„Sidi jelenléte mindenképpen vonzó és inspiráló lehet”

Román állampolgár lett Sidi Péter sportlövő, a magyar színek képviseletétől eltiltott versenyző a jövőben a keleti szomszéd lövősportját erősíti. A bukaresti szakszövetség igyekszik mihamarabb tisztázni Sidi helyzetének rájuk vonatkozó hatályát.

2021. 11. 17. 17:18
Sidi Péter
Kár, hogy nem hitelesíthető a világcsúcs Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár formaságnak számított, a döntés mindenképpen hírértékű: a román kormány tegnapi ülésén elfogadták azt a határozattervezetet, amelynek révén Sidi Péter világ- és Európa-bajnok magyar sportlövő román állampolgárságot kapott. A Magyar Sportlövők Szövetsége által júniusban másodfokon két évre eltiltott Sidi az első honosított versenyző a román sportlövés történetében. 

– Természetesen tudtunk Sidi Péter román állampolgársági kérelméről, de ennél több szerepünk nem volt a folyamatban – felelte a Magyar Nemzet megkeresésére Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere. – A szerdai kormányülésen a kabinet tagjai egyöntetűen elfogadták a versenyző honosításáról szóló tervezetet, innentől kezdve Sidi román színekben való szereplése a szakszövetség hatáskörébe tartozik.

A Román Sportlövő Szövetség elnöke, az egykori kétszeres olimpikon koronglövő, a néhai Igaly Diána ellenfele és sportbarátja, Lucia Mihalache egyértelmű nyereségként könyveli el, hogy egy Sidi Péter kaliberű versenyzővel erősödhet a román válogatott. Az aradi származású, magyarul is beszélő sportvezető természetesen képben van Sidi jelenlegi magyarországi fegyelmi státusával, de úgy tartja, kötelességük bizalmat szavazni neki.

– Nemcsak az ártatlanság vélelme okán, hanem azért is, mert felesége révén egy ideje már közülünk valónak tekintjük – mondta Lucia Mihalache. – Bár a szakágban nem állunk rosszul, hiszen Alin Moldoveanu londoni győzelme után korosztályos világbajnokaink és Európa-bajnokaink is vannak, Sidi jelenléte mindenképpen vonzó és inspiráló lehet a mezőny többi tagja számára.

A Magyar Nemzetnek elmondta, hogy Sidi állampolgársági kérelme esetében semmiféle különleges eljárást nem igényeltek, a jogszabályok amúgy is rendelkeznek a külföldi sportolók, művészek, kiemelkedő személyiségek állampolgársági kérelmének elbírálásáról. Miután megkapják a döntésről szóló hivatalos átiratot, jogászok bevonásával elemzik Sidi eltiltásának esetleges romániai vonzatait, és a legrövidebb úton igyekeznek azt tisztázni a magyar szakszövetséggel, amellyel az elnöknő szerint kitűnő viszonyt ápolnak. 

Mint ismeretes, Sidi versenyengedélyét azt követően függesztették fel, hogy versenyzőtársa, Péni István bejelentést tett a szövetségnél, miszerint az indiai világkupán valaki jogosulatlanul járt a szobájában, és ennek tulajdonította, hogy pozitív lett a doppingtesztje. Ugyan nem nevezte meg a betolakodót, ám a hotel biztonsági kamerája által készített felvétel alapján a szövetség egyértelműsítette, hogy Sidiről van szó. Ezt követően a fegyelmi bizottság első fokon egy évre, másodfokon pedig két évre eltiltotta a versenyektől, edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől Sidit. A versenyző azonban romániai versenyengedélye birtokában – felesége, Sidi Roxána, a román válogatott tagja – több versenyen is részt vett azóta, legutóbb az eszéki Európa-bajnokságon a román válogatott edzőjeként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.