Minden sikeréért a családjának mondhat köszönetet

Extravagáns megjelenés, magabiztos nyilatkozatok, a sportág legértékesebb trófeái. A hétfő este óta immár kétszeres világbajnok Peter Wright minden tekintetben a modern darts egyik legismertebb és legsikeresebb versenyzője. Az ötvenegy éves skót számára azonban hosszú út vezetett a csúcsig.

2022. 01. 04. 12:54
Peter Wright
Scotland's Peter Wright celebrates with the Sid Waddell trophy, for the William Hill sponsored PDC World Darts Championship after beating England's Michael Smith in the final at Alexandra Palace in London on January 3, 2022. - Peter Wright won the final 7-5 in sets. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) Fotó: Adrian DENNIS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Wright félmillió angol fontot vehetett át hétfő este karrierje második világbajnoki trófeája mellé, s így a negyedik helyen áll a sportágbeli bevételek örökranglistáján. Pedig korábban több alkalommal is úgy tűnt – éppen a pénzhiány miatt –, az elért sikerek közelébe sem juthat el.

Tizenhárom éves korában kapta első dartsnyilait, de az őt egyedül nevelő édesanyjának táblára már nem futotta, így eleinte egy fára célzott. 1995-ben elindult az azóta megszűnt BDO (British Darts Organization) világbajnokságán, de sem az eredménye, sem a megjelenése nem keltett nagy feltűnést.

A videó első részében a legnehezebb ráismerni Wrightra...

Nem is erőltette túlságosan, hogy a legmagasabb szinten űzze a sportágat, amelyben akkor még közel sem volt annyi pénzt, mint manapság. El kellett tartania a családját, betonkerítést épített, gumiszerelőként dolgozott, és csak helyi kisebb versenyeken indult. A család azonban meghálálta a sok áldozatot. 2007-ben együtt néztek dartsot a tévében, amikor felesége, Joanne megkérdezte:

– Hiányzik, igaz?

Az automatikus igenlő válasz után, a negyvenhez közeledve Peter Wright tett még egy próbát a sportággal. Felesége is megkapta a maga szerepét: a fodrászként dolgozó Joanne felelős férje színpadi megjelenéséért, bár a színkavalkád eredeti ötlete a pár lányától, Naomitól jött. A PDC (Professional Darts Corporation) versenyein a show része a becenév, de talán senki sem azonosul ezzel annyira, mint skót játékos. A visszahúzódó, önbizalom-hiányos Peter Wright helyett a színpadon Snakebite (Kígyómarás) jelenik meg, minden meccsen más színű frizurával, a kakastaréj egyik oldalán kígyó látható a fején, a másikon a színes nadrághoz és hajhoz illő minta.

A külső változás pedig szépen lassan új szintre emelte a játékát. A PDC világbajnokságon 2010-ben, a nála 18 évvel fiatalabb ellen debütált: azóta mindketten a darts legnagyobbjai közé emelkedtek. 2014-ben már a vb-döntőben csaptak össze, de akkor is Van Gerwen győzött. Wright is egyértelműen az éljátékosok közé emelkedett, de valami hiányzott: első tizenhárom major döntőjéből csak egyet tudott megnyerni.

– Azzal, hogy tisztelnek, már elértem a célomat a dartsban – hangoztatta Wright, de nem adta fel, hogy meg tudja tenni az utolsó lépést is. 2020-ban ismét Michael van Gerwennel játszotta a vb-döntőt, és ekkor fordult a kocka: a skót győzött, és azóta már a finálék sem okoznak neki problémát: újabb hat rangos trófeát gyűjtött, a legutóbbit a 2022-es világbajnokságon.

Peter Wright pályafutása csúcsán jár, és az, hogy már ötvenegy éves, egyáltalán nem jelenti azt, hogy közel állna a visszavonuláshoz, kijelentette, hogy még legalább három vb-címet hozzá szeretne tenni a meglévő kettőhöz. A színpadi megjelenéséhez illő nagy kijelentéseit pedig komolyan veszi: tavaly júliusban ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy megnyeri a következő világbajnokságot. Az eredményt tudjuk.

Borítókép: Peter Wright a világbajnoki trófeával (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.