegyzés óta nem hallottak, ez pedig a teniszvilágban egyre többeket aggodalommal tölt el, a Twitteren már rendkívül népszerű a #whereispengshuai („Hol van Peng Suaj?”) hashtag.

Vasárnap a profi női teniszezők érdekvédelmi szervezetének (WTA) elnöke, Steve Simon közleményben szólította fel Kínát, hogy vegye komolyan Peng vádjait.

– Elvárjuk, hogy az ügyet megfelelően kezeljék, azaz a vádakat teljesen, igazságosan, átláthatóan és cenzúra nélkül kivizsgálják – hangsúlyozta Simon szervezetének egyik legfontosabb partnerével szemben.

A WTA ugyanis 2019-ben kilenc tornát rendezett Kínában, köztük az évzáró világbajnokságot. Utóbbi viadalra 2030-ig szól Sencsen szerződése, ám a pandémia miatt Kína az ország többi komoly teniszversenye mellett ennek a viadalnak a megrendezését sem vállalta 2020 után idén sem. A tavalyi verseny elmaradt, idén Sencsen helyett Guadalajara ugrott be rendezőként.

Borítókép: Peng Suaj, még a teniszpályán (Fotó: AFP/Greg Wood)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.