Gera Zoltán és a Boxing Day – élvezte a karácsonyi futballt

Az angol Premier League-ben eltöltött karácsonyokra emlékezett vissza Gera Zoltán, a West Bromwich Albion és a Fulham egykori labdarúgója a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában.

Forrás: Nemzeti Sport2021. 12. 24. 14:22
GERA Zoltán
Budapest, 2019. január 29. Gera Zoltán 97-szeres válogatott labdarúgó, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti nagykövete az 500 nappal a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyitómérkõzése elõtt tartott sajtótájékoztatón az új Puskás Ferenc Stadion látogatóközpontjában 2019. január 29-én. A jövõ évi kontinenstornának 12 város ad otthont. Budapesten három csoportmérkõzést és egy nyolcaddöntõt rendeznek. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Boxing Day – avagy futball karácsonykor is Angliában. Hogyan emlékszik vissza ezekre a játéknapokra?

–  Jó szívvel.

–  Nem volt furcsa futballozni az ünnepek idején?

–  Nem, mert ismertem a szokásokat, és ahogyan a legtöbben, én is a nyári szünetben, az átigazolási időszakban érkeztem Angliába, volt időm felkészülni rá.

–  Milyen emlékei vannak a Boxing Day-mérkőzésekről?

–  Tíz év alatt szerencsére sokat játszhattam, az első évről a Manchester City elleni idegenbeli meccs jut eszembe.

–  Nem rossz a memóriája, hiszen kétezernégy december huszonhatodikán a Liverpooltól kikaptak otthon öt nullára, de huszonnyolcadikán valóban a City vendége volt a West Brom, egy-egy lett az eredmény.

–  Azt tudni kell, az angoloknál nem huszonnegyedike, hanem huszonötödike „a” karácsony, aznap reggel találják meg az ajándékot a fa alatt a gyerekek. A mérkőzések miatt huszonnegyedikén edzettünk, mi azért otthon este karácsonyoztunk: kacsa mindig volt az asztalon, ünnepi vacsora készült. Huszonötödikén reggel irány az edzés! – ez volt a nehezebb, főleg az angol játékosoknak, ha már édesapák voltak, mert egyetlen gyerek sem várta meg, hogy az apja hazaérkezzen az edzésről, ébredés után egyből az ajándékokat keresik. Ebből az élményből, a csomagok bontogatásából így sokszor kimaradtak a játékostársak, de a tréning után siettek haza, hogy a családdal legyenek. Másnap, huszonhatodikán van a Boxing Day, amikor mindenki megy vásárolni vagy nézi a meccseket. A mi életünk természetesen ehhez igazodott, és persze nem volt mindegy, idegenben vagy otthon játszunk-e ilyenkor. És ha idegenben, milyen messze, továbbá mikor kezdődik a mérkőzés. Birmingham ebből a szempontból szerencsés helyen fekszik, két-három óra alatt a legtöbb ellenfélhez odaérhettünk, de London más volt: onnan Manchesterig vonatoztunk, ha attól messzebb, fent, északon kellett játszani, repültünk – ez is befolyásolta, el kell-e indulni a meccset megelőző napon. Ha nem kellett nagyon messzire utazni és este játszottunk, elég volt aznap útra kelni, de jellemzően délután háromkor kezdődtek aznap a mérkőzések. Megtörtént, hogy a huszonötödikei reggeli edzés után mindenki hazament, de délután, este ismét találkoztunk, és indultunk a másnapi, idegenbeli helyszínre.

A teljes interjút a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

Borítókép: Gera Zoltán (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.