Triplaparádé, feltámadás, izgalom és fiatal magyar vezérek a csúcsrangadón

A magyar férfi-kosárlabdabajnokságban csúcsrangadóra került sor: a címvédő és első helyen álló Falco KC Szombathely a Szolnoki Olaj vendége volt. Az első félidőben a Falco parádésan dobta a triplákat, amivel elhúzott húsz ponttal, ám a harmadik negyedben a házigazda felzárkózott, a fordításra viszont nem maradt ereje, 84-69-re kikapott. A vendégek rossz napot kifogó kulcsemberei helyett ezúttal fiatal magyar „kiegészítők” hozták a két pontot, különösen Somogyi Ádám nyújtott kiemelkedőt.

2022. 01. 05. 21:41
20220105 kosarlabda Szolnok Falco Foto:Domotor Csaba Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez hamar eldőlt – hihettük.

Okkal, hiszen egy félidő alatt húsz pontot ráverni a Falcóra a magyar bajnokságban csaknem lehetetlen, márpedig a címvédő a szünetben kereken ennyivel vezetett Szolnokon. Csúcsrangadó volt ez a javából, hiszen a tabella második helyezettje fogadta az elsőt, az esetleges győzelmével pontszámban utolérte volna, ráadásul a házigazdák talán vérszemet is kaptak. Az ősszel itthon és a Bajnokok Ligájában is remeklő szombathelyi együttes ugyanis a legutóbbi két fordulóban vereséget szenvedett, előbb Debrecenben, majd hazai pályán az Alba Fehérvártól kapott ki.

Ehhez képest a kiegyenlített első percek után a Falco állva hagyta a házigazdáját, elsősorban azzal, hogy fantasztikusan céloztak a játékosai a hárompontos vonal mögül. A szünetig 15 ilyen kísérletből 11 hullott a gyűrűbe, ami csaknem hetvenöt százalékos teljesítmény, ez pedig hihetetlen mutató! Meglepetésre nem a címvédő legnagyobb sztárjai, Perl Zoltán, Váradi Benedek, Golomán György vagy Boris Barac vitték a prímet, hanem a kiegészítő emberek, mint például Somogyi Ádám, Kovács Benedek és Marvin Clark.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

 

Az várható volt, hogy a triplaparádé ilyen szinten nem folytatható emberi számítások szerint, ám tényleg okkal hihette mindenki, hogy a szünetre már eldőlt a mérkőzés. A Szolnok nem találta a ritmust, 28-48-as eredménnyel mehetett pihenni az öltözőbe. Ezután viszont mindent egy lapra téve óriási energiákat mozgósítva nekigyürkőzött a lehetetlennek, és vissza is tért a meccsbe: nem egészen három perc alatt tíz pont alá szorította a különbséget, Gelvis Solano és különösen Marjan Cakarun vette a hátára a hazai csapatot. A játékrész végére már csak hét ponttal vezetett az ebben a szakaszban megtorpant Falco, azaz nyílt lett újra a találkozó.

A Szolnok fogcsikorgatva küzdött, és eljutott odáig a 34. percig, hogy mindössze egy triplányira járt az egyenlítéstől, de ezt a lépést nem tudta megtenni. Sok kecsegtető helyzetet elhibázott, a rutinos és a higgadtságát megőrző Szombathely szép lassan újra növelni kezdte az előnyét, majd Somogyi Ádám egy, Benke Szilárd két hárompontosa, valamint utóbbi zsákolása eldöntötte a meccset. A házigazdák erejét felemésztette a felzárkózás, az utolsó percekre már nagyon elfáradtak, és így nem forgott veszélyben a Falco győzelme, hazai szempontból 69-84 lett a végeredmény.

Az külön öröm, hogy a vendégek vezérei magyar fiatalok voltak, és így elbírták azt is, hogy a legjobbjaik, rossz napot fogtak ki. Somogyi Ádám 22, Benke Szilárd 21, Kovács Benedek 11, Perl Zoltán kilenc, Keller Ákos és Marvin Clark nyolc-nyolc, Golomán György és Váradi Benedek két-két, Boris Barac pedig egy pontot szerzett. A Szolnokból Marjan Cakarun volt a legeredményesebb 21 ponttal, a többi pontszerző: Gelvis Solano 12, Markeith Cummings tíz, Bojan Subitic nyolc, Rudner Gábor hét, Roko Badzim hat, Pongó Máté három, Samuel Taiwo két pont.

Borítókép: Golomán György ezúttal csak harcolt a szolnoki védőkkel, nem vált főszereplővé. Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.