A horvát játékost megihlették Piros Zsombor győzelmei

Horvátország 2-1-re legyőzte Szerbiát a Davis-kupa elődöntőjében, így negyedszer játszhat döntőt a sorozatban.

Magyar Nemzet
2021. 12. 04. 9:45
Madrid, 2021. december 3. A horvát Borna Gojo nnepel, miutn legyzte a szerb Dusan Lajovicot frfi egyesben a tenisz Davis Kupa eldntjnek Horvátország - Szerbia mrkzsn Madridban 2021. december 3-n. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Borna Ćorić nem épült fel a Davis-kupa világdöntőjére, a horvátoknak aligha voltak vérmes reményeik a Davis-kupa világdöntője előtt, hiszen egyetlen top 200-as egy játékosuk állt bevetésre készen. Azonban a világranglista 279. helyén álló Borna Gojo szenzációs győzelmei után az ország története negyedik döntőjére készülhet.

Gojo mindössze négy hellyel előzi meg az ATP-rangsorban a Davis-kupa idei magyar sztárját, Piros Zsombort, de hozzá hasonlóan ő sem tud hibázni a nála sokkal többre tartott riválisok ellen. Gojo a Magyarország elleni párharcban nem lépett pályára, viszont a csoportkörben legyőzte az ausztrál Alexei Popyrint (61. a ranglistán), a negyeddöntőben az olasz Lorenzo Sonegót (27.), majd a pénteki elődöntőben, szetthátrányból fordítva a szerb Dusan Lajovicsot (33.) is.

A huszonhárom éves, 198 centi magas Gojo bravúrjai mellett még az is belefért, hogy a horvát éljátékos, a 2014-es Marin Čilić kikapjon Piros Zsombortól, Jannik Sinnertől és Novak Djokovicstól is.

Ugyanis amíg a szerbek az egyes világelsőben bíztak, addig a horvátoké a világ legjobb párosa. Nikola Mektić és Mate Pavić idén kilenc trófeát nyert együtt, a legértékesebb ezek közül a Wimbledonban és a tokiói olimpián aratott siker. A tizedik trófea a Davis-kupa lehet, amelyhez a páros eddig nyolcból nyolc megnyert szettel járult hozzá.

A horvátok 2005 és 2018 után harmadszor nyerhetik meg a Davis-kupát, míg Djokovicsnak (és Szerbiának) továbbra is a klasszis legnagyobb egyéni sikerei előtt szerzett, 2010-es siker marad az egyetlen végső győzelme, annak ellenére, hogy 2011 óta nem veszített egyes meccset a sorozatban.

Borítókép: Borna Gojo (pirosban) ünnepel csapattársai körében (MTI/AP/Bernat Armangue)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.