A kiállított Hummels kioktatta magatartásból az általa megrúgott csatárt

Az Ajax Amszterdam szerdán este 3-1-re győzött Dortmundban a Bajnokok Ligája csoportkörének a 4. fordulójában, ezzel százszázalékos teljesítménnyel a hátralévő két körtől függetlenül már biztosan továbbjut a kieséses szakaszba a tizenhat közé. A németek zaklatottan fogadták a vereséget, mert szerintük még 0-0-s állásnál az angol játékvezető ok nélkül állította ki a védőjüket, Mats Hummalest, aki a meccs után érthetetlenül állt az ítélet előtt, de kioktatta az általa megrúgott ajaxos Antonyt is.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 12:51
null
FBL-EUR-C1-DORTMUND-AJAX Fotó: INA FASSBENDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dortmund megsemmisítő, négygólos vereséget szenvedett az előző körben Amszterdamban, s most próbált javítani, de a csapat legnagyobb sztárja, Erling Håland sérülés miatt nem lehetett ott a keretben. Az esélyei jelentősen romlottak, miután a 29. percben Mats Hummelst Michael Oliver játékvezető kiállította egy nagyon kemény, de véleményes belépő után. Ennek ellenére a németek tizenegyesből vezetést szereztek, ám a hajrára elfáradtak, és az utolsó húsz percben három gólt szerezve ismét megnyerték a mérkőzést.

A találkozó után a 29. perc történése, azaz Hummels kiállítása volt a fő téma. A Dortmund vezetőedzője, Marco Rose ezt mondta:

– Összességében csak a vereség módja idegesít. Amíg egyenlő számban voltunk a pályán, jó mérkőzést játszottunk. Az első huszonöt percben az Ajax nem igazán volt meccsben, több helyzetünk is volt. Azonban több mint hatvan percet emberhátrányban játszani egy ilyen ellenfél ellen, a Bajnokok Ligájában borzasztóan nehéz. Egy nagyon tapasztalt játékvezető vezette a meccset. De ha hibázik, lehetőség van arra, hogy a kezdeti következtetését a VAR-szobából, a kényelmes melegben ülő kollégák ellenőrizzék. Ha ezt tényleg megtették, és ezek után úgy döntöttek, hogy az adott körülményekhez képest indokolt volt a piros lap, akkor sajnálom, de valami nagyon nem stimmel a futballban. Számunkra ez a lehető legsúlyosabb ítélet volt.

 

Fotó: Bernd Thissen

 

Maga az érintett, azaz Mats Hummels feldúltan nyilatkozott, de ő nemcsak az angol játékvezetőre haragudott meg, hanem a szabálytalanság szenvedő felére, az ajaxos Antonyra is:

– Visszanézve a felvételeket az öltözőben, elképzelésem sincs, hogy lehetett erre pirosat adni. Nem értem, hogy egy látszólag Bajnokok Ligája-szintű játékvezető hogyan hozhat ilyen katasztrofális ítéletet. Abszurd döntés volt, amely az egész meccset eldöntötte és ezt ő is tudja. Az ellenfelem színészkedése rendkívül sportszerűtlen volt. Elesett, felnézett egy pillanatra, majd gurult még hármat. Aztán még oda is jött hozzám, hogy azt mondja, nem volt piros. Ő nagyszerű futballista, de meg kell tanulnia, hogy viselkedik egy igazi sportember, mert ezáltal is jobb játékos lehet!

Bár az Ajax két fordulóval a csoportkör vége előtt már kivívta a helyét a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata között, az amszterdamiak mestere, Erik Ten Hag mégis visszafogottan nyilatkozott:

– Ha messzire akarunk jutni csapatként, kritikusnak kell lennünk magunkkal szemben – kezdte az RTL7-nek adott interjúját. – Az első félidőben több nagy hibát is elkövettünk, engedve az ellenfelünknek, hogy a legfőbb erősségével, a kontratámadásokkal veszélyeztessen. Türelmetlenek voltunk, sok labdát szórtunk el, aminek az eredményeként azonnal futhattunk hátra védekezni.

Természetesen Ten Hag is kitért Hummels kiállítására, melyet egy kalap alá vett a Nusszair Mazraui ellen a Dortmund javára befújt büntetővel.

– Mind a kettő kellemetlen szituáció. Hummels vállalta a kockázatot, de megértem, ha csalódott. A labdarúgásban előfordulnak ilyen dolgok, néha bejön, néha nem.

Az Ajax tehát már biztosan továbbjutott a C csoportból, gyakorlatilag csoportelsőként, mögötte a Dortmund és a portugál Sporting harcol a második helyért. Mindkét csapatnak hat-hat pontja van, a török Besiktas négy forduló alatt még nem szerzett pontot, szerdán 4-0-ra kapott ki a Sportingtól.

Borítókép: Mats Hummels vitatkozik Michael Oliver játékvezetővel. Fotó: Ina Fassbender

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.