Novak Djokovics a bíróságon küzd a kitoloncolása ellen

Magyar idő szerint szerda késő este érkezett a hír, hogy Novak Djokovics vízumkérelmét elutasította az ausztrál hatóság, így a szerb világelső nem vehet részt az Australian Openen. A teniszező azonban továbbra is Ausztráliában tartózkodik, egy karanténhotelben „tartják fogva”, miközben a bíróságon küzd az igazáért.

Magyar Nemzet
2022. 01. 06. 8:15
Djokovics
Rolex Paris Masters - Day Seven
Nem lehet nyugodt a szerb legenda Fotó: Anadolu Agency via AFP/Gisele Tellier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics azért utazott Ausztráliába, hogy megvédje a címét az Australian Openen, egyúttal megszerezze a tizedik tornagyőzelmét Melbourne-ben, összességében pedig a 21. Grand Slam-diadalát. Minderre jelen állás szerint nem lesz lehetősége, ugyanis ahogy korábban megírtuk, a szerb sportoló vízumkérelmét elutasították.

Az indoklás szerint Djokovics nem nyújtott be megfelelő bizonyítékot az Ausztráliába való beutazás feltételeinek teljesítéséhez, azaz nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy jogszerű-e az orvosi mentessége a koronavírus elleni védőoltás beadása alól. A döntés lényegében egyet jelentett azzal, hogy a reptéren hosszú órákon keresztül fogva tartott Djokovicsnak az első adandó alkalommal el kell hagynia Ausztrália területét.

Djokovics azonban nem nyugodott bele a döntésbe, ügyvédei segítségével fellebbezett, így továbbra is Melbourne-ben tartózkodik, ahol a Park Hotelbe vitték, amely karanténhotelnek minősül. Itt tartják őrizetben azokat a bevándorlókat is, akiket Ausztrália nem akar beengedni az országba.

Helyi idő szerint csütörtök délután érkezett Djokovics kérvénye a bíróságra, ám a bíró elnapolta a tárgyalást, hogy a szerb ügyvédei be tudják szerezni a szükséges dokumentumokat. A tárgyalást így hétfőn tartják meg, akkor születhet végleges döntés a teniszező ügyében, aki így elviekben addig Ausztráliában maradhat.

Az Australian Open szervezői nyomást gyakorolnak, hogy legkésőbb keddig pont kerüljön az ügy végére, ugyanis ha Djokovics valóban nem indul, cserejátékost kell hívniuk. A bíró azonban kijelentette, hogy őt semmilyen határidő nem köti az ügyben. Az Australian Open január 17-én veszi kezdetét.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: AFP/Gisele Tellier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.