FTC-labdarúgók góljai a selejtezőkön: egy lépésre a vb-től! + videó

A duplázó Ryan Mmaee Marokkót, az ugyancsak betaláló Aissa Laidouni Tunéziát repíti a katari világbajnokság felé.

Magyar Nemzet
2021. 11. 17. 1:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden nemcsak Európában, hanem Afrikában is lezárult a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokságra kiírt selejtezős csoportkör. Egészen pontosan a fekete kontinensen a kvalifikáció második köre, mert 28 együttesnek előzőleg meg kellett nyernie egy párharcot, hogy a csoportkörben szerepelhessen. Itt tíz csoportot alakítottak ki, csak az első helyezettek juthattak be a rájátszásba, hogy majd a harmadik körben eldőljön, Afrikát melyik öt ország képviselheti a világbajnokságon.

Már a csoportkörben összejöttek nagy rangadók, és az I csoportban kedden a Kamerun–Elefántcsontpart találkozó döntött az első helyről. A hazaiak 1-0-ra nyertek, és ezzel a kétpontos hátrányukat egypontos előnnyé változtatták, vagyis Elefántcsontpart lemaradt a jövő évi vb-ről. Az „Elefántokon” a 24 éves Franck Kessié sem tudott segíteni, aki a Milan legértékesebb játékosa, a piaci értéke 55 millió euró. A Ferencvárosból Franck Boli, aki korábban két csoportmeccsen pályára lépett, most nem volt a keretben.

Az I csoportban mind a hat mérkőzésén győztes Marokkó válogatottjában viszont játszott a Fradiból behívott Ryan Mmaee, s nem is akárhogy, mert két góllal járult hozzá Guinea 3-0-s legyőzéséhez. Előbb a 20. percben büntetőből volt eredményes, majd kilenc perccel később óriási bombát akasztott a vendégek kapujába.

A második félidőben remekül szolgálta ki El Kaabit, aki nem hibázott, meglőtte a harmadik marokkói gólt is. Mmaee-t a 79. percben lecserélte Vahid Halilhodžić szövetségi kapitány. A 24 éves támadó hetedszer szerepelt a válogatottban, és már négy találatnál jár; múlt pénteken Szudán ellen (3-0) is duplázott.

Ryan Mmaee mellett még egy FTC-játékos lépett pályára kedden az afrikai vb-selejtezőkön. A tunéziai válogatott Aïssa Laïdounival  Zambiát fogadta a B csoportban. Az FTC középpályása is remek játékkal rukkolt elő a nemzeti csapatban, a 18. percben ő juttatta előnyhöz együttesét. A hazaiak az első félidőben még kétszer betaláltak, amire a fordulás után csak egyszer válaszoltak a vendégek. Tunézia 3-1-es győzelmet aratott, s a csoportja élén zárt.

Itt a gólszerző Laïdounit ünneplik a társai, Tunéziában pedig már azt találgatják, kit kell legyőzni a harmadik körben a vb-részvételért.

A C csoport rangadóján, a Nigéria–Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen a vendégeknél ott volt Stopira a Mol Fehérvárból, és a 6. percben éppen ő egyenlített, a házigazda ugyanis már az első percben megszerezte a vezetést. A végeredmény is 1-1 lett, ami Nigéria csoportelsőségét jelentette.

Afrikában tehát kialakult a vb-selejtező harmadik szakaszának mezőnye: a tíz csoportgyőztes közül ötöt kiemeltek, majd a nem kiemeltek egyikével összesorsolják, az öt oda-visszavágós párharc győztese pedig kijut a jövő évi világbajnokságra. A kiemeltek: Algéria, Szenegál, Marokkó, Nigéria és Tunézia, a nem kiemeltek: Egyiptom, Mali, Ghána, Kongói DK és Kamerun.  Így akár Ryan Mmaee és Aïssa Laïdouni is kijuthat a vb-re.

Hat fordulóval a vége előtt Kanada állt az élre a vb észak- és közép-amerikai selejtezőjében, miután kedden Edmontonban 2-1-re legyőzte Mexikót. A találkozó kezdetén mínusz 9 Celsius fok volt a hőmérséklet a helyszínen, a körülményekhez pedig a vendéglátók jobban alkalmazkodtak. A mexikóiak a 90. percben szépítettek – későn melegedtek be. A CONCACAF-zóna selejtezősorozatának utolsó, harmadik szakaszában már csak nyolc csapat szerepel, közülük az első három jut ki az egy év múlva kezdődő katari vb-re, a negyedik pedig interkontinentális pótselejtezőt játszik majd.

Eredmények, 8. forduló: Jamaica–Egyesült Államok 1-1, Costa Rica–Honduras 2-1, Panama–Salvador 2-1, Kanada–Mexikó 2-1. Az állás: 1. Kanada 16, 2. Egyesült Államok 15, 3. Mexikó 14, 4. Panama 14, 5. Costa Rica 9, 6. Jamaica 7, 7. Salvador 6, 8. Honduras 3.

Ázsiában a selejtező 3. fordulójában két hatos csoportban játszanak, a két csoportgyőztes és a két csoportmásodik kijut a világbajnokságra, a harmadik helyezettek pedig egymás között döntik el, hogy melyikük játszik interkontinentális pótselejtezőt. Az A csoportban Irán és Dél-Korea, a B-ben Szaúd-Arábia és Japán áll továbbjutó helyen. A vb-selejtező negyedik interkontinentális pótselejtezőt játszó csapata az óceáni zónából érkezik.  

Borítókép: Ryan Mmaee pénteken és kedden is duplázott a marokkói válogatottban (Forrás: Fradi.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.