időjárás -4°C Ágnes 2022. January 21.
logo

A horvát játékost megihlették Piros Zsombor győzelmei

Magyar Nemzet
2021.12.04. 09:45 2021.12.04. 12:25
A horvát játékost megihlették Piros Zsombor győzelmei

Horvátország 2-1-re legyőzte Szerbiát a Davis-kupa elődöntőjében, így negyedszer játszhat döntőt a sorozatban.

Miután Borna Ćorić nem épült fel a Davis-kupa világdöntőjére, a horvátoknak aligha voltak vérmes reményeik a Davis-kupa világdöntője előtt, hiszen egyetlen top 200-as egy játékosuk állt bevetésre készen. Azonban a világranglista 279. helyén álló Borna Gojo szenzációs győzelmei után az ország története negyedik döntőjére készülhet.

Gojo mindössze négy hellyel előzi meg az ATP-rangsorban a Davis-kupa idei magyar sztárját, Piros Zsombort, de hozzá hasonlóan ő sem tud hibázni a nála sokkal többre tartott riválisok ellen. Gojo a Magyarország elleni párharcban nem lépett pályára, viszont a csoportkörben legyőzte az ausztrál Alexei Popyrint (61. a ranglistán), a negyeddöntőben az olasz Lorenzo Sonegót (27.), majd a pénteki elődöntőben, szetthátrányból fordítva a szerb Dusan Lajovicsot (33.) is.

A huszonhárom éves, 198 centi magas Gojo bravúrjai mellett még az is belefért, hogy a horvát éljátékos, a 2014-es Marin Čilić kikapjon Piros Zsombortól, Jannik Sinnertől és Novak Djokovicstól is.

Ugyanis amíg a szerbek az egyes világelsőben bíztak, addig a horvátoké a világ legjobb párosa. Nikola Mektić és Mate Pavić idén kilenc trófeát nyert együtt, a legértékesebb ezek közül a Wimbledonban és a tokiói olimpián aratott siker. A tizedik trófea a Davis-kupa lehet, amelyhez a páros eddig nyolcból nyolc megnyert szettel járult hozzá.

A horvátok 2005 és 2018 után harmadszor nyerhetik meg a Davis-kupát, míg Djokovicsnak (és Szerbiának) továbbra is a klasszis legnagyobb egyéni sikerei előtt szerzett, 2010-es siker marad az egyetlen végső győzelme, annak ellenére, hogy 2011 óta nem veszített egyes meccset a sorozatban.

Borítókép: Borna Gojo (pirosban) ünnepel csapattársai körében (MTI/AP/Bernat Armangue)