Az érmek két oldala, avagy a Cseh László–Turi György affér

Cseh László július 30-án úszott utoljára versenyen, amikor a hetedik helyet szerezte meg a tokiói olimpián 200 méteres vegyesúszásban, de a visszavonulása után is nagy hullámokat ver. Már nem a kar- és lábtempójával, hanem a korábbi edzőjét vádló szavaival.

2021. 11. 03. 7:46
null
Balatonfüred 20130622 Úszás 2013 Tavasz Úszás Napja Turi György edző CSeh László Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először október elején, a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt arról, mennyire mérges egykori edzőjére, Turi Györgyre. „Úgy bánt velünk, ahogyan nem lett volna szabad. Igazán azóta vagyok dühös rá, amióta Plagányi Zsolt mellett rádöbbentem, lehet másként is” – mondta, akkor még kerülgetve a forró kását. 

Aztán a 24.hu múlt héten megjelent interjújában már a részletekben is elmerült. Ordibálásról, büntetésről és a versenyzők megtöréséről beszélt: „Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés.”

Turi György 1997-től egészen 2014-ig volt Cseh edzője, s az úszó ez idő alatt élte fénykorát, amely többek közt három olimpiai ezüstöt és világbajnoki aranyat hozott. A kapcsolatuk azonban teljesen megromlott, Cseh tíz év távlatából elárulta, hogy a 2011-es rövid pályás ob-n annyira összevesztek, hogy az utolsó három együtt töltött évükben lényegében már magától edzett.

Cseh László Tokióban intett búcsút az úszásnak Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

2021-ben nézve a Turi módszereit ért vádak rendkívül súlyosnak hatnak, ám hiba lenne ezeket önmagukban, a magyar úszósport közegéből kiragadva értelmezni. Számos tanítványa mesélt arról, hogy a modern úszó edzéselmélet és módszertan atyjának tekinthető Széchy Tamás mesteredző eszköztára a fenékberúgástól a seprűnyéllel való fenyítésig terjedt. 

Széchy egykori úszója, Zubor Attila idén így nyilatkozott lapunknak azokról az időkről: „Pofon biztos, hogy csattant, de ezzel nem mondok sokat, mert otthon apámtól több pofont kaptam, mint amennyit az uszodában. Nehéz összehasonlítani az akkori és a mai világot, a kommunizmusból érkezve más volt a természetes.”

A napjainkban 64 éves Turi György edzőként ebben a világban szocializálódott. A most szenzációként tálalt módszereire kár rácsodálkozni, hiszen ezekről ő maga adott vallomással felérő nyilatkozatot még 2013-ban, miután megjelent Szepesi Nikolett botránykönyve. „Egerszegi Krisztina is kapott pofonokat. Más is. Elismerem, ha szükségét éreztem, eljárt a kezem, de csakis a sportolók érdekében. Nevelési célzattal” – mondta akkor, hozzátéve, változik a világ, s azóta már ő is más eszközöket alkalmaz.

A változás üteme talán mégsem volt elég gyors. Amit a ’90-es években Egerszegi vagy Zubor még eltűrt, az a 2000-es években Csehnél és a Turit sorra elhagyó úszóknál, Bernek Péternél, Kozma Dominiknél, s talán a tőle legutóbb, Tokió után távozó, jelenleg a kazanyi rövid pályás Eb-n tartózkodó, emiatt az ügyben nem nyilatkozó Késely Ajnánál is kiverhette a biztosítékot. 

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke kifejtette, nem elnézőek az erőszakos módszerekkel szemben, etikai kódexszel és 24 órás segélyvonal működtetésével lépnek fel a bántalmazások ellen, ugyanakkor hivatalos bejelentés még nem érkezett.

Természetesen jó lenne hallani Turi György véleményét is a Cseh szájából elhangzottakról, de ez idáig nem akart megszólalni. 2018-ban így nyilatkozott a legsikeresebb úszójától való fájdalmas elválásról: „Jól döntött, amikor elhagyott. Ha velem marad, ma már talán nem is úszna. De megtanultam a leckét.”

A legújabb fejlemények alapján van még mit kibeszélni. Erre minimum 33 okuk lenne – Cseh László ennyi érmet szerzett csak a nagymedencés világversenyeken Turi György irányításával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.