A FIFA elnöke szerint a kétévenkénti vb a migránsválságon is segítene

Gianni Infantino, a FIFA elnöke az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt is korteskedett a kétévente megrendezendő labdarúgó-világbajnokság ötlete mellett. Ez az ő forradalmi újítása lenne, ám sok az ellenzője, és a szavai több érdekeltnél is kivágták a biztosítékot.

Magyar Nemzet
2022. 01. 28. 17:41
This handout picture released by FIFA shows FIFA President Gianni Infantino speaking during a Council meeting of the World's football governing body at the Home of FIFA in Zurich, on October 20, 2021. - The International Football Federation (FIFA) will hold a summit on December 20 to consider its controversial proposal for a World Cup every two years, which it has been pushing for several weeks, it was announced on October 20, 2021. (Photo by Harold Cunningham / FIFA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FIFA / HAROLD CUNNINGHAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP/Harold Cunningham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot futott ezen a héten Gianni Infantino. A FIFA elnöke az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt mondott hosszú beszédet, és egészen meglepő kijelentéseket tett. Természetesen a kétévente megrendezendő világbajnokság ötletével házalt, és azért éppen itt, mert az elképzésének az UEFA, tehát az európai szövetség nagy ellenzője, márpedig a kontinens nélkül nincs sok értelme az eseményt megrendezni.

– Ez a téma nem arról szól, hogy akarunk-e kétévente világbajnokságot, hanem arról, hogy mit akarunk tenni a futball jövőjéért – jelentette ki. – A futball a lehetőségekről, a reményről, a nemzeti csapatokról szól. Nem mondhatjuk a világ többi részének, hogy adjátok nekünk a pénzeteket, de nézzetek minket a tévében. Be kell vonnunk őket. Meg kell találnunk a módját, hogy bevonjuk az egész világot, hogy reményt adjunk az afrikaiaknak, hogy ne kelljen átkelniük a Földközi-tengeren, hogy talán egy jobb életet találjanak, de ami valószínűbb, hogy a tengerben haljanak meg. Lehetőségeket kell adnunk, méltóságot kell adnunk. Nem jótékonykodással, hanem azzal, hogy a világ többi része is részt vehet benne. Talán nem a kétévente megrendezett világbajnokság a válasz, de ezt muszáj megvitatnunk egymással.

 

Brazília és Argentína nélkül kevesebbeket érdekelne a világbajnokság. Fotó: Juan Mabromata

Érthető, hogy sokan meglepődtek néhány érvén, különösen azon, hogy a migrációs válságra is orvosságot jelenthetne a kétévente megrendezett világbajnokság. Ronan Evain, a Football Supporters Europe vezérigazgatója a közösségi oldalán így reagált: „Milyen mélyre mehet még Infantino? A Földközi-tengeren bekövetkezett halál felhozatala érvként, hogy eladja megalomán tervét, szavakkal nem kifejezhető érzéseket vált ki bennem.”

A Kick It Out vezérigazgatója, Tony Burnett azt írta: „A FIFA egy többmilliárdos profitot termelő szervezet, megvannak a pénzeszközei ahhoz, hogy a világ hátrányos helyzetű emberei számára lehetőségeket teremtsen, és ösztönözze őket. Ezért teljesen elfogadhatatlan azt sugallni, hogy egy kétévente megrendezésre kerülő világbajnokság, amelyet elsősorban azért hoztak létre, hogy további profitot termeljen a FIFA-nak, megoldást jelenthet a migránsok számára, akik életüket kockáztatva, néha háború sújtotta országokból menekülnek, hogy egy jobb életet élhessenek.”

Infantino később elmondta, hogy megjegyzéseivel azt akarta megmutatni, hogy minden döntéshozónak nagy a felelőssége abban, hogy segítsen javítani az emberek helyzetén szerte a világon: „Ha több lehetőség áll rendelkezésre, többek között Afrikában, de természetesen nem csak ezen a kontinensen, akkor ez lehetővé kell hogy tegye az emberek számára, hogy saját országukban éljenek ezekkel a lehetőségekkel. Ez egy általános megjegyzés volt, amely nem kapcsolódott közvetlenül a kétévente megrendezésre kerülő világbajnokság lehetőségéhez.”

Nemcsak Európa, hanem Dél-Amerika is az ellenkezők közé tartozik, és Gianni Infantino beszéde után Alejandro Dominguez, a dél-amerikai futballszövetségeket tömörítő szervezet (Conmebol) elnöke határozottan fogalmazott az AP amerikai hírügynökségnek:

– A Conmebol tagjai nem fognak kétévente vb-meccseket játszani, és ez végleges döntés. Lehetetlen, esély sincs rá. Ez a terv már akkor halott volt, amikor megszületett. A Conmebol és az UEFA válogatottjai nélkül kétségeim vannak afelől, hogy bárki is olyan bevételt tudna generálni a vb-ből, mint amiről szó van.

Dominguez azt is elmondta, nem Infantino ellen szól a tiltakozásuk, egyszerűen csak lehetetlennek tartják a kétévenkénti vb-rendezést. A Conmebol elnöke szerint ugyanakkor mindez nem veszélyezteti azt, hogy Infantino a következő választáson is a FIFA elnöke maradjon.

A kétévenkénti vb ötlete az 51 éves olasz–svájci FIFA-elnök forradalmi terve, és az erről szóló tanulmány elkészítéséhez tavaly májusban a nemzetközi szövetség 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, többeknek viszont éles ellenkezés volt a reakciójuk. Bírálták a tervet az UEFA és a Conmebol mellett az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezéssel kapcsolatban. Az ügyben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hangot adott aggodalmának.

Borítókép: Gianni Infantino nem szerzett új híveket az ötletének (Fotó: AFP/Harold Cunningham)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.