A pozitív PCR-teszt után fordultak jóra a dolgok

Tahli Gill és Dean Hewitt Ausztrália történetének első curlingkvótáját szerezték meg. Bár hét vereséggel kezdték az olimpiát, az utolsó két meccsüket megnyerték, pedig egy pozitív PCR-teszt után úgy tűnt, azokra már ki sem állhatnak.

2022. 02. 06. 18:41
Pozitív PCR-teszt után ausztrál győzelem curling
Peking, 2022. február 5. Az ausztrál Tahli Gill (b) és Dean Hewitt a 2022-es téli olimpia curling vegyespáros selejtezõjében játszott Norvégia-Ausztrália mérkõzésen a pekingi Nemzeti Vizi Központban 2022. február 5-én. Ausztrália 10-4-re gyõzött. Fotó: MTI/AP/Nariman el-Mofti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben a kétszeres világbajnok magyar páros, Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt mellett több ország kettőse is hazája első olimpiai curlingkvótájáért vetélkedett. Egy duó sikerrel járt: Tahli Gill és Dean Hewitt Ausztráliát képviselhették Pekingben.

Az ausztrál vegyes párosnak edzőjéről le kellett mondania az ötkarikás játékokra, ugyanis John Morris, aki a pótselejtezős tornára felkészítette Gilléket, az olimpián már rivális volt. A kanadai Morris Phjongcshangban Kaitlyn Lawesszal a curling vegyes páros versenyszám első olimpiai bajnoka lett, Pekingben pedig Rachel Homannel igyekszik megvédeni címét.

Gill és Hewitt Kínába érkezésük után pozitív PCR-teszt miatt karanténba kerültek, azonban még időben szabadulhattak, hogy részt vegyenek az olimpián. Igaz, sok köszönet nem volt benne: a történelmi szereplés hét vereséggel indult.

Az utolsó versenynapjukon a becsületgyőzelem lett volna a tét, azonban Tahli Gillnek ismét pozitív lett a PCR-tesztje. Az ausztrálokkal közölték: számukra véget ért az olimpia.

Gill már össze is csomagolt, amikor megérkezett a jó hír: a mintája alaposabb vizsgálata után a hatóságok mégis engedélyezték számára a részvételt az utolsó versenynapon, mivel a detektálásiciklus-küszöbértéke megfelelő volt, csupán a szoros kontaktok számára előírt biztonsági előírásokat kellett betartania.

S ha már lehetőséget kaptak a szép zárásra az ausztrálok, éltek vele: az utolsó játéknapjukon a legutóbbi olimpia két döntősét, Svájcot és Kanadát is legyőzték!

John Morris talán már sajnálja, hogy ennyit foglalkozott az ausztrálokkal.

Kanadának még így is van esélye az elődöntőbe jutásra, ehhez azonban le kell győznie az eddig hibátlan olaszokat. Az olaszok mellett a világbajnok brit és a phjongcshangi bronzérmes norvég duó is biztosan elődöntős már, míg a svédeknek az olasz segítségben kell bízniuk, hogy a taljánok egy Kanada elleni sikerrel kikaparják nekik a gesztenyét.

Borítókép: Tahli Gill és Dean Hewitt zaklatott nappal, de győzelmekkel zárta pekingi szereplését (Fotó: MTI/AP/Nariman el-Mofti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.