A magyar éljátékos legyőzője füttykoncertre számíthat

Dusan Lajovics legyőzte Fucsovics Mártont az Australian Openen, majd élesen kritizálta a rendező országot.

2022. 01. 17. 9:42
FUCSOVICS Márton; LAJOVIC, Dusan
Melbourne, 2022. január 17. A szerb Dusan Lajovics Fucsovics Márton ellen játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyitókörében, Melbourne-ben 2022. január 17-én. Fotó: MTI/EPA/Jason O'Brien
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

számára egyesben már az első fordulóban véget ért az idei Australian Open. A férfi mezőny egyetlen magyar indulója a szerb Dusan Lajovicstól kapott ki öt játszmában.

A mérkőzés után azonban Lajovics nem szerzett magának helyi rajongókat, ugyanis élesen kritizálta Ausztráliát amiatt, ami honfitársával, a világelső Novak Djokoviccsal történt.

– Borzasztó volt, ahogyan bántak vele, a végső döntés is szörnyű, ahogy annak indoklása is. Az öltözőben komoly volt a támogatása, bár ez a közösségi médiában kevésbé jelent meg. Az éljátékosok közül viszont sokan nem támogatták, talán úgy érzik, hogy Novak távollétében egy riválissal kevesebbel kell megküzdeniük a trófeáért –fogalmazott Lajovics, aki Djokovics jövőjével kapcsolatban csak találgatni tudott. – Pandémia, kormányok, oltáskötelezettség… Nehéz döntések, de senki sem tudja, mi fog történni. Bízom benne, hogy a teniszezők részt vehetnek a versenyeken, úgy, ahogy szeretnének.

Érdekes, hogy korábbi nyilatkozata alapján Fucsovics Mártonnak más volt a benyomása a teniszöltözőkről. A zentai születésű, szerb színekben versenyző Györe László is érzékelte a Djokovics-ellenes hangokat.

Györe László (Fotó: Getty Images/Darrian Traynor)

– Hallottam néhány beszélgetést az öltözőben angol vagy spanyol nyelven… Tudni kell, hogy nem minden játékos támogatja Novakot – mondta Györe, aki nagy csatában, négy szettben kapott ki a melbourne-i első fordulóban a 14. kiemelt Denis Shapovalovtól, így még kevésbé volt oka rá, hogy óvatoskodjon véleményével. – Nem csak a szerbek, az egész világ másképp gondolkozik ezek után Ausztráliáról. Novak mentességet kapott, mégis kiutasították az országból. Feketén-fehéren le volt írva, hogy beléphet az országba, de az itteniek képtelenek voltak ragaszkodni a saját szabályaikhoz.

Györe szerint Djokovicsot nem fogja megtörni az ausztráliai hercehurca.

– A szerb mentalitásunk része, hogy ha igazságtalanság ér minket, az motivál és erőt ad nekünk. Biztos vagyok benne, hogy visszatér, és erősebb lesz, mint valaha.

Nem csak a szerb játékosokat kérdezték Djokovicsról, a világelső kálváriája az első napokban még minden bizonnyal téma lesz Melbourne-ben. a férfi egyes mezőny egyetlen korábbi győztese nem volt elragadtatva a Djokovics ügyét firtató kérdéstől, de válaszával mégis jól érzékeltette az elmúlt napok árnyalatait.

Nadal sima győzelemmel kezdett, és most már csak a teniszre koncentrálna (Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross)

– Elegem van a témából. Az első tárgyalás után azt mondtam, hogy fény derült az igazságra. Vasárnap már más volt a döntés. Én sosem fogok ellentmondani az igazságszolgáltatásnak. A sport számára az lenne a legjobb, ha a legjobb játékosok mind játszhatnának, Djokovicsot is beleértve. Zűrös helyzet alakult ki, amelyért nem csak Novak okolható, de neki is megvan benne a maga felelőssége – mondta Nadal, az első fordulóban sima győzelmet aratott az amerikai Marcos Giron ellen (6:1, 6:4, 6:2).

Oszaka Naomi, aki egyébként sem nagy barátja a sajtótájékoztatóknak, nem ment bele ennyire a témába. A női torna címvédője 6:3, 6:3-as sikerrel kezdett a kolumbiai Camila Osorio ellen, Djokovicsról viszont nem beszélt.

– Változtatna bármin a véleményem? Passzolnám a kérdést.

Borítókép: Dusan Lajovics legyőzte Fucsovics Mártont (Fotó: MTI/EPA/Jason O'Brien)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.