Kegyetlen döntés meghozatalára kényszerülhet a Red Bull

Tizenkét pont előnnyel érkezik meg Max Verstappen Mexikóba, a Formula–1-es világbajnokság következő helyszínére. A szakértők szerint a Red Bullnak áll a zászló a ma kezdődő versenyhétvégén, ugyanakkor nehéz döntés meghozatalára kényszerülhetnek az energiaitalosok, amennyiben így lesz, és mindkét pilótájuk jól teljesít a futamon.

2021. 11. 05. 6:32
PREZ, Sergio; VERSTAPPEN, Max
Austin, 2021. oktber 24. Sergio Perez, a Red Bull mexiki (b) s Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzje kezet fog a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg austini futamnak, az Egyeslt llamok Nagydjnak idmr edzse utn a Circuit of The Americas versenyplyn 2021. oktber 23-n. A futamot oktber 24-n rendezik. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A és a közötti adok-kapok, más néven a Formula–1 egyéni világbajnoki címéért folytatott versenyfutás legutóbbi állomásán – kissé váratlanul – a holland ünnepelhetett. A Red Bull pilótája szoros csatában tartotta maga mögött a címvédőt, s győzelmének értékét az is növeli, hogy azt Austinban érte el, ami az elmúlt években a Mercedes felségterületének számított: 2014-től Lewis Hamilton négyszer, Valtteri Bottas egyszer diadalmaskodott Texasban.

Verstappen előnye a tabella élén két héttel ezelőtt tizenkét pontra hízott. Korai lenne még jóslatokba bocsátkozni, hiszen a hátralévő öt futamon még 133 pont (125 a futamgyőzelmekkel, öt a leggyorsabb körökkel, illetve három a jövő heti sprintkvalifikáción) gyűjthető össze, mindenesetre a bikák versenyzője jó kilátásokkal vághat neki az idény hajrájának. A két rivális pontszáma között július eleje óta nem volt ekkora különbség, és ez a ma kezdődő versenyhétvégén tovább növekedhet, hiszen a szakértők szerint a mexikóvárosi pálya a Red Bullnak feküdhet jobban. Vélik ezt annak ellenére, hogy a Mexikói Nagydíj a száguldó cirkuszba való 2015-ös visszatérése óta három alkalommal is a Mercedes valamely pilótája nyert itt – tavaly a járványhelyzet miatt nem tartották meg a futamot.

Toto Wolff abban reménykedik, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétes forgatókönyv valósul meg a hétvégén, mint ahogy az Egyesült Államokban is történt:

– A Red Bull jól teljesített itt a múltban, nekünk pedig nem ez a legerősebb pályánk. De idén láthattuk, hogy bármi megtörténhet, olyan pályákon, amelyek korábban nem feküdtek nekünk, most erősek lehetünk, és fordítva. Az ismeretlenben puhatolózunk, ami tovább növeli az izgalmakat – vélekedett a Mercedes csapatfőnöke.

Az energiaitalosok természetesen azt szeretnék, ha Wolff vágyai nem valósulnának meg, ehelyett ők ünnepelnének kettős Red Bull-győzelmet Mexikóban.

– Jó formában vagyunk, azt gondolom, hogy a hátralévő versenyeken harcban lehetünk a dobogóért – nyilatkozta Sergio Pérez. – Hatalmas a tét, minden pontnak nagy a jelentősége. Büszke lennék, ha nyernék Mexikóban, a gyerekkori álmom válna valóra. Valós esélyem van rá, csak rajtam és a csapaton múlik, hogy sikerül-e, míg korábban más tényezők is közrejátszottak.

Ha valóban Pérez haladna az első helyen, Verstappen pedig történetesen mögötte lenne, az komoly dilemma elé állítaná Christian Horneréket, alkalmazzanak-e csapatutasítást, avagy sem. Ugyanis a második számú pilótájuk, a tabellán negyedik Pérez hazai nagydíjára készül, érthető módon a dobogó legfelső fokát célozná meg otthon. Kegyetlen döntés lenne megfosztani őt a mexikói győzelemtől annak érdekében, hogy a csapattársa minél több pontot szerezzen, de a Red Bull célja a világbajnoki cím elhódítása, ezt pedig már csak Verstappennel érheti el az osztrák istálló. Ezt jól tudja Pérez is.

– Ez bonyolult kérdés – válaszolta a tapasztalt pilóta, amikor az esetleges csapatutasításról kérdezték. – Meglátjuk, hogy milyenek lesznek a körülmények a versenyen. Végső soron mi egy csapatban dolgozunk, és az istálló érdekei az elsők. A teljes képet kell néznünk ilyen esetben. Valójában ez a versenyzés szépsége: a döntéseket az adott pillanatban, másodpercek alatt kell meghoznunk, akkor is, ha összetett problémáról van szó – tette hozzá Pérez.

A 31 éves versenyző egyébként joggal pályázna a futamgyőzelemre, hiszen jó formában érkezett meg hazájába, zsinórban két harmadik hellyel a háta mögött.

A hétvége menetrendje, péntek: 1. szabadedzés 18.30, 2. szabadedzés 22.00. Szombat: 3. szabadedzés 18.00, időmérő edzés 21.00. Vasárnap: futam 20.00.

A pontversenyek állása

Pilóták: 1. Verstappen 287,5 pont, 2. Hamilton 275,5, 3. Bottas 185

Konstruktőrök: 1. Mercedes 460,5, 2. Red Bull 437,5, 3. McLaren 254.

Borítókép: Sergio Pérez (balra) és Max Verstappen Austinban (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.