Az Aranylabda-győztes már bánja, hogy megvette azt a helikoptert

Retteg volt klubja szurkolóitól, ezért jelenlegi munkaadójától a beosztása megváltoztatását kérte, korábbi ikonikus csatártársával pedig évek óta nem beszél. Michael Owen ezekről a kényelmetlen témákról és az elkövetett hibáiról is őszintén vallott.

2021. 12. 18. 13:08
Former Liverpool and England player Michael Owen, working for Amazon Prime TV, works on the pitch ahead of the English Premier League football match between Crystal Palace and Bournemouth at Selhurst Park in south London on December 3, 2019. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: Glyn KIRK Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Owen húsz évvel ezelőtt, 2001-ben nyerte el az Aranylabdát az UEFA-kupa és európai szuperkupa-győztes Liverpool labdarúgójaként a Real Madrid csatárát, Raúlt és a Bayern München az évben BL-győztes kapusát, Oliver Kahnt megelőzve a szavazáson.

Az angol támadó 2004-ben szerződött a Vörösöktől a „Galaktikusok” néven elhíresült, világsztárokat összevásároló Real Madridba, ám nem nyúlt hosszúra a spanyolországi kalandja. Ugyan 13 gólt szerzett a La Ligában, amivel az idény leghatékonyabb játékosa volt a játékpercekkel arányosítva, ám Raúl, Ronaldo és a 2005 nyarán érkező Robinho mellett kevesebb lehetőséget kapott, ezért Owen visszatért a Premier League-be.

Liverpoolba szeretett volna hazatérni, ám ez nem jött össze neki, végül a Newcastle Unitedben kötött ki, ahol együtt szerepelhetett az ikonikus angol csatárral, Alan Shearerrel, aki mellett felnőtt a válogatottban. 

Négy évvel később, 2009-ben azonban a Newcastle kiesett az élvonalból, az idény végén már Shearer irányított edzőként, Owen bűnbaknak lett kikiáltva és távozott a csapattól.

A ma már televíziós szakkommentátorként dolgozó Owen egy interjúban kifejtette, a mai napig fél a Newcastle szurkolóitól, ezért a múlt hónap végén, amikor a városba kellett volna látogatnia, hogy a klub Norwich elleni bajnokiján véleményt formáljon, inkább kérte a csatornát, hogy változtassák meg a beosztását. Az interjúból több érdekes részlet is kiderült.

Shearer pályára küldi Owent a kiesésről döntő, 2009-es meccsen. Fotó: Getty Images/Ian T. Horrocks

– Amikor távoztam, mindenki gyűlölt – emlékezett vissza Owen. – Természetesen megértek néhány okot. A legrosszabb, amit tehettem, hogy vásároltam egy helikoptert a családomnak, hogy a szeretteim oda-vissza repkedhessenek hozzám. Az emberek azt hitték, hogy minden edzés után repülök haza, ami nagy öngól volt, ezt másként csinálnám, mert valójában imádtam a környéket.

Szóba kerültek a sérülései is, a lábtörése, amelyek miatt kizsigerelődött, és egy újabb hiba is: amikor nyíltan kimondta, hogy Newcastle helyett Liverpoolba szeretett volna hazatérni a Realból.

– Megtettem, nem titkolom – ismerte el Owen. – De ha nem akartam volna Newcastle-be menni, nem írtam volna alá. Még mindig inkább ott akartam játszani a Real Madrid helyett. Szerettem volna Shearerrel együtt játszani, és vannak szép emlékeim.

Az egykori csatártársak és barátok 2019 óta nem beszélnek egymással, akkor a közösségi médiában vesztek össze. A nézeteltérésük forrása a Newcastle 2009-es kiesése. A kudarc az utolsó fordulóban, az Aston Villa elleni 1-0-s vereséggel tetőzött, amelyen Owen csak csereként lépett pályára. Az egykori csatár szerint ő őszinte volt az edzőként dolgozó Shearerrel, amikor azt mondta neki, az ágyéksérülése miatt nem százszázalékos.

– Tudom, hogy Alan mit gondol és ő is tudja, én mit gondolok – árulta el Owen. – Az a baj, hogy mindketten makacsok vagyunk. Amikor Newcastle-be szerződtem, az ő házában laktam, minden nap golfoztunk. Nagy cimborák lettünk, de nincs igaza, ha azt hiszi, cserben hagytam az Aston Villa ellen. Az ilyen fontos meccsekre születtem. De tudom, miért gondolja így.

Amikor a tükörbe néz, vajon azt mondja, az én hibám volt, rossz edző voltam? Nem, ezért valakit hibáztatnia kell. Bűnbakot keres, én is ezt tettem sokszor. Legbelül azért szerintem érzi, hogy téved, de sosem fogja elismerni.

Owen Newcastle-ből a Manchester Unitedhez szerződött, amelyben többnyire kiegészítőemberként, de fontos szerepe volt, 2011-ben angol bajnok lett a csapattal. Shearer nyolc meccsen irányította edzőként a Newcastle-t, és a megszerezhető 24 pontból mindössze nyolcat gyűjtött, azóta sem irányított csapatot.

Borítókép: Michael Owen napjainkban szakkommentátorként (Fotó: AFP/Glyn Kirk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.