időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Pekingi álom: a férfiak után ezúttal a hölgyeken a sor

Magyar Nemzet
2021.11.11. 07:17 2021.11.11. 09:07
Pekingi álom: a férfiak után ezúttal a hölgyeken a sor

Mindkét jégkorong-válogatottunk nívós tornán szerepel mától. A hölgyek nagyobb tétért, olimpiai selejezőn Csehországban, a férfiak viszont itthon, mint megszokhattuk, jelentős érdeklődés mellett.

Úgy is fogalmazhatnánk, ezúttal a hölgyeken a sor, hogy megpróbáljanak kijutni a februári téli olimpiára. A férfiak augusztusban elbuktak a maguk selejtezőtornáján: Rigában csupán harmadikak lettek a házigazda Lettország, valamint Franciaország mögött, Olaszország előtt – csak az első helyezett biztosította a helyét a pekingi játékokra.

A hölgyek dolga sem könnyebb, helyesebben hasonlóan nehéz. Ugyanazok a feltételek, mint a férfiaknál: négy csapat, s csak a tornagyőztes utazhat Pekingbe. Házigazdaként, továbbá a világranglista alapján is a házigazda csehek a favoritok: Csehország a 7., Magyarország a 12., Norvégia a 13., Lengyelország a 19. a rangsorban. A négy résztvevő közül a csehek mellett a mieink is ott voltak augusztusban – a sportág történetében először – a tízcsapatos elit világbajnokság mezőnyében, s megállták a helyüket, egy meccset (Dánia ellen) megnyerve kilencedikek lettek. Ennél fontosabb, hogy a cseheket is megszorongatták, 4-2-re maradtak alul.

Chomutovban a magyar válogatott ma először – reméljük, bemelegítésképpen – Lengyelországgal játszik, szombaton Norvégiával, vasárnap aztán – ha addig minden jól alakul – következhet a rangadó a kijutásért Csehországgal. Lisa Haley, a magyar válogatott szövetségi kapitánya tengerentúli temperamentummal természetesen bizakodó.

A férfiaknál a szokásos novemberi torna ettől az évtől kezdve Sárközy Tamás nevét viseli, ekképpen tisztelegve a szövetség korábbi elnöke, a tavaly elhunyt, ismert jogászprofesszor előtt. Idén csak két válogatott érkezik vendégségbe, az olasz és az ukrán, a mieink előbbivel kezdenek ma, az ukránokkal pedig pénteken és szombaton is összecsapnak.

Sean Simpson szövetségi kapitány sérülés miatt nem számíthat Fejes Nándorra, Hári Jánosra, Terbócsra Istvánra és Vas Jánosra, hazautazik viszont Finnországból a legmagasabban jegyzett magyar hokis, Sebők Balázs, s két év után ismét ott lesz a nemzeti csapatban a svéd első osztályban szereplő Galló Vilmos. A 25 éves légiós a nyáron elhúzódó betegség, mononukleózis miatt nem tarthatott a többiekkel az olimpiai selejtező tornára. Bemutatkozik a magyar válogatottban továbbá a finn Rasmus Kulmala, az FTC jégkorongozója, aki öt éve Magyarországon játszik; ahogy fogalmazott, szeretne visszaadni valamit hazánknak, mert nagyon jól érzi magát nálunk.

A Sárközy Tamás-emléktorna mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

Borítókép: Tumbász Hédi /Nemzeti Sport

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.