A pekingi olimpián már ott lehet a MOB új elnöke is

A Nemzeti Sport információi szerint szerdán ülésezik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége, amely arról dönthet, hogy az elnökválasztó közgyűlést január 29-én tartják. Így a tervek szerint a február 4-én rajtoló téli olimpián már ott lesz az új elnök Pekingben.

Forrás: Nemzeti Sport2022. 01. 12. 8:18
null
Budapest, 2021. november 27. Szavaznak a küldöttek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2021. november 27-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a MOB közgyűlése december 30-án vonta meg a bizalmat az elnöktől, Kulcsár Krisztiántól, miután a bizalmatlansági szavazást ő maga indítványozta a nyilvánosságra került konfliktusok hatására. Kulcsár Krisztián aznap bejelentette, hogy január 31-i hatállyal távozik az elnöki tisztségből.

Néhány nappal később, február 4-én kezdődik a téli olimpia Pekingben, ahol a férfi váltó révén a 2018-as játékokon történelmi aranyérmet szerző rövid pályás gyorskorcsolyázók ezúttal is éremesélyesnek számítanak, de diplomáciai szempontból nagy hátrányt jelenthet, ha a MOB elnök nélkül marad az esemény idejére.

A Nemzeti Sport információi szerint ettől nem kell tartani, mert bár szűkös az idő, Pekingben már ott lehet az új elnök. A lap úgy tudja, hogy a MOB elnöksége szerdán ülésezik, s a több napirendi pont között a legfontosabb az elnökválasztó közgyűlés összehívása.

A MOB alapszabálya értelmében a közgyűlést az elnökség hívja össze. Az elnökség a közgyűlési meghívóban megállapítja a közgyűlés helyét, idejét és a javasolt napirendi pontokat. 

A Nemzeti Sport cikke szerint a szerdai elnökségi ülésen arról születik döntés, hogy a MOB elnökválasztó közgyűlését január 29-én tartják meg.

Ha így történik, akkor egy hete marad az elnökségre kandidálóknak arra, hogy jelezzék, vállalják a megméretést (az alapszabály értelmében a vonatkozó pályázatot a közgyűlést megelőző tizedik napig lehet benyújtani). A MOB elnöki tisztségére bármely, a tisztújító közgyűlés napján tagsági jogviszonnyal rendelkező MOB-tag nyújthat be pályázatot és választható. Megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a közgyűlésen jelenlévő MOB-tagok több mint felének „igen” szavazatát megszerezte.

Korábbi értesüléseink szerint a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Gyulay Zsolt a legesélyesebb arra, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság következő elnöke legyen. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója egy nyilatkozatban el is ismerte, hogy érdekli a feladat.

Borítókép: szavaznak a küldöttek a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2021. november 27-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.