Újabb bajnoki címektől foszthatják meg a Juventust

A Juventus a tavalyi idényben elveszítette egyeduralkodó pozícióját Olaszországban, és az aktuális szezonban sem halad jó úton a csúcs felé. A torinói klub azonban a pályán kívül még súlyosabb problémákkal szembesül.

Magyar Nemzet
2021. 11. 30. 14:56
Malmo FF vs Juventus FC
Allegri igényszintje magasan van Fotó: Andreas Hillergren/TT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2012 és 2020 között egymás után kilencszer nyerte meg a labdarúgó Serie A-t a Juventus. Azonban a jelenleg is zajló vizsgálatok kimutathatják, hogy a torinói klub jogszerűtlenül került pénzügyi előnybe riválisaival szemben. 

Az olasz szövetségben felállított, a klubok pénzügyeit vizsgáló COVISOC hatvankét gyanús olasz játékosügylet kivizsgálását szorgalmazza az elmúlt három év adatai alapján – a Juventus negyvenkét esetben lehet érintett, amelyeken keresztül becslések szerint 282 millió eurós értéknövekedésre tehetett szert törvénybe ütköző könyvelési módszerekkel. Elsősorban olyan üzleteket vizsgálnak, ahol mindkét irányba történt játékosmozgás, és a két játékos értékének különbsége adta az átigazolási díjat. A gyanúsan könyvelt esetek közé tartozik a Barcelonával kötött, Arthurt és Miralem Pjanićot érintő 2020-as megállapodás, amellyel futballszakmailag is minden érintett rosszul járt.

A klub szombaton közleményben reagált a kezdődő ügyészségi meghallgatásokra is, jelezve, hogy meggyőződése szerint mindenben a hatályos jogszabályok szerint cselekedett, és ennek bizonyítása érdekében mindenben együttműködik az eljáró hatósággal. A klub jelenlegi (Andrea Agnelli, Pavel Nedved, Stefano Cerrato) és korábbi vezetői számíthatnak meghallgatásra, ezek lefolytatása után derül ki, lesz-e vádemelés.

Az olasz fogyasztóvédelmi szervezet, a CODACONS vezetője rendszerszintű szabálytalanságokat, hosszú évek óta folytatott bűnös gyakorlatot gyanít a háttérben, és máris jelezte: ha bebizonyosodik, hogy a Juventus jogosulatlan pénzügyi előnyre tett szert a többi olasz klubbal szemben, kezdeményezni fogja a klub példás megbüntetését.

– Az egyéni felelősségre vonásnál nem állhatunk meg, a klubnak is bűnhődnie kell. Kezdeményezni fogjuk a klub kizárását az élvonalból, és azt is, hogy fosszák meg a legutóbbi bajnoki címétől – mondta a szervezet elnöke, Marco Donzelli.

A Juventus a közelmúltban átélt már hasonlót: 2006-ban, a Calciopoli néven elhíresült játékvezető-vesztegetési botrány következményeként két bajnoki címtől fosztották meg az egyesületet, egy idényt pedig a Serie B-ben kellett töltenie. A torinói egyesület drukkerei közül sokan azóta is a Juvénak tulajdonítják azt a két elsőséget. Lehet, hogy hamarosan még nagyobb lesz a különbség a hivatalos és a szurkolói szám között.

Borítókép: Massimiliano Allegri idén aligha nyer újabb bajnoki címet a Juventusszal, de még a korábbi trófeái is veszélybe kerülhetnek (Fotó: TT/Andreas Hillergren)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.