Az Eb-hősből hamar bűnbak lehet Olaszországban

Olaszország 1-1-es döntetlent játszott Svájc ellen, így továbbra is mindkét válogatott veretlen a vb-selejtezősorozatban, még sincs egyiknek sem a saját kezében a sorsa.

Magyar Nemzet
2021. 11. 13. 8:30
Jorginho Sommer Olaszország Svájc büntető
Fotó: UEFA.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc remekül kezdett az Európa-bajnok otthonában, és Silvan Widmer pompás lövésével a vezetést is megszerezte az európai selejtező C csoportjának rangadóján. Az olaszok azonban összeszedték magukat, és Giovanni di Lorenzo a válogatott idei első fejes góljával egyenlített.

A második játékrészben már Olaszország játszott jobban, ám a győzelmet nem tudta megszerezni az Európa-bajnok, miután Jorginho a 90. percben büntetőből kapu fölé lőtt.

Az 1-1-es döntetlen azt jelenti, hogy az utolsó forduló előtt mindkét válogatott 15 ponttal áll. Ha a hétfői zárófordulóban az olaszok Észak-Írországban, míg Svájc hazai pályán, Bulgária ellen érvényesíti a papírformát, akkor a gólkülönbség dönt a két csapat között a közvetlen kvalifikációt érő első helyről. Egyelőre az olaszok (13-2) vannak lépéselőnyben Svájccal (11-2) szemben, de ebben a különleges helyzetben egyik csapatról sem jelenthető ki, hogy kezében tartaná a sorsát. Ha a két csapat azonos pontszámmal és gólkülönbséggel zárna, akkor a több rúgott gól dönthet a vb-kvótáról, ha pedig ez is megegyezne, akkor az egymás elleni csoportmeccseken szerzett több idegenbeli góljának köszönhetően Svájc ünnepelhetne.

– Előnyben vagyunk. Ha Belfastban jó meccset játszunk, és jobban használjuk ki a helyzeteinket, mint Svájc ellen, akkor sikerrel járhatunk. A második félidőben jól teljesítettünk, de sajnos ismét kihagytunk egy tizenegyest – mondta az olasz szövetségi kapitány, Roberto Mancini, utalva ezzel a két csapat szeptemberi meccsére (0-0), amikor Jorginho gyenge büntetőjét megfogta a svájci kapus, Yann Sommer.

A Chelsea középpályása az Európa-bajnokság egyik olasz hőse volt, a BL- és Eb-győztes játékosnak a kontinensviadal idején néhányan Aranylabdát prognosztizáltak. A Svájc elleni meccseken elrontott egy-egy büntetője azonban még sokba kerülhet Olaszországnak, amely a legutóbbi, 2018-as vb-selejtezőjében elbukott a Svédország elleni pótvizsgán.

Svájc részéről nagy bravúr lenne az Európa-bajnok megelőzése. Ehhez Bulgária ellen mindenképp nagy különbségű sikerre lesz szükség.

– Az olaszok ellen jól játszottunk, szervezettek voltunk, van okunk az ünneplésre. Az olaszoknak nehéz dolguk lesz az északírek ellen, de mi is biztosan megküzdünk majd Bulgáriával. Biztos vagyok benne, hogy telt ház lesz, a közönségünk előtt pedig a lehető leggyorsabban meg kell szereznünk a vezetést – fogalmazott a helvétek szövetségi kapitánya, Murat Yakin.

A C csoporttal ellentétben az F jelű hatosban már nem maradt kérdés. Dánia kijutása már korábban eldőlt, így még az is belefért, hogy a selejtezősorozat alatt először gólt kapjon. Pénteken pedig Skócia moldovai sikerével biztosította be a pótselejtezőt érő második helyet.

Európai vb-selejtezők, C csoport

Olaszország–Svájc 1-1

Észak-Írország–Litvánia 1-0

A csoport állása: 1. Olaszország 15 pont/7 meccs (13-2), 2. Svájc 15/7 (11-2), 3. Észak-Írország 8/7 (6-7), 4. Bulgária 8/7 (6-10), 5. Litvánia 3/8.

F csoport

Dánia–Feröer 3-1

Ausztria–Izrael 4-2

Moldova–Skócia 0-2

A csoport állása: 1. Dánia 27, 2. Skócia 20, 3. Izrael 13 (20-19), 4. Ausztria 13 (15-16), 5. Feröer 4, 6. Moldova 1.

Borítókép: Jorginho végzi el a tizenegyest (Fotó: UEFA.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.