Az eltűnt sztár megjelent az olimpián, majd újra eltűnt

A kínai teniszezőért, Peng Suajért sokan aggódtak az elmúlt hónapokban. Peng kedden megjelent az egyik olimpiai versenyen, ahol ráadásul hazai sikernek örülhetett.

2022. 02. 08. 10:44
Peng Shuai Thomas Bach
Beijing 2022 Winter Olympic Games - Day Four
PA via Reuters President of the International Olympic Committee, Thomas Bach speaks with Peng Shuai at Women's Freeski Big Air Final on day four of the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Big Air Shougang in China. Picture date: Tuesday February 8, 2022.No Use UK. No Use Ireland. No Use Belgium. No Use France. No Use Germany. No Use Japan. No Use China. No Use Norway. No Use Sweden. No Use Denmark. No Use Holland. No Use Australia. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke – akinek a rövid pályás gyorskorcsolyával is lesz dolga – is tiszteletét tette a szabadstílusú sízők új olimpiai versenyszáma, a big air női döntőjén. Ebben semmi meglepő nincs, a mellette szurkoló Peng Suaj jelenléte annál váratlanabb volt.

Pengért novemberben egy emberként aggódott a teniszvilág, miután a párosban Grand Slam-győztes játékos egy korábbi vezető politikust szexuális visszaéléssel megvádló bejegyzést tett közzé a közösségi médiában. A posztot Peng hamar törölte, utána viszont több mint két hétig nem adott életjelt magáról. Legalábbis a nemzetközi külvilág számára.

A női teniszversenyek szervezéséért felelős WTA vállalta leginkább a harcot Kínával, s a szervezet komoly áldozatra is hajlandó volt, amiért nem kapott megfelelő választ az országtól Peng hollétéről és hogylétéről.

Peng azonban nem érti, hogyan lett ekkora felhajtás az ügyéből.

– Köszönöm a teniszezőknek, más sportolóknak és mindenki másnak, aki aggódott értem. Nem gondoltam, hogy ennyi aggodalmat okozok. Nem tűntem el, bárki el tudott érni, bár egy idő után olyan sokan kerestek, hogy képtelenség volt mindenkinek válaszolni – fogalmazott Peng a L’Equipe-nek. A kínai teniszező egyben azt is leszögezte: senkit nem vádol és nem is vádolt szexuális bántalmazással. Peng mostani szavai alapján az egész ügy nem volt más, mint nagy félreértés.

A kínai teniszező szurkolóként hazai győzelemnek örülhetett: a tizennyolc éves Eileen Gu Kína harmadik aranyérmét szerezte az olimpián. Az ünneplés mellett pedig arra is szánt időt, hogy vigasztalja a két sorozat után még vezető riválisát, az ezüstéremmel egyáltalán nem boldog Tess Ledeux-t.

Gu nagyon örült a teniszező jelenlétének.

– Nagy megtiszteltetés, ha egy ilyen széles körben ismert sportág képviselője figyelmet szentel egy kevésbé ismert, új szakágnak. Örülök, hogy boldognak és egészségesnek láttam – fogalmazott Gu.

Pengről Thomas Bach elárulta, hogy a mai verseny után ismét eltűnik. Semmi rosszra nem kell gondolni, egyszerűen csak az olimpiai buborék elhagyása után karanténba kell vonulnia.

XXIV. téli olimpia (Peking), szabadstílusú sí, big air

1. Eileen Gu (Kína)

2. Tess Ledeux (Franciaország)

3. Mathilde Gremaud (Svájc)

Borítókép: Thomas Bach (szemben) beszélget Peng Suajjal (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.