Több ezer dollárba került a magyar úszó bizarr hibája

Az Abu-Dzabiban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon Holló Balázs hét másodperccel úszott lassabb időt a 400 vegyes döntőjében, mint az előfutamban hétfőn. Hihetetlen baki van a háttérben Big Bennel, elnézett órával és több ezer elégetett dollárral.

2021. 12. 21. 6:17
HOLLÓ Balázs
Rövidpályás úszó-vb Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holló Balázs szépen építette fel a vb-szereplését, két korábbi számában csak „beúszta magát”, és végig arról beszélt, hogy a 400 vegyesért utazott Abu-Dzabiba. Magyar sikerszámról van szó, amelynek Európa-rekordere volt a hétfői döntőig (az ezüstérmes Ilya Borodin döntötte meg a visszavonult klasszis 2009-ben felállított csúcsát), a legutóbbi rövid pályás vb-n pedig Verrasztó Dávid szerzett bronzérmet benne.

Ők már nem voltak ott a mezőnyben, Holló viszont remekül úszott az előfutamban, élete legjobb idejével (4:04,74), a negyedik helyen került be a szám fináléjába. Aztán óriási hibát követett el, ami megmagyarázza, miért úszott több mint hat másodperccel lassabban a döntőben, amelyben így természetesen csak az utolsó, nyolcadik helyet szerezte meg.

– Aki ismer engem, azért annyira nem csodálkozik azon, hogy sikerült a teljes rákészülést egy órával korábbra időzítenem… – vallotta be Holló. – Gyönyörűen felépítettem mindent, száraz melegítés, vizes melegítés, aztán megittam a pörgetőt, a Big Ben nevű cuccot, mielőtt bárki félreértené. Aztán bemegyek a last callba 18.15-kor… Rám néznek, és mondják, kicsit korán jöttem. Miért? 19.15-kor kell jelentkezni… És ott kész vagy. Onnantól nincs túl sok esély, mert ezt az állapotot, amikor ki vagy hegyezve a versenyre, nem lehet egy órán át fenntartani. A pillangó még elment, de mellen már éreztem, hogy ez sansztalan. Nagyon sajnálom, ezt én szúrtam el, életem első világbajnoki döntője volt, a tanulságokat levonom nyilván.

Az igazán bosszantó az egészben, hogy a mezőny nem gyorsult jelentősen a döntőben az előfutamhoz képest. Holló az ott úszott négy perc, négy másodperces idejével harcban lehetett volna az ötödik-hatodik helyekért. A tanulságokat már csak azért is le kell vonnia, mert ezt a pénztárcája is megérzi.

Abu-Dzabiban minden eddiginél jelentősebb pénzjutalmakat osztanak szét az úszók között, a Nemzetközi Úszószövetség 2,835 millió dolláros díjalappal kecsegteti az indulókat. Az egyéni számokban a győztesnek 15 ezer dollár jár, és még a nyolcadik is kap háromezret. Ez utóbbi összeg jár Hollónak, de a valódi formája alapján ennek a dupláját, hatezer dollárt is kereshetett volna egy hatodik helyezéssel is – ha nem nézi el az órát…

Borítókép: Holló Balázs az Abu-Dzabiban zajló világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.